0

М есец след като дългосрочните договори за транзит и доставка на руски природен газ бяха променени, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви пред Народното събрание, че по време на преговорите е обсъждана и евентуална размяна на акции между "Газпром" и "Булгаргаз".

Руската идея била отхвърлена по чисто политически съображения - иначе министърът щял да чуе приказки, че той и правителството са продали националните интереси на руския газов монополист. Въпреки това въведение той каза, че вариантът не е изключен и може да бъде предоговорен в близко бъдеще, но ако има подкрепа от управляващата коалиция и от дясната опозиция.

Опипването на почвата, за което Овчаров използва участието си в парламентарния контрол в петък, предизвика критики от страна на експерти и политици, включително от средите на мнозинството. Те смятат, че такава размяна би поставила България в още по-голяма зависимост от Русия, тъй като "Газпром" ще придобие собственост върху газопреносната система.

Министър Овчаров обясни, че с руската газова компания не са водени разговори за конкретни проценти на акции. По думите му с промените в дългосрочните договори за доставка и транзит цената на "Булгаргаз" се е повишила.

Председателят на икономическата комисия и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев коментира пред "Дневник", че вариантът за размяната на акциите между "Булгаргаз" и "Газпром" не е обсъждан и става дума по-скоро за хипотеза, възникнала при приключилите преговори. Той посочи, че партията на Ахмед Доган подкрепя създаването на енергиен холдинг, в който ще влязат държавните дружества, както и пускането на акции на българската и на международна фондова борса от "Булгаргаз" и НЕК.

ДПС обаче поставя като условие за създаването на холдинга министерството да се ангажира с конкретни срокове за търгуването на акции.

Размяната на акции с "Газпром" е само вариант, обсъждан в преговорите, и въпросът за собствеността на руската компания върху преносната система засега не стои, коментира зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев.

След като условията в договорите са добри, защо България не е използвала ситуацията, за да постави въпроса за евентуално участие в находищата на газ и нефт в Русия, попита депутатът от СДС Елеонора Николова. Тя заяви, че ще се възползва от поканата на министър Овчаров депутатите да се запознаят с договорите с "Газпром" в кабинета му, защото документите според него не бива да бъдат огласявани в медиите.

Размяна на акциите между "Булгаргаз" и "Газпром" не би било прецедент. Интересът на руската газова компания е логичен и собствеността на тръбите е толкова важна за нея, колкото и находищата, коментира Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч". Той подчерта, че мотивите за подобна сделка засега са неясни.

"Идеята е абсурдна. Лично аз не я харесвам, защото дори България да получи някаква собственост в газово находище, няма да има контрол при вземане на определени решения", каза бившият енергиен министър Милко Ковачев (НДСВ). Той е на мнение, че размяната на акции би била полезна, ако навлезе стратегически инвеститор с ноу-хау. Специалисти припомниха, че нееднократно руската компания е била критикувана за непрозрачното вземане на управленски решения.

Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев припомни, че с последните си решения ЕК е против дългосрочните договори за газ и енергия с единствен доставчик и смята за неприемливо предоставянето на газопроводи и нефтопроводи по този начин.

Ако се стигне до исканата от Русия сделка, то "Газпром" би получила не само собственост върху тръбите, но и участие в алтернативния проект НАБУКО за доставка на природен газ от каспийския регион, който засега Москва се опитва да блокира. Проектът се подкрепя от Европейската комисия и би разнообразил доставките на газ.

Успешна сделка би засилила още повече позициите на руския газов монополист, който е мажоритарен собственик на "Овергаз инк", притежаваща значителна част от лицензите за разпределение на природен газ и един от доставчиците му в България.

В момента "Газпром" е собственик на част от преносната система на Молдова, което не спаси Кишинев от драстично увеличение на цената на природния газ. В Полша пък текат скандали между "Газпром" и местните партньори в съвместното предприятие EuRoPolGaz, което е собственик на газопровода "Ямал-Европа" на територията й.

Най-спорният въпрос е за процедурата за определяне на цената за транзита. Руската газова компания иска намаляването на таксата до 1.94 долара за 1000 куб.м на 100 километра, а полската компания е за увеличаването й до 2.18 долара.

"Газпром" обвинява полските акционери в липса на конструктивен и компромисен подход, пише руският в. "Время новестей". В дружеството полската държавна компания PGNIG и "Газпром" държат по 48%.

Според източници на "Дневник" Овчаров прегърнал идеята за размяната на акции, след като през юли миналата година Е.ON и "Газпром" подписаха подобно споразумение. Той я лансира през есента, когато обяви, че се подготвя създаването на енергиен холдинг.

Споразумението между "Газпром" и Е.ON предвижда руската компания да получи 50% минус една акция във всяка от трите енергийни компании на Е.ОН в Унгария, а германското дружество ще се сдобие с дял от 25% минус една акция в газовото поле "Южнорусское".

Окончателните параметри по сделката за обмен на активи все още предстои да бъдат уточнени. Все още "Газпром" претендира за допълнителни компенсации за това, че няма да получи активи в други страни. Германците засега предпочитат да доплатят разликата с финансови средства.


Лобист ще спасява 3-и и 4-и блок на АЕЦ

Министерство на икономиката и енергетиката ще избере консултант по спасяването на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Процедурата е в напреднал етап и договорът ще бъде подписан през следващата седмица, съобщи Румен Овчаров. От консултанта ще се иска да проучи опита на Словакия и Литва. В плана за действие за въвеждането отново на двата 440-мегаватови блока, който се очаква правителството да одобри в четвъртък, са включени всички министерства, евродепутати и синдикатите. Според портала www.euvropе.bg три компании са подали оферти, но за консултанта няма да бъде обявена обществена поръчка, тъй като договорът ще е до 10 хил. лв. Според информацията лобистът е британец с инженерно образование, в много приятелски отношения с министъра, и е работил с атомната централа. Той работи в лобистка компания в Брюксел и ще дойде в България през февруари.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 55 минути

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване