0


Ще остане ли България единствената страна от Централна и Източна Европа, която след присъединяването си към ЕС е избегнала правителствена криза? Отговорът е не.

Самият факт, че има ключов министър в принудителен отпуск и това не е Стефан Данаилов, който снима мафиотски филм в Италия, е знак, че в изпълнителната власт има пробив. Въпросите оттук нататък са ще си отиде ли Румен Овчаров заради "скандала в следствието", както предпочитат да го наричат в БСП. И ако това се случи, дали няма опасност да повлече след себе си и други членове на кабинета.

Отговорите на тези въпроси ще дойдат след

Европейските избори

Но не защото с тях свършва отпускът на Овчаров, а защото те ще актуализират "цената" на всеки от партньорите в тройната коалиция. Не по-малко важен ще е резултатът на ГЕРБ - партията на Бойко Борисов, смятана за основна заплаха за властта.

"Изборите за Европейския парламент са шанс България да продължи напред и да преодолее скандалите или страната да се разклати и дестабилизира", каза тази седмица премиерът Сергей Станишев.

Досега правителството беше стабилно, защото тройната коалиция се оказа единственият възможен модел за управление. След европейските избори обаче всякакви сметки за комбинации, които включват ГЕРБ, биха били по-валидни.

"Всички в управляващата коалиция, като си видят резултатите от изборите, ще започнат нов кръг от брожения и ще се стремят да си направят отношенията кой пада, кой качва, кой се стабилизира", смята синият политолог Евгений Дайнов.

За момента ДПС и НДСВ тактически запазват мълчание по скандала между Румен Овчаров и Ангел Александров и не отправят никакви сигнали към премиера. Решението дали мегаминистърът да бъде жертван или не е оставено изцяло в ръцете на Сергей Станишев.

Всеки следващ ход обаче, независимо колко мащабен ще е той, изисква свикването на съвета на коалицията. Или по друг начин казано, предполага пазарлък, в който електоралната тежест ще е ресурсът на всеки от партньорите в преговорите.

Все пак, преди да стигне дотам, Станишев ще трябва да проведе паралелен разговор вътре в собствената си партия. Скандалът ярко очерта

Линията на разлома

в БСП. От едната страна застанаха Румен Петков, хората на Георги Първанов, някои от по-старите "професионалисти" в БСП като Димитър Иванов и Цвятко Цветков, а от другата - обкръженията на Станишев и Овчаров - Илияна Йотова, Татяна Дончева и Михаил Миков.

Разделението можеше да се усети през седмицата и от изявленията на социалистите. Самият Станишев ясно обозначи генералите в БСП като източник на атаките срещу Овчаров и кабинета. В един от малкото си коментари по скандала президентът Първанов обвини премиера в мудност. Той не пропусна да му отговори.

Трудно е да се каже кой от лагерите в момента е по-силен, защото в годините на противоборството между двамата Руменовци, както ги наричат в БСП, те си създадоха механизъм за балансиране и контрол над щетите.

Затова и вариантът, при който едното лоби окончателно взима надмощие над другото - нещо, което би се случило, ако Румен Овчаров изпадне от правителството, изглежда неприемлив за Станишев. Това би го направило заложник на оцелелия опонент.

Друг е въпросът, че евентуалното завръщане на енергийния министър в редиците на депутатите най-вероятно ще пренесе съперничеството между лагерите на нов терен. Не случайно Татяна Дончева сравни сегашния скандал със ситуацията при кабинета "Виденов", който беше свален от своите.

Всъщност скандалът вкара Станишев в ситуация

Без полезен ход

Ако премиерът реши да се раздели със сегашния министър на енергетиката, той ще трябва да си набави и механизъм за защита срещу прекомерните претенции на лобито на Петков. В същото време запазването на Овчаров в кабинета може да се окаже политически невъзможно.

"Ако Румен Овчаров остане на поста си, независимо какво покаже проверката, той ще бъде сатанизиран като Андрей Луканов, без значение дали е прав или не.

Аз не съм чул нито едно изречение, което да е конкретен упрек към него. Чувам намеци, обобщения. Но има един ефект - набелязаният губи от това, че е набелязан. Оставането на министерски пост не е въпрос дали си виновен, или не си, а носиш ли положителни или отрицателни на партията си неща", смята социологът Андрей Райчев.

За момента Станишев предпочита да бави нещата, като рискува да поеме негативите от междувременното развитие на скандала. Твърде вероятно е прокуратурата да не намери материали, въз основа на които да повдигне обвинение срещу Овчаров.

Но дори и само фактът, че обръчът от обвиняеми се затяга около мегаминистъра, е достатъчно политическо основание за освобождаването му от кабинета.

"Ако прокуратурата не намери достатъчно силни основания да отправи обвинение, от това не следва, че няма политически или морален проблем", казва политологът Иван Кръстев.

С отпуска на министъра Станишев отпуши само част от напрежението. На пръв поглед силите се изравниха - ДПС и БСП жертваха по един заместник-министър, а Ангел Александров и Румен Овчаров временно са извън играта.

Това обаче е краткосрочен ход, с който премиерът прави услуга най-вече на себе си. Той печели време, за да види докъде ще стигне противоборството в партията и как ще се развие скандалът.

Все пак включването на Овчаров в делегацията за Москва беше знак, че той още не е напълно отписан. Съответно министърът се възползва от случая и обяви нов мегапроект с "Газпром" за милиарди долари. Това обаче беше по-скоро рекламен ход и демонстрация на сила пред вътрешнопартийната конкуренция, която също претендира за добри позиции в Кремъл.

Развитието на скандала е безспорен

Удар по БСП

То обаче дискредитира и политическата система като цяло. Защото това, което се чу при размяната на реплики, беше, че в България има паралелна власт, че икономическите интереси могат да дирижират политическите решения, че политици могат да се изнудват със записи от телефонни разговори и снимки и най-вече - че властта няма механизъм за справянето с подобни кризи.

Развръзката на скандала обаче няма да може да бъде отлагана дълго след европейските избори. Най-малкото тогава се очакват първите резултати от прокуратурата, които ще стимулират някакво развитие.

Най-благоприятният вариант за Овчаров би бил управляващата коалиция да изпълни "плана на Доган" и да спечели общо 12 мандата (от 18 възможни), а БСП да реализира прогнозата за 6 места в европарламента. Тогава всички ще са победители. При по-нисък резултат на левицата обаче виновникът ще е Овчаров като основна мишена в скандала.

Изходът от кризата

Повечето от водещите политически анализатори, към които "Капитал" се обърна (Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Иван Кръстев, Евгений Дайнов, Живко Георгиев, Боряна Димитрова) са по-склонни да заложат на това, че Овчаров няма да запази позицията си в правителството.

Всички те обвързват мащаба на евентуалните промени в кабинета с резултатите от европейските избори.

С най-голяма сигурност може да се прогнозира, че мегаминистерството на икономиката и енергетиката ще бъде разделено. Вече се лансират и първите имена за титуляри на икономиката, а много депутати от левицата не изключват възможността Овчаров да остане само министър на енергетиката.

Структурната промяна в кабинета може също така да стане повод за лобистки натиск от страна на представители на туристическия бранш, които отдавна настояват за свое министерство. Това беше повторено отново от хотелиера Георги Гергов, който през седмицата опита да обедини бранша в една конфедерация.

Смята се, че президентът Първанов, който не крие близките си отношения с Гергов, би толерирал подобен ход.

По-важно обаче е как евентуалните промени ще се отразят на ресорите на ДПС в правителството. Недоволството срещу кабинета (включително вътре в самата БСП) в голяма степен е генерирано от практиките във ведомствата в квотата на Доган. Множеството общини, които движението контролира, комбинирани с министерствата на земеделието и екологията, дават възможност за въздействие над почти всеки бизнес проект и ДПС активно управлява тази си власт.

Уличавайки "ченгетата" в собствената си партия като съучастници в скандала, Станишев се въздържа да посочи другата голяма сянка зад него - тази на Доган.

Лидерът на ДПС доскоро се смяташе за покровител на шефа на следствието, който разпали атаката срещу Овчаров. Доган вече "заложи" позиции по друга спорна тема, която (историята показва) може да разбутва правителства - приватизацията на "Булгартабак".

За премиера обаче рамките, които му дават шанс за един по-малко атакуем кабинет, са затворени между очаквания нисък изборен резултат на НДСВ, което няма да е в състояние да предявява претенции, устойчивата електорална позиция на ДПС на фона на губещата от скандала БСП и поддръжниците на Доган сред социалистите. Тясно.

И излишният..

След събитията от последните седмици и след предстоящите избори за европарламент някой в сегашния кабинет вероятно ще се окаже излишен. За пръв път от съставянето на тройната коалиция насам наблюдателите не изключват и по-сериозна заплаха пред правителството.

Такава, която по изчисления вътре в БСП да прицели самия премиер или при добро електорално материализиране на ГЕРБ да предизвика коалицията въобще - заедно със специалната роля на Доган в нея.

Засега най-лесният излишен изглежда един министър, бил той и "мега" - Овчаров.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 10 минути

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

<p>Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли</p>

Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли през 2024 г.

Технологии Преди 13 минути

Един от гигантите в бизнеса за отдаване на коли под наем постепенно ще извади от автопарка си повече електрически коли от планираното по-рано

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 8 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Свят Преди 8 часа

Захарова обеща "съкрушителен удар на възмездието", ако атакуват Кримския мост

Мрачни данни на Евростат за България

Мрачни данни на Евростат за България

България Преди 9 часа

Все пак сме сред държавите, където показателят е нараснал най-силно

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 10 часа

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 11 часа

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 11 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 13 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 13 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

България Преди 14 часа

ЕЦБ приветства предвидените текстове в законопроекта

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 14 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 15 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 15 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 16 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон