0
Ба ак Обама (barackobama.com) е първият чернокож американец, който ще влезе в Белия дом като президент на САЩ.

47-годишният сенатор демократ от щата Илинойс ще е 44-ият президент на Съединените щати. Той и неговият кандидат за вицепрезидент, 65-годишният сенатор Джоузеф Байдън от щата Делауер, победиха кандидатите на републиканците Джон Маккейн и Сара Пейлин.

При избирателна активност 64% Обама има 349 гласа в Избирателната колегия, която се състои от 538 души. Републиканецът Джон Маккейн е спечелил 163 гласа.

Резултатът надхвърля и най-оптимистичните очаквания за убедителна победа на Обама - с 290-295 гласа.

Според сайта RealClear Politics над 130 милиона американци са се изправили пред урните в този исторически ден - най-много от почти половин век насам. Обама печели победа с 52% от националния вот, което не се е случвало от 20 години. Джон Маккейн е получил 47%.

В Белия дом ще влезе демократ за първи път, откакто Бил Клинтън приключи втория си президентски мандат през януари 2001 г.

"В Америка дойде промяната. Предстои ни труден път",

заяви Барак Обама в първата си реч като новоизбран президент пред над 100 хиляди ликуващи привърженици в парка в Чикаго. (Гледай видеозапис на речта на английски).

"Сегашните избори доказаха, че американската мечта е жива. Изкачването ни ще бъде стръмно. Ние може да не стигнем до целта за една година и дори за един мандат, но Америка, аз никога не съм бил по-обнадежден, отколкото съм тази вечер, че ние ще успеем", заяви Обама.

Той поздрави съперника си, републиканеца Джон Маккейн, за дългата и
трудна кампания, която проведе и обеща да бъде президент на всички в Америка, дори на тези, които гласуваха срещу него.

Обама обеща по време на предизборната кампания изтегляне на американските войски от Ирак и по-голямо внимание към войната в Афганистан. Демократите ще поискат той да изпълни това обещание.

Само че, успехите в Ирак през последните месеци могат да изкушат Обама да се откаже от ангажимента да изтегля по една бойна бригада на месец, докато всички американски военни се върнат у дома, отбелязва Ройтерс.

За да стимулират американската икономика, Обама и демократите вероятно ще приемат втори план за стимулиране на финансовия сектор и за преодоляване на кредитната криза, който да насърчи потреблението. Възможно е обаче такъв план да бъде одобрен преди новият президент демократ да встъпи в длъжност на 20 януари.

Освен това той обеща намаляване на данъците за онези американци, които печелят по-малко от 250 хил. долара годишно, което да обхване 95% от данъкоплатците.

Барак Обама обяви в кампанията, че ще е готов да се срещне без предварителни условия с лидерите на враждебни към Съединените щати страни като Иран, Куба и Венецуела, напомнят световните информационни агенции.

Президентът Джордж Буш се обади по телефона на Барак Обама, за да го поздрави за победата на президентските избори.

Обама прие поздравленията и на Джон Маккейн за победата и го призова да помага в управлението на САЩ.

Кандидатът на демократите игра баскетбол вчера следобед в спортна зала в Чикаго, за да запълни времето в очакване на резултатите. Той дом винаги играел баскетбол, докато чака изборни резултати, посочи предизборният му екип.

Новият президент играл баскетбол, очаквайки резултатите в продължителната кампания на първичните избори, в които той победи сенаторката от Ню Йорк Хилари Клинтън и спечели президентската кандидатура на Демократическата партия.

Икономиката е основният фактор, определил предпочитанията

на американските избиратели в деня на изборите, предаде Асошейтед прес.

Анкета на агенцията установила, че шестима от десетима гласоподаватели определят икономиката като най-важния проблем за САЩ. Нито един от другите четири въпроса в анкетата - енергията, Ирак, тероризмът и здравеопазването - не е бил посочен от повече от един на десет анкетирани.

Половината от гласоподавателите смятат, че икономиката на САЩ е в много тежко състояние, а почти всички останали са на мнение, че състоянието на икономиката "не е добро". Резултатите се основават на социологическа извадка от около 10 000 души.

Бащата на новия американски предидент също се казва Барак Хюсеин Обама. Той не е афро-американец, а истински африканец от Кения. Майка му е бяла жителка на Канзас.

Барак Обама е роден на 4 август 1961 г. в Хонолулу, столица на Хаваите. Смесените бракове били забранени по онова време в почти всички южни щати. Легализирани били от Върховния съд през юни 1967 г.

Когато родителите му, студенти по онова време, се развели, Барак бил едва 2-годишен.

