0
ЦРУ: "България е доставяла оръжие на Саддам". Обвинението, водещо заглавие за "Монитор", "Новинар" и "Виж", обобщава доклад от интернет страницата на ЦРУ, който съдържа 1200 страници, 450 от които за нарушения на оръжейното и петролно ембарго през 1999-2002 г.

"Всички грешни заради Саддам". Под това заглавие "Сега" публикува свое разследване по казуса, смятайки, че са натопени много държави и фирми, за да се скрие основното заключение.

А то, пише изданието, все пак бе формулирано вчера от Чарлз Дюлфър, ръководител на анкетна група в американския Сенат: "Ирак е изоставил програмата си за оръжия за масово поразяване през 90-те".

Заключението е неудобно за Джордж Буш, смята "Сега". Затова на сайта на ЦРУ (www.cia.gov) внезапно изникна доклад, обвиняващ десетки страни и фирми във връзки с режима на Саддам.

Уличени са три български компании, подчертава "Новинар", позовавайки се и на казаното от говорителя на външно Гергана Грънчарова.

Това са: "Елмет", "Джеф", "Сара-М". Последната фирма е собственост на иракчаните Дакра Салах и Саад Захер. "Джеф" е ирландска офшорка с миноритарен дял на Стефан Горанов, производител на алкохол ("Савой клуб" и "Карнобатска"). По информация на "Новинар" поне една от фирмите е свързана с бивш шеф на "Кинтекс".

"Монитор" се връща към свое разследване още от 2002 г., когато със схеми е доказал, че фирмата "Джеф" е в световната схема "оръжие за Ирак". Човекът на "Джеф" у нас Петър Синапов още се издирва от "Интерпол".

Списъкът на ЦРУ съвпада със списъка на в. "Ал Мада", констатират "Дневник" и "Монитор". А "Монитор"се връща към скандала "Петролгейт" и към сегашната информация на ЦРУ, че милиони барела петрол са получили БСП и фирмите "Братя Василеви" и "Химимпорт".

Според "24 часа" ЦРУ е надушило и "българо- руска ядрена дружба". По данни на доклада Саддам е вербувал руски (а и български учени) за да задейства оръжейната и ядрената си програма.

През 2000 г. "беларусин", който говори перфектно български, отсяда в "Шератон". Той търси контакт с наши бизнесмени и има готови иракски оферти. След като обилно пили български вина и цигулар им свирил цигански романси на ухо, сделката била сключена. След няколко месеца човекът се появил, но вече като агент на ЦРУ, който разследва нарушения на ембаргото срещу Саддам.

Всичко това са стари неща, някои отпреди 10-12 г., заявява пред "24 часа" от Париж говорителят на правителството Димитър Цонев. Той, заедно с премиера Сакскобургготски е бил на откриването на Българския културен институт. Франция яростно отрече твърденията на ЦРУ, допълва часовият ежедневник.

"София опровергава", отбелязва "Труд": след 10 ноември 1989 г. не сме изнасяли оръжие за Ирак, заяви военният министър Свинаров.

"Новинар" пък цитира казаното вчера от Асен Агов, според когото през 2001 г. цитираните фирми "Сара М" и "Джеф" са преговаряли за доставки на части за самолети и хеликоптери. Агов се спира и на петролното ембарго, уточнявайки, че предишният скандал с БСП не е свързан с оръжие и технологии, а само с петролни ваучери, раздавани от Саддам.

Петролът няма как да не е новина, пише "Труд". Той достигна ценови рекорд в историята - 53,53 долара за барел. Бензинът у нас засега поскъпва с 2 стотинки на литър, съобщи "ЛУКойл".

"24 часа" пък свързва пари и власт и пита: кой богат става за червен премиер? На първа страница изданието публикува четири снимки - на банкерите Чавдар Кънчев, Стоян Александров, Емил Кюлев и на Иван Иванов, бивш директор на "Арсенал", Казанлък.

"Станишев не става за премиер, не излъчва увереност" - това заглавие на интервю с лявата депутатка Татяна Дончева извежда "Труд" на първа страница.

"България е готова 95 % за ЕС", казва Соломон Паси, цитиран от "Стандарт". Сметките на министъра, д-р по математика, са на база доклада на Еврокомисията. В 140 текста е посочено, че имаме напредък, а на 7 места - че имаме проблеми. Това според Паси означава, че имаме още 5% работа.

Иван Костов иска още критика от ЕК, пише "Сега". Бившият премиер е заявил своите бележки пред представителя на комисията в София Димитрис Куркулас.

Според бившия премиер в доклада няма нито дума за проблемите на здравната реформа, образованието, реформите в администрацията и инфраструктурните проекти. Куркулас е пояснил, че ЕК не дава политическа оценка на правителството, а следи за общо спазване на критериите.

Болниците спряха скъпите операции, извежда "Стандарт". Наплив от хора без паспорти и осигуровки имало към "Пирогов".

"Заразни ампули се въргалят из училище". С това водещо заглавие "24 часа" изказва недоумението си как е възможно това да се случи в Музикалното училище в София, където в близост е Националният център по заразни и паразитни болести.

И същевременно много неща се променят, констатира пресата. Става въпрос за посещението на премиера Сакскобургготски в Париж.

Голяма френска компания инвестира зелено в завод за гъши дроб в Пловдив, съобщава "Труд". Фирмата "Дюваврен" пък вкарва нови мощности в производството на фина прежда в Първомай.

"Събрахме елита на Европа", отбелязва "Стандарт" в репортаж от откриването на културния ни център в Париж. И изброява титулуваните особи, дошли по този случай: наследникът на френската корона Анри дьо Бурбон, престолонаследникът на Черна гора Никола Ниегош, граф и графиня Тусон от Египет, световноизвестният пианист Юри Буков.

"Симеон откри с граф, контеси и принцеса нашият културен дом в Париж", пише и "24 часа". Домът на ул. "Боеси 28" е в златния триъгълник на Париж, в близост до концертната зала "Гаво". Той има зала от 130 кв. м., друго помещение и хранилище, което вероятно в бъдеще ще се превърне в библиотека.

Помещението е придобито чрез замяна на два апартамента и гарсониера, за него не е даден нито лев от бюджета, пояснява посланик Марин Райков.

"Труд" акцентира върху срещата Сакскобургготски-Рафарен и поканата към френския премиер да посети България. Близо 30 години у нас не имало посещение на френски премиер, уточнява "Труд".

А "24 часа" дава оценката на министъра на културата Абрашев, който смята, че отсъствието на директора на центъра Кирил Кадийски не било фатално.

"Той не е тук, защото не му беше издадена работна виза, а няма да дойде като турист", заявява министър Абрашев. Кирил Кадийски ще пристигне в новооткрития български културен институт в Париж през следващата седмица.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите