0

Н еобходимо е време, за да се намери решение на проблемите, които създаде в Европа отхвърлянето на Договора за реформа на ЕС. Това заяви ирландският премиер Брайън Кауън след като съгражданите му казаха "не" на референдума за новия европейски договор, съобщават агенциите.

"Резултатът наистина създаде значителна несигурност и трудна ситуация. Няма бързо решение. Ние няма да бързаме с каквото и да било конкретно действие веднага. Имаме нужда да анализираме какво се случи и защо и да проведем широки консултации в страната и чужбина с европейските си партньори", подчерта Кауън пред репортери в Дъблин.

Резултатът бе много злепоставящ удар и постави в неловко положение премиера Кауън, който ще се изправи пред натиска и недоверието на останалите европейски лидери на срещата на върха в Брюксел идната седмица, отбелязва Асошиейтед прес.

"Що се отнася до мен, договорът е мъртъв", заяви ирландският министър по европейските въпроси Дик Рош. Според него ще бъде трудно, ако не и невъзможно за лидерите на ЕС да намерят решение, което да позволи втори ирландски референдум.

"Европа трябва да чуе гласа на народа", обяви ирландският предприемач и лидер на групировката "Либертас" Диклан Ганли, който проведе много активна кампания против документа. "Това е голям ден за ирландската демокрация. Това е демокрацията в действие", приветства резултата той.

Ганли подложи на остри критики по време на кампанията си "бюрократите в Брюксел", които според него са много далеч от безпокойствата на обикновените граждани.

"Това е огромен упрек към политическия истаблишмънт и показва наличието на масово недоверие сред обикновените трудови хора", заяви единственият депутат социалист в ирландския парламент.

Селските и работническите райони бяха почти изцяло против договора, докато заможните квартали на Дъблин регистрираха силна подкрепа. В Южен Дъблин, богат квартал с образовани жители, лагерът на привържениците триумфира с 63% от вота, но в околните бедни райони 65 на сто гласуваха против. Еврото падна до най-ниския си курс от месец насам при новината за резултата.

Антиевропейските активисти в страната обясниха, че избирателите очевидно нямат доверие на техните политически елити, независимо дали в Дъблин или Брюксел. Пеейки и скандирайки "не", активисти на кампанията против договора буквално заглушиха министъра на финансите Брайън Ленихън в централния преброителен център в Дъблин, докато той напразно се опитваше да говори с репортерите. Накрая той се отказа и излезе, докато един от противниците на договора размахваше над главата му плакат с надпис "Не на чуждото управление!".

Референдумът в Ирландия предизвика безпокойство в целия ЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу ще проведе кризисни разговори с европейски лидери за това как да продължи процесът по ратифицирането на Договора от Лисабон.

За понеделник в Люксембург е предвидена среща на външните министри на 27-те, Европейската комисия и Европейският парламент ще имат среща на следващия ден в Страсбург, а в четвъртък в Брюксел се събират държавните и правителствените ръководители от съюза.

При новината за ирландското "не" Барозу заяви, че ЕК се е надявала на друг изход, но ще уважи резултата.

Великобритания ще продължи с парламентарното ратифициране на Лисабонския договор въпреки всичко, заявиха властите в Лондон. Ирландското правителство показа ясно убедеността си, че другите страни като Великобритания трябва да продължат процеса на ратификация, защото трябва да бъде налице и британското становище, както и ирландското, обясни външният министър Дейвид Милибанд.

Чешкият президент Вацлав Клаус заяви в Прага, че процесът на ратификация не може да продължи след решението на ирландските гласоподаватели. Договорът срещна потенциална спънка в Чехия, където горната камара на парламента поиска Конституционният съд да прецени дали текстът е съвместим с националната конституция, припомня Ройтерс.

"Резултатът, надявам се, е ясно послание за всички. То е победа на свободата и разума над изкуствените елитарни проекти и европейската бюрокрация", заяви евроскептикът Клаус в комюнике.

Пред репортери в германския град Бинц на Балтийско море канцлерът Ангела Мрекел се съгласи, че ситуацията не е лесна, но добави, че ЕС вече е преодолявал много трудни моменти.

Тя призна, че не може още да каже какво би могло да бъде решението на проблема, но отвърна категорично на репортерски въпрос дали ЕС е в криза: "Не искам да използвам тази дума".

Австрийският министър на външните работи Урсула Пласник заяви, че резултатът е неуспех за ЕС, който ще се нуждае от известен период, за да го преодолее. "Ще е необходимо време, за да чуем внимателно нашите ирландски приятели и да анализираме причините за отхвърлянето", аргументира се Пласник.

Канцлерът Алфред Гузенбауер също наблегна на необходимостта от анализиране на причините за отхвърлянето. "Недоволството на мнозина от европейската политика трябва да доведе до политика от нов тип", призова той и поясни, че има предвид политика, която се вслушва повече в общественото мнение.

Ирландското "не" не спира функционирането на ЕС, подчерта полският министър на европейската интеграция Миколай Довгелевич. Той отбеляза, че съюзът е преминал през няколко трудни момента и винаги е излизал по-силен от съответната криза.

Според словашкия президент Иван Гашпарович резултатът не е добър знак за бъдещето на ЕС. Според него обаче функционирането на съюза не е заплашено. Той призова да не се влиза в нов период на размисъл, а вместо това 27-те да се съсредоточат върху конкретните проблеми на Европа.

Отхвърлянето на Лисабонския договор в Ирландия е тежък удар и ще попречи на ЕС да вземе ключови решения по въпроси като сигурността, енергетиката и имиграцията, заяви италианският външен министър Франко Фратини.

Той заяви обаче, че европейската интеграция не може да бъде спряна, отбелязвайки че другите страни членки може да продължат с процеса по ратификацията на договора. Министърът призова държавите от ЕС да работят заедно, за да предотвратят предприемане на прибързани едностранни решения.

Няма да има забавяне на разширяването на ЕС, въпреки този провал, заяви на пресконференция словенският премиер Янез Янша. "Не мисля, че резултатът от референдума ще окаже въздействие върху официалните и технически процедури с всички страни, които водят преговори", допълни той.

Португалският премиер Жозе Сократиш заяви, че отхвърлянето на договора е негов личен неуспех. Полският му колега Доналд Туск предупреди, че е необходимо да бъде избегната една Европа на две скорости.

САЩ отказаха да коментират резултата. "Не взимаме позиция по специфични въпроси за начина, по който Европа избира да се организира, решението е на ЕС и неговите членове", ограничи се да каже говорителят на Държавния департамент Робърт Макинтърф. Същевременно той подчерта, че САЩ "подкрепят от много време една по-силна Европа като партньор и Европа, която е обединена, свободна и мирна."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Подарих на жена ми книгата "Как да пестим пари"... Сега не пуша, ходя на работа пеша и съм свалил 5 килограма.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 36 минути

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 44 минути

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 2 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 2 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Свят Преди 2 часа

Кра потвърди в социалната мрежа „Екс“, че се обискира офис на бившия му сътрудник

<p>Информацията&nbsp;за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна</p>

ОЗХО: Информацията за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна

Свят Преди 2 часа

Въпреки това организацията определи ситуацията като "нестабилна"

<p>&quot;Бях в шок. Не можех да повярвам&quot;: Жена спечели 600 пъти повече от лотарията&nbsp;</p>

Жена помисли, че е спечелила $75 от лотарията, но наградата се оказва $50 000

Свят Преди 2 часа

Жената получила над 600 пъти по-голяма печалба от очакваното

<p>Левитираща железопътна система: Първият влак на&nbsp;Луната</p>

Очакваме първата железница на Луната през следващото десетилетие

Любопитно Преди 3 часа

Как и кога точно да очакваме първата железница на Луната четете в следващите редове

<p>ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах</p>

"В Газа няма безопасна зона": ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах

Свят Преди 3 часа

"Ситуацията е драматична и продължава да се влошава", смята германският министър на развитието

Халеевата комета започна обратния си път към Земята

Халеевата комета започна обратния си път към Земята

Любопитно Преди 3 часа

Кога Халеевата комета ще се приближи до Земята четете в следващите редове

<p>&quot;Путин е лъжец, крадец и убиец&quot;</p>

Юлия Навална: Путин е лъжец, крадец и убиец

Свят Преди 3 часа

Днес Путин встъпването в длъжност за пети мандат в Кремъл

18-годишно момиче прегази две деца в Сопот (СНИМКИ)

18-годишно момиче прегази две деца в Сопот (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Едно от ранените момичета е с опасност за живота

<p>Пищната индийска сватба във Франция: Сред гостите Марая Кери и Наоми Кембъл&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Наоми Кембъл и Марая Кери присъстваха на пищна сватба във Франция (СНИМКИ)

Любопитно Преди 3 часа

Двете диви присъстваха на четиридневната сватба на Умар Камани и Нада Адел