0
Има ли война между институциите? Този въпрос на президента Първанов "Труд" извежда в челно заглавие, което подсказва, че проблем има. Още повече, че въпросът на държавния глава идва чак от Тайланд, пише изданието. А поводът: нападките от жълти депутати по време на парламентарните дебати около върнатия закон за трансплантациите на органи.

"Злоупотребявам ли с власт? Нека Симеон каже", цитира "24 часа" точните думи на Георги Първанов."Монитор" е още по-категоричен и говори за "скандал за властта НДСВ-Първанов".

"Ако търсим война, ще я намерим", цитира "Труд" обясненията на Симеон Сакскобургготски, който този път бил "от ясен по-ясен". "Подобни намерения за война, както знаете, няма", казва той. След което Симеон внезапно се обръща към репортерката и казва: "Г-жо, но ако я търсим, ще я намерим. Ако разсъждаваме логично и прагматично - може би по-трудно."

Председателят на жълтата парламентарна група Станимир Илчев отрича пред "Монитор" да водят война с президента, но подкрепя правото на Емил Кошлуков да е несъгласен. Самият Кошлуков пък ядосано пита защо президентът трябва да е в България, та някой да изрази несъгласие с него и заявява, че "Първанов още работи с понятия от времето на Милко Балев, Мако Даков и Пеко Таков".

От целия този гняв на Юпитер от страна на царистите, се размива проблемът, констатира "24 часа". И кани за коментар проф. Драган Бобев, завеждащ детската онкохематология, който коментира закона за трансплантациите така: "Законът е модерен и съобразен с европейските тенденции, спорна е частта за донорството. Защото именно тя не улеснява присаждането на органи. У нас тепърва ще се възпитава мислене: "Смъртта да е в полза на живота", пише проф. Бобев, позовавайки се на вродения консерватизъм на българина (само между 3-5% приживе изразяват готовност за донорство).

"А донорството всъщност е жертва. Лична жертва", коментира "Виж". Идеята за такава жертва има във всички религии, пише изданието, но подчертава, че границата е много тънка, че има морални и етични въпроси. Тук решенията не можеш да налагаш с политически натиск, смята изданието.

Какво става, пита в отвесна черна линия "24 часа". И свързва личната драма в Пазарджик (убийството на двама гранични полицаи в центъра за подготовка в града, вчера пък на магистрала "Тракия" се самоубива друг техен колега, подозиран в убийството) със свлачището в Албена, затрупало двама души. "Стандарт" във водещото си заглавие също се спира на "любовния триъгълник в Пазарджик", в който се оказаха гръмнати трима души.

58 опасни училища чакат децата в София, съобщава "Виж" тревогата на КАТ. Става думи за нередности, свързани с маркировката и липсата на огради около столичните училища преди 15 септември, припомня изданието. И дава статистиката на КАТ: 5 деца са загинали миналата година край училище, а 211 са били ранени тъкмо от липсата на обезопасителни мерки.

"Какво се оказва - че София е рай за кучета и ад за деца", коментира "Монитор" и припомня, че освен всичко друго има и друга заплаха - цялата паплач от наркодилъри, джебчии, педофили и всякакви биячи, безнаказано битуваща край столичните училища.

Може би това обяснява и голямата неяснота около местните избори 2003. До последно няма да знаем кмета на София, прогнозира социологът Юрий Асланов в "Труд". Лично той, въпреки разминаването на различни данни, е склонен да приеме резултатите на агенция "Медиана". А именно, че Софиянски води с малка преднина (17,7%) пред Надежда Михайлова (15,6%) и Стоян Александров (14,5%). Софиянци са мобилни в предпочитанията си, всичко би могло да се случи, е неговото заключение.

Задава се агресивна предизборна кампания, заявява от страниците на изданието социологът Антоний Гълъбов и пояснява, че всички проучвания имат само относителна стойност, кампанията още не е започнала.

От страниците на "24 часа" Мира Янова от агенция МБМД очертава сериозни размествания в целия политически пейзаж: "Две години след идването си на власт Симеон Втори е бламиран от общественото мнение - едва 1/4 имат доверие в премиера, 66% се съмняват в качествата му. Нещо повече, за първи път Симеон не е посочван на първо място в класациите "Кого бихте избрали за премиер?". По данни на МБМД в класацията на предпочитанията пръв е Бойко Борисов с 8,8%, втори е Симеон с 7,7%, следват Стефан Софиянски, Надежда Михайлова и Иван Костов.

От страниците на "Труд" синдикалистът д-р Константин Тренчев дава своето обяснения на процесите. И то звучи така: "Ако съберем чакащите трамвая на пл. "Гарибалди", пак ще се събере по-хомогенна група от НДСВ. Това, което сплотява чакащите хора, е, че нямат достатъчно средства и ползват градски транспорт. Докато НДСВ няма дори това. Тази партия е най-голямата импровизация, която са виждали очите ми, а пък и след освобождението на България", признава шефът на КТ "Подкрепа", навремето подкрепил влизането на Симеон Сакскобургготски в политиката.

Само две страни в Европа са с по-малки заплати от българските, констатира "Монитор", като се позовава на публикация в румънския вестник "Евениментул зилей". И това са Украйна и Русия. Минималната заплата в България е 56,4 евро, в Украйна - 29,7 евро, а в Русия - 12, 4 евро, сочат европейски данни.

Така е, има прах по пътя за Европа, коментира в колонката си на първа страница "Стандарт". И пише следното: "Засега българите износват дрехите втора употреба на европейците и карат трошките им. От немотия. Дано обаче с това прихванем нещо и от манталитета на първите собственици", е коментарът на изданието. А "24 часа", в опит да узнае мнението на хората, се обръща към социолингвиста Ангел Пачев, който твърди, че всичко става ясно от прякорите на управляващите. И така, внимавайте: Симеон бива наричан Дедо, Горския, Сакса и човекът от Мадрид. Пламен Панайотов - Кайзера, Фюрера и Цербера; Мирослав Севлиевски - Биг Мак; Емил Кошлуков - Куши; Огнян Герджиков - Мистър Туиг; Бойко Борисов - Батман. Николай Василев - Денис Белята, Георги Петканов - Голямата уста. Божидар Абрашев - Псалма. Димитър Калчев - Дон Корлеоне, Гати ал Джебури - Хау мач, а мандатоносителите Драганова и Пейков, съответно - Испанската муха и Алпиниста. Такъв е профилът на българската политика в устата на народа.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 1 час

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 1 час

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 3 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 3 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 3 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 4 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 5 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 5 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 5 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 5 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 6 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 6 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 6 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 7 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 7 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко