0
Виж част 1-ва и 2-ра от интервюто, излъчено във "Всяка неделя" по БНТ на 23 февруари.

- Постоянна война за постоянен мир. Как американците станахте толкова мразени?
- Заради нашето правителство. Онези, които трябва да бъдат мразени, са представители на корпоративна Америка, на бизнеса, които са военнолюбци, които предпочитат едностранните посегателства. Ние убихме немалко панамци. Хванахме Нориега, ръководителят на страната, понеже нашите средства за масово осведомяване, които са доста корумпирани, се бяха постарали да убедят всекиго, че през Нориега, видите ли, минават всичките наркотици, които стигат до Америка. Така че отидохме там, отвлякохме го, осъдихме го на доживотен затвор. Всичко това е незаконно. Не смятате ли, че панамците ни мразят за това, което им сторихме? Разбира се, че ни мразят.

Ще прочетете ли за това в нашата преса? Разбира се, че няма да прочетете. Но има и друга преса. Създали сме си врагове. Цяла Латинска Америка ни е враг, 200 години бяха необходими. За това, разбира се, не можем да обвиняваме Буш. Но сега великите гласове в Европа, великите сили, Германия и Франция, най-сетне казаха не. Още ген. Де Гол разбра какви ги мислим и изтегли Франция от НАТО, не от Алианса, но все пак от военната част на НАТО, понеже осъзна, че САЩ съзнателно създават световна военна империя.

Ние нямаме врагове, освен онези, които сме създали сами, посягайки на другите. Удивително е, че панамците не са си отмъстили, че примерно няма самоубийци атентатори от Панама, но в Близкия Изток има мюсюлмани фанатици, които са готови и на това, да сложат край на живота си, за да нападнат американски обекти и вече два пъти го направиха.

Но от духа на вашите въпроси мисля, че сякаш според вас има избор. Можем да избираме - примерно Шарон вече е посочил, че след Ирак ще нападнем Иран, като под "ние", предполагам, че имаше предвид САЩ. Но нека ви дам един практически съвет. Посред икономическа депресия сме. 1 млн. американци, които не работят, не търсят работа, а и пари нямат - голяма безработица, цените на бензина стават все по-високи в САЩ, няма пари за световна война, няма пари дори за война.

В Ирак 200 000 са готови да нападнат, но ежедневната им издръжка, представете си, това е лудост! И ако европейците не обединят своя европейски глас, не се вгледат в разума си и не се възпротивят, светът наистина е в тежко положение.

- Преди време вие призовахте в "Обзървър" САЩ да напуснат НАТО, а Европа да обяви декларация за независимост от САЩ? Тези идеи изглеждаха абсурдни, но времето може би подсказва друго?
- Мисля, че е съвсем разумно. Че за какво е НАТО? Официално НАТО трябваше да защитава вас, горките европейци, от руската мечка, да не би да нападне. Обаче руската мечка нямаше никакви намерения да ходи където и да е, да не говорим, че окончателно излезе от мода, освен може би за вътрешните си работи на Русия. Защо една страна на 4000 мили разстояние да разполага войските си навсякъде по европейския континент. Няма нужда, да не говорим, че е и скъпо.

Нямате непосредствен враг, макар че докато ние си свършим работата, целият мюсюлмански свят може да се обърне срещу вас. Това е доста опасно и пак няма действие без противодействие. Не можеш да демонизираш целия мюсюлмански свят, или пък християнството, или пък еврейството и да си мислиш, че няма да ти отвърнат, и то неприятно.

- Бихте ли се срещнали със Саддам Хюсеин?
- Че защо? Личността на Саддам е абсолютно безинтересна, но иракският петрол представлява голям интерес за нашите корпорации. Джордж Вашингтон, първият ни президент, напускайки поста си, казва: "Нациите нямат особени приятели или врагове, а само интереси". Така че, хайде да престанем с тази глупост, с това безумие, бил добър човек, бил лош човек. Той си е такъв, какъвто е, страната е такава, каквато е. И ние общуваме със страните по въпроси, които преследват нашите интереси.

- Някои ви наричат американският Нострадамус. Кажете ми какво предвиждате в следващите години? Какво го очаква светът?

- Е, аз нямам кристално кълбо, не мога да предсказвам бъдещето, но умея да мисля в категориите на причините и следствията. Знам, че ако удариш някого в гърба, той ще се обърне и ще направи същото с теб. Историята ни учи на това. Ако продължим по пътя на войната, която сами започнахме, с неприемливите, погрешните основания, че Саддам е опасен за САЩ... Той може да е опасен за иракския народ, но това не е наша работа. Ако искаме, да търгуваме с него, ако не - не.

Според мен, като си гледаме работата - между другото, един от президентите на Америка без особено въображение е казал: "Работата на Америка, достойнството на Америка е бизнес", - и това би трябвало да вършим. Да демонизираш другите страни, което сега е възможно по телевизията за пет минути, можеш да изкараш Саддам светец.

Американците не четат чуждестранна преса, те нямат информация, освен онази, която правителството строго филтрира. Американското общество е изключително строго контролирано общество. Да, ако си професор в "Харвард", ще имаш достъп до всякаква информация, но 90% от американците нямат никаква информация, освен онова, което им казват медиите. А медиите им казват онова, което корпоративна Америка желае да им каже.

- Имаше "Евангелието" според Гор Видал, а бъдещето според Гор Видал? Какво ще стане с империята?
- Вторият закон на термодинамиката винаги печели. А този втори закон на термодинамиката е, че всичко се стича и ние по своя ред ще изтечем. И в колкото повече авантюри се впускаме, които изпразват хазната (както например завладяването на Ирак или Иран), ще доведат до края на нашата икономика по-скоро, отколкото бихме желали. Признаците за това са навсякъде.

50 щата в САЩ, всеки един от тях поддържа сериозен дефицит, особено тук, в Калифорния, не си плащат сметките щатската администрация, а това е най-богатият щат. И става въпрос за противопожарна охрана, полиция и т.н. Ето това става. Федералното правителство е някъде на пет трилиона долара в дълг. Е, как финансираме войната? Печатаме пари.

Като почнеш да печаташ пари, ще трябва да печаташ още повече пари, инфлация, валутата потъва, вече не произвеждаме неща, които останалият свят искат да купят, положението, в което се намираме, е отвратително и глупците, които са на власт днес, твърдят, че ще забогатеем отново, като се докопаме до онзи там петрол и газ.

- Искам да ви върна към американската история. Чии ликове трябва да бъдат добавени в планината Ръшмор, в Южна Дакота?
- Джон Адамс определено, вместо Теодор Рузвелт, който е войнолюбец, всичките ни войнолюбци впрочем в края на краищата получават Нобелова награда за мир. Ето на Кисинджър, на Рузвелт, на хора, които обичат войната. Адамс бих поставил и май никого другиго, понеже не вярвам в идоли.

- Да поговорим малко за литература. Възможно ли е да сте казвали, че "Чичо-Томовата колиба" е последният роман, който е оказал въздействие върху американското общество?
- Не си спомням да съм казвал, но е вярно. Ейбрахам Линкълн е мислил по същия начин. Той се запознал с авторката на "Чичо-Томовата колиба" посред Гражданската война и й казал: "Значи вие сте онази малка дама, която започна тази велика война". Линкълн се оказал добър литературен критик.

Продължава...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 5 минути

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 18 минути

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 1 час

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 2 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 2 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 2 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 3 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 3 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 3 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 3 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 4 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 4 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 4 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 5 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 5 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София