Природата в нас
Източник: netinfo
1

С всяка изминала епоха хората се отдалечават все повече и повече от енергията и силата съградила ги като вид. Правим всичко толкова машинално и рутинно. О да, само колко сме добри в това. Не виждаме хоризонта по-далеч от носа си и си мислим, че светът продължава вечно. Иронията е че -- да, продължава. Само, че без нас. Съществувал е 4,5 милиарда години и ще го има поне още толкова, докато последния дъх на нашата звезда не разпилее останките от този свят наречен „Земя" в пространството.

А какво ще остане от нас, какъв ще бъде споменът? Едни жалки същества, интелект (или поне те така си мислилим). Всъщност интелектът предполага точно и прецизно координирана сила, която насочва иначе хаотично въникващи импулси в нервните ни клетки, за точно определени действия. А действията ни в последните поне 1 000 години май говорят друго, че градим именно хаос, а не нещо прецизно, вълнуващо и запомнящо се на тази планета. Превъзнесли сме се до небесата и си мислим, че сме господари на света. Някой ни е завещал ли, какво ли. Казал е" Ей, човеци, създадох планета, давам ви я"?! Още повече се лъжем, че тя е безкрайна и можем да продължим неограничено във времето да вземаме от нея, без това да ни се отразява на като вид. И най-малкото да се разможаваме като скакалци. Защото точно това е човекът на 21 век -- един каламитет от скакалци. Някой замисля ли се въобще, че планетата Земя е с ограничени размери, и в рамките на това всичко си има лимит на средата. Добре си се въдим, стоим си във изкуствено създадените ни системи наречени „държави", но рано или късно и неизбежно ресурсите някъде или почти навсякъде, довели ни до този „разцвет" и бум на раждаемостта ще свършат и никога повече няма да могат да се възвърнат. Пита се само в задачката, какво ще стане с хората разчитали за своето съществуване на този ресурс? Отговорът е ясен на всички и няма да се хареса на никой. Обаче кво ти пука. Живей си живота и пей сърце.

Нали не е твой проблем, понеже видиш ли няма да те има вече когато това стане... А замисляш ли се, че освен човешкия вид, тази планета принадлежи на още стотици хиляди и милиони видове и същества които я обитават, точно толкова колкото и на нас. И ако трябва да сме честни истинските господари на живота на този свят са растенията. Без тях ние сме загубени, както и всички други животни -- в небето, морето и на земята. Те ни дават въздуха и храната, а за хората и не само това.

Големия проблем на съвременния човек, е че е изгубил Приодата в себе си. Всеки се чувства уютно и добре защитено в своя град, къща и въобще на никой не му минава през акъла, че излизайки от нашите жилища -- да, точно така, местата където спим, храним се...стените между които минава животът ни.... Ние пак сме си у дома. На път, в планината, на море, в пустинята, на полюсите -- ние пак сме си в нас, нашия дом. Това е тази малка синя точка в Космоса. Какво правим с домът ни? Така ли обичаме в жилищата си -- да палим камини и всичкия дим да остава вътре. Да хвърляме отпадъци в жилищата си където и както ни падне. Да къртим саксиите с растенията, да унищожаваме домашните си любимци....Да пускаме канализациите с отпадъчни води в стаята...Да срутим стените -- това ли искаме?

Нека бъдем честни със себе си. Ние сме част от Природата и всеки я носи вътре в себе си. Но от всичкия материализъм към който така злощастно се стремим, сме я захвъвлили на бунището в душата си. А точно тя трябва да ни води във всичките ни действия и всичкия наш съзидателен и съзнанетелен живот трябва да произтича от нея. Хей, човеко трябва да знаеш какво вършиш и правиш, защото нищо няма да остане без последствия. Природата не ни е противник. Трябва да се научим да чувстваме и виждаме с Природата. Нужно ли е да сме такива егоисти и така нескопосано и лицемерно да се будим сутрин, да взимаме от водата, храната и ресурсът й за машините ни с които се движим до работа, за нас самите и въобще и грам да не се замисляме че всичко това идва от някъде. Човек просто хвърля някакви семенца, докарва вода, копае със сонди, но не може да възпроизведе храна или петрол с магическа пръчка.

Научното име на вида ни на латински е Homo sapiens и идва от латинските думи Homo - човек и sapiens - разум ((раз)умен), но нужно ли да сме толкова примитивни, с такъв грешен мироглед и таква ценностна система? Единствения вид с чувство за хумор и който може да размишлява съзнателно, склонни сме на дисциплина ама повечето си го карат на инстинкти. Няма начин лудия да знае, че е толкова луд. Да се чуди човек един сън достатъчен ли е да се психираш и едновременно с това да търсиш начин, да се оттървеш от него. Пред какво си затваряме очите и на какво се дължи това? Не ни интересува, не ни пука, или животът ни е прекалено скапан за да обръщаме внимание на "подробностите" в него.

Но дали искаме да бъдем така, че някой ден, както във филма на Стивън Спилбърг „Изкуствен интелект" свръхинтелигентни разумни същества от друг свят, посетят нашия -- унищожен и потопен от собствената ни немърливост се срещнат с посления оцелял човек. Сега поставете се на неговото място. И не искам да съм в тази ситуация: Само веднъж да не да намеря какво да отговоря. Когато ме попитат кой съм...

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 22 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 28 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 39 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател