0
а знообразни теми са избрали за водещи седмичните издания. "Скандал. Двама министри за чужда сметка в Атина" е заглавието на първа страница на "168 часа", придружено с колаж на Валентин Церовски и Николай Василев, които демонстрират умения на халки.

"Имотите - новите български пирамиди", четем на челото на "Политика". "Капитал" е избрал за своя тема на броя черното злато, формулирана "Бизнесът в режим "скъп петрол".

"168 часа" разкрива за почивката на министър Валентин Церовски в Атина от 20 до 29 август. Министърът спи в луксозни хотели, има на разположение лимузина с шофьор, водят го на обеди и вечери, посещава Акропола и гледа без пари олимпийски състезания със сина си. Всичко това го прави на разноски на гръцка фирма спонсор. Церовски не казва кой му плаща.

После вероятно той и Василев, който пък замина за Атина в сряда, вероятно ще трябва да се отблагодарят по някакъв начин на спонсорите си, които имат сериозни интереси в България, коментира седмичника. Случайно или не спонсорите са точно в ресорите на министрите - транспорт, нефтопроводи и телекомуникации.

За новите български пирамиди, пише "Политика". Вестникът обобщава ситуацията с имотите така - купувачи дават по 1100 евро на кв.м. застроена площ "на зелено". Наемите падат. Има опасност балонът да се спука.

Изданието прави интересно сравнение, според което се оказва, че един софийски офис струва колкото цял американски град. Недвижимите имоти у нас са надценени двойно. Брокери обаче твърдят, че цените следват пазарната логика.

Бизнесът с жилища в момента е подвластен на емоции, които изкуствено завишават цените, твърдят експерти. Като главен виновник за масовата истерия, сравнявана с треската в Клондайк през ХІХ в., са сочени банките, които са отпушили ипотечното кредитиране до крайност.

Проблемът е, че наемите падат, а това би трябвало да означава и падане на цената на земята. В България обаче подобно нещо не се забелязва, казва пред "Политика" финансистът Емил Хърсев. Следователно съществува непазарна ситуация на ценообразуване, а докога ще трае тя, специалистът не се наема да прогнозира.

Според друг негов колега тенденцията е пазарът да тръгне да се успокоява, като се запази средногодишен ръст от 10 - 12% до влизането ни в ЕС през 2007 г.

"Капитал" нашироко обяснява за друга опасност, надвиснала над страна ни. Тя е свързана с нервността на петролните пазари и чупенето на рекорд след рекорд на цената за барел.

Вестникът размишлява какво вълнува хората. Едва ли това е котировката на барел суров петрол, защото не го наливаме в резервоарите на колите си.

"Капитал" обяснява как скъпият петрол ще се отрази на инфлацията, търговския дефицит и икономическия растеж в анализ, озаглавен "Тризъбецът на петролната заплаха". Изданието добавя, че бизнесът преминава в режим "скъп петрол". Транспортните, торовите и експортно ориентираните фирми са изправени пред сериозни промени в калкулациите, информира вестникът.

Седмичната преса пише и за ходовете преди началото на новия политически сезон. "Капитал" очаква активизиране на опозицията. Дали лятната летаргия ще се запази и в оставащите месеци до парламентарните избори, или ще се трансформира в обществена активност зависи от управленските, политическите и лидерските усилия, коментира изданието.

Стимулите за политическо и обществено раздвижване, от своя страна, могат да се открият в две посоки. Първата е поведението на опозиционните партии, а втората - промени в правителствения екип.

"168" също има своя версия за случващото се зад кулисите. Драмата за БСП според седмичника вече не е кой да бъде премиер, а дали да се оттегли подкрепата за Георги Първанов за втори президентски мандат. Източници от "Позитано" 20 твърдят, че един от възможните варианти е да се сключи сделка между председателя на столетницата Сергей Станишев и премиера Симеон Сакскобургготски.

А формулата й е такава: Станишев - премиер, Симеон - президент. "168 часа" отбелязва, че изолирането на Първанов ще е трудно, защото електоратът на БСП трудно ще възприеме подобна инициатива - да гласува за бивш цар и премиер на правителство, което партията е критикувала.

А иначе в БСП няма жив партиен секретар бе амбиции за депутат, продължава темата вестникът. Соцкадрите отказвали да вършат само черната работа, а искали да са бели хора в парламента.

Подобна тенденция се забелязва и в жълтото пространство. Под заглавие "Местни лидерчета се напъват да влязат в парламента" "168 часа" цитира жълти координатори и активисти, които са категорични, че е дошъл редът им да седнат в Народното събрание.

"Десницата с общи листи на изборите", продължава политическата разходка изданието. Сините по места обаче били на нож срещу парашутистите на "Раковски" 134.

Възможно е също така Надежда Михайлова да блъфира с общите листи. Със сигурност тя е надушила, че в провинцията ври и кипи, смята "168 часа". Номерът с обединението означава, че листите ще се договарят в София между големите лидери. В крайна сметка те може и да не се разберат, но Михайлова ще си запази правото на контрол на своя дял в тях.

Дори и резултатът от изборите да е плачевен, синята лидерка ще диктува партийните правила вече и в парламента и никой няма да може да си позволи да й поиска оставката от лидерския пост, завършва седмичникът.

"168 часа" дооформя политическата картина и със случващото се в ДПС. Там се борят с доноси, а голямата цел е да се попадне напред в кърджалийската листа.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Любопитно Преди 3 минути

Галена е била затворена в продължение на шест дни без храна и вода

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Любопитно Преди 3 минути

Страховити следи и опит за поредно убийство в новия епизод на криминалната поредица

<p>Напрежението в Грузия доведе до арести (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Водно оръжие, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати: Напрежението в Грузия доведе до арести

Свят Преди 51 минути

Гражданите протестираха срещу проектозакона „За чуждестранните агенти“

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Празничното пътуване: Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове

България Преди 1 час

Румънските гранични власти няма да пропускат камиони над 7,5 тона през ГКПП „Дуранкулак“/“Вама веке“ през празничните дни

<p>Демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия (СНИМКИ)</p>

В Киев демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия

Свят Преди 1 час

Статуите, за които се твърди, че тежат между 6000 и 7000 тона, ще бъдат преместени в музей

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

Любопитно Преди 1 час

Специални издания на предаванията, филми и българска музика са само част от изненадите, които медията ще предложи в следващите дни

Блокада в Гърция: Стачка предизвика транспортен хаос на ГКПП "Кулата"

Блокада в Гърция: Стачка предизвика транспортен хаос на ГКПП "Кулата"

Свят Преди 1 час

Работещите в железниците обявиха 24-часова стачка

<p>Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ</p>

Драматични сблъсъци: Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Свят Преди 2 часа

Дадохме ясно да се разбере, че животът в кампуса не може да бъде безкрайно прекъсван от протестиращи, съобщиха от учебно заведение

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Пари Преди 2 часа

След като се призна за виновен, Чжао се оттегли от ръководния си пост

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

България Преди 2 часа

Синя и зелена зона ще работи само на 2 май

<p>Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив</p>

След потресаваща катастрофа: Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив

България Преди 3 часа

Първоначално той беше пуснат без никакви обвинения, но вчера магистратите го оставиха на свобода под парична гаранция от 2000 лв.

<p>&nbsp;Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност</p>

Румен Радев по повод 1 май: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

България Преди 3 часа

"Първи май е олицетворение на просветеното общество", смята президентът

4,6 по Рихтер разлюля Хърватия

4,6 по Рихтер разлюля Хърватия

Свят Преди 3 часа

Епицентъра на земетресението е на 4 км от село Раковица и на 71 км източно от Риека

Среднощен ракетен удар в Одеса, има жертви и ранени

Среднощен ракетен удар в Одеса, има жертви и ранени

Свят Преди 3 часа

Има щети по гражданската инфраструктура

Отбелязваме Деня на труда

Отбелязваме Деня на труда

България Преди 3 часа

Синдикати организират празнично шествие и концерт, започва информационна кампания и подкаст за трудовоправни въпроси

<p>Почина световноизвестен писател</p>

Почина писателят Пол Остър

Свят Преди 4 часа

Смъртта му беше потвърдена от приятелката му Джаки Лиден