Баща му се завърнал в родината си, където по-късно загинал в автомобилна катастрофа, а майка му се омъжила повторно за индонезийски студент и семейството се преселило в Джакарта. Тя починала от рак през 1995 г.

Загадъчната усмивка на Барак Обама му е помагала в много трудни времена - дори като шестгодишен аутсайдер в квартал за чужденци в Джакарта, Индонезия, се казва в портрет на новия президент, публикуван от ДПА.

Той изглеждал различно от останалите деца, които го тормозели и отправяли расистки реплики по негов адрес. Веднъж те го издебнали от засада и го хвърлили в река. Обама излязъл от водата, смеейки се. Вместо да се сбие, той предпочел да завърже приятелства и да си проправи път към групичката.

Това уникално качество се оказало изключително полезно за него - като дете в Индонезия, което се опитва да се впише в общността, като абсолвент в университет от "Бръшляновата лига", работещ в отчайващо бедните квартали на Чикаго, като политически новак в Сената на Илинойс, или като първия афроамериканец, кандидат на една от двете основни партии за президент на САЩ.

През 21-те месеца изтощителна надпревара, той посрещаше личните нападки, без да му мигне окото. Обвиняван, че не е типичен американец, че е ненадежден и че тайно изповядва исляма - все едно това е нещо ужасно - Обама отвръщаше с необичайна непринуденост и без следа от озлобление или гняв, които изглежда разяждат неговия противник, 72-годишния републиканец Джон Маккейн.

В обръщение към нацията, бореща се с парализиращия икономически срив, или изправен срещу сипещия подигравки опонент в предизборните дебати, Обама запазваше свръхестествено спокойствие и решителен поглед и винаги беше усмихнат.

Но тази усмивка разкрива твърде малко - въпреки че прави впечатление на приветлив човек, неговите критици твърдят, че Обама изглежда резервиран, че хората всъщност не го познават.

Като недостатъци се изтъкват и неговият смесен етнически произход, както и напредничавото му мислене.

Неговият произход гарантира, че Обама гледа на света от позицията на бял и на черен - поглед, който е необходим в страна, в която Черна и Бяла Америка често са два напълно различни свята.

Родителите му се разделят, когато той е на две години и впоследствие се развеждат. В Индонезия живее от шестата до десетата си година. След това се връща в Хавай, при родителите на майкса си, и завършва гимназия.

По-късно Барак следва в Колумбийския университет и в Юридическия факултет на Харвардския университет. Там се превръща в сензация като първи цветнокож директор на изданието на факултета "Харвард ло ривю" - позиция, смятана за трамплин към най-разнообразни възможности за блестяща кариера.

Преди това работи в Чикаго като социален организатор за църковна група, която се стреми към подобряване на условията на живот в бедняшките квартали.

След като завършва Харвард, Обама отново работи в Чикаго като адвокат, специализиран в защитата на правата на гражданите. Работата му го отвежда до щатския Сенат на Илинойс, където прекарва осем години.

Възходът на Обама от неизвестен щатски сенатор до кандидат-президент спокойно може да се нарече експлозивен.

През 2002 г., като кандидат на Демократическата партия за сенатор от Илинойс, Обама получава необикновената възможност да направи обръщение към националния конгрес на партията в най-гледаното телевизионно време. Той заявява: "Няма либерална Америка и консервативна Америка - има Съединени американски щати."

Тези думи се превръщат в основна част от предизборните му речи като
кандидат-президент.

Въпреки че лидерите на Демократичната партия го поставиха на подиума просто за да дадат тласък на кампанията му за сенатор, те бяха смаяни от неговата способност да печели масите.

По-рано Обама е съставял речите за обиколките за набиране на средства за
Демократическата партия. Там той развива умение, което един ден ще го доведе до предизборната надпревара за президент на САЩ, на фона на изплъзващата се от контрол война в Ирак.

Неговото красноречие винаги му е печелило почитатели. Между тях е и жената, която през 1992 г. става негова съпруга - Мишел Обама. Първоначално тя се отнася скептично към младия и амбициозен възпитаник на Харвард, дошъл на стаж в нейната влиятелна правна кантора в Чикаго.

В началото на 2007 г., когато растящият брой на американските жертви в Ирак подкопава позициите на републиканците, Обама създава комисия, която да оцени шансовете му да стане президент.

Няколко дни по-късно Хилари Клинтън прави същото. За първи път в историята жена и цветнокож мъж се изправят в битка за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ - безкомпромисно състезание, което приключи през юни, когато Обама излезе победител.

Той често припомня делото и заслугите на двама свои образци - бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг и президента Джон Кенеди.

Въпреки че второто му име е Хюсеин, Обама принадлежи към Обединената църква на Христос и смята, че демократите не бива да пренебрегват ролята на религиозните общности.

В тези президентски избори, които разрушиха много табута на Америка, за първи път сред четиримата кандидати нямаше действащ политик във върха на изпълнителната власт. Както е известно, президентът на САЩ има изключително широки правомощия на ръководител на правителството, държавен глава и главнокомандващ на въоръжените сили.

-----------------------------------
За Обама са гласували 56% от жените избирателки срещу 43% за Маккейн. При мъжете това съотношение е 49 към 48%.

По възраст гласувалите се разпределят така:

18-29 години - Обама 66% Маккейн 32%
30-44 години - Обама 52% Маккейн 46%
45-64 години - Обама 49% Маккейн 49%
65+ години - Обама 45% Маккейн 53%

По етнически признак:

Бели Обама 43% Маккейн 55%
Черни Обама 95% Маккейн 4%
Латино Обама 66% Маккейн 35%
Азиатци Обама 61% Маккейн 35%
Други Обама 65% Маккейн 31%

Изборите за президент се свикват в първия вторник след първия понеделник на ноември. Членовете на избирателната колегия не се събират заедно, а гласуват в столиците на щатите, където са избрани. Това става в първия понеделник след втората сряда на декември и тази година е на 15 декември.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

7 билки при слънчево изгаряне

7 билки при слънчево изгаряне

Любопитно Преди 1 час

С идването на летния сезон, обичаме да прекарваме все повече време навън, но често пренебрегваме слънцезащитата

Ивомира Пехливанова

„Другият в мен“ в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

За имитацията като начин на живот – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Виолета Комитова

Министър Комитова за Алепу: Такова чудо няма в моята практика

България Преди 4 часа

Регионалният министър коментира и скандалите около дейността на дружеството „Автомагистрали”коментира и скандалите около дейността на дружеството „Автомагистрали”

Срещата на Г-7 в Корнуол

Как Г-7 планира да предотврати повторение на разрухата от COVID-19

Теми в развитие Преди 5 часа

Целта е да се намали времето, необходимо за разработване на ваксини до под 100 дни

Виктор Орбан

DW: Унгария на война срещу хомосексуалността

Свят Преди 6 часа

Унгарският премиер Виктор Орбан иска да забрани споменаването на ЛГБТИ общността в книги и филми за деца и младежи

<p>Ще поскъпнат ли горивата преди старта на летните отпуски</p>

Ще поскъпнат ли горивата преди старта на летните отпуски

България Преди 6 часа

Оказва се, че има значение къде ще заредим

<p>Защо не можем да спим без одеялото си</p>

Защо не можем да спим без одеялото си

Любопитно Преди 7 часа

Оказва се, че има няколко причини

<p>По 400&nbsp;000 коли от Renault ElectriCity</p>

В електрическия град на Renault ще се правят по 400 000 коли годишно

Технологии Преди 7 часа

С амбиция за обем от 400 000 автомобила годишно, Renault ElectriCity ще бъде най-големият и най-конкурентен център за производство на електрически автомобили в Европа.

Apple iOS 15

Как да използваме FaceTime на Apple през друга платформа

Технологии Преди 7 часа

С помощта на iOS 15 потребителите ще могат да канят приятели и от Android и Windows

<p>Внимание! Опасно време в цялата страна</p>

Внимание! Опасно време в цялата страна

България Преди 7 часа

Предупреждението е от втора степен – жълт код

<p>COVID-19: Минахме границата от 10% имунизирани</p>

COVID-19: Минахме границата от 10% имунизирани

Теми в развитие Преди 8 часа

Вижте данните за последното денонощие

"Пулицър" за жена, заснела убийството на Джордж Флойд

"Пулицър" за жена, заснела убийството на Джордж Флойд

Свят Преди 16 часа

Къде отидоха останалите награди Пулицър

Откриха UEFA EURO 2020 със зрелищен спектакъл в Рим

Откриха UEFA EURO 2020 със зрелищен спектакъл в Рим

Свят Преди 17 часа

Звездни спортисти и артисти дадоха начало на футболното събитие на годината

"Чувствам се като на сватба", как започна срещата на върха на Г-7

"Чувствам се като на сватба", как започна срещата на върха на Г-7

Свят Преди 18 часа

Лидерите на Г-7 позираха на плажната ивица и за групова снимка

Млад мъж спаси жена и двете ѝ деца от пожар

Млад мъж спаси жена и двете ѝ деца от пожар

Вдъхновени истории Преди 19 часа

Ставайки неволен свидетел на трагедията, Кристиан Кирилов реагира светкавично и успява да измъкне от пламъците жена и двете ѝ деца

Тролей удари дете до „Орлов мост” в София

Тролей удари дете до „Орлов мост” в София

България Преди 21 часа

Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 малко преди 18 ч.