0
Бб ба по нашите в Ирак - така "Труд" съобщава за първия сериозен инцидент с българския батальон в Кербала. "Коктейл Молотов" срещу нашите в Ирак, отбелязва "Виж" на фона на снимка, на която явно личи безпокойството на шефа на Генералния щаб ген. Никола Колев. "24 часа" и "Монитор" наблягат и на инцидент в Кербала, случил се малко преди това - жена от батальона ни в Ирак, редник Павлина Ландева, се простреля при невнимателно боравене с оръжие, както пише във военната сводка.

И това не е всичко, четем в репортажа на специалните пратеници на "Труд". Няколко часа по-късно патрул от български и американски войници е бил сериозно замерван с камъни от шиитското население.

"Притесняваме се. Американците имат опит, но си отиват, а ние сме малко", коментира пред "Труд" български войник. Янките обяснили на българите още при първия инструктаж, че войната не е свършила, нищо че активните бойни действия приключиха на 1 май. След като 1000 американски морски пехотинци напуснат Кербала в понеделник, сигурността трябва да бъде поета от българския батальон, пояснява "Труд". Край Кербала има и полски войски, но те са в близкия град Хила, където имаше въоръжени сблъсъци. Досега американците са правили всичко. Те са охранявали улиците, обучавали са местната полиция.

За неочакваните задачи пред българския контингент в Ирак, пише и "Сега". И се позовава на репортаж в "Уолстрийт джърнъл", където пише: "Българите не са готови да поемат управлението на града". Това констатира репортерът на "Уолстрийт джърнъл", който присъствал при сдаването на властта в Кербала от коменданта подп. Лопес на полк. Панайот Панайотов.

"Министърът на образованието не е надежден - предупреждава американският комендант. - Министърът по въпросите на медиите трябва да бъде уволнен, защото цензурира вестниците, а министърът на спорта е виновен за политическите уволнения на 400 служители. Трябва да ги наблюдаваш много внимателно", съветва подп. Лопес.

"Полк. Панайотов е учуден - пише "Уолстрийт джърнъл". - Той е пристигнал в Кербала с мисълта да гарантира сигурността, а не да е пастир на местните политици. Затова заявява на американците, че ще се придържа към първоначалния план за сигурност. "

"Затова не е ясно кой ще управлява Кербала от вторник, когато Лопес и контингентът му от 1000 души си отидат вкъщи", заключава "Уолстрийт джърнъл".

Соломон Паси лети за Багдад, ще дарява лекарства, допълва "Стандарт" иракската картинка, която вече е част от българския пейзаж. Външният ни министър щял да се срещне ръководителя на временната власт в Ирак Пол Бремър, но не се предвиждало да посети българския батальон, който, както стана ясно, дотогава ще е поел управлението на Кербала.

А във вътрешен план нанасяме "удар по едрите в чейнджа", отбелязва "24 часа". Става дума за връзване на валутния курс в обменните бюра с курса на БНБ, пояснява "Монитор". Или, както пише "24 часа", ако продаваш по курс, различен от централния с повече от 10%, трябва да имаш предварителен писмен договор. Договорите ще са по предварителен образец - на български и на английски. Това предполага, ако клиент забележи измама, да може да се оттегли във всеки момент до подписването на договора, пояснява часовият вестник.

Ала по същото време и природата ни нанесе удар - вече се минава пеша през Дунава, убеждаваме се от първа страница на "Труд". Снимката под главата на "Труд" е с дата 21 август 2003 г. На нея виждаме как видинчани газят из пясъка на пресъхналия Дунав. Нивото на реката е незапомнено ниско от десетилетия насам, пише изданието, вече може спокойно да се прецапа до румънския бряг. Изглежда му мина времето и на Дунав мост-2, пише в коментарната си рубрика "Труд". Проучванията струваха около 200 000 евро. Оказа се обаче, че от мост май няма нужда, до Влашко и пеша се стига. Не е ли по-добре тогава да му спретнем едно шосе до съседите, пита шеговито "Труд".

Хуморът в съботната преса е обаче по-скоро черен, тъй като новините изобилстват от катастрофи, убийства и инциденти. Два примера от първа страница на "Стандарт". Оси нападнаха родилен дом, гласи водещото заглавие на изданието. Смайващото обаче е, че става дума за най-старата родилна клиника "Шейново". И още: щъркели, кръжащи край Варна, се сблъскаха със самолет. По чудо е била избегната аварията.

"Труд" обаче на черен фон дава своята равносмета на "черното денонощие": почина кметът на Сливинца, прободен с нож в сърцето; почина момичето с присадено сърце и бял дроб; 25 катастрофи окървавиха страната.

От обичайните страници на светската хроника в пресата пък съзираме снимки от погребението на разстреляния в София Фатик. "Изпратиха Фатик в бял ковчег, обкован със злато", пише "Стандарт". Следват и различни списъци на близките на сенчестия бос: Боян Радев, Георги Илиев от "ВИС" и Димитър Джамов, певицата Мария Грънчарова и Красимир Райдовски, шеф на пресцентъра в правителството на Виденов. Към тях "24 часа" допълва имената на Евгения Живкова, както и вестта, че проф. Александър Чирков пратил венец.

"Монитор", връщайки се към местните избори, не може да проумее друго: как така управляващите от НДСВ решиха да увенчаят изборите, неиздигайки кандидат в град Баня, където ще гласува техният лидер и премиер Симеон Сакскобургготски. Така ще се стигне до парадоксалната ситуация, в която или премиерът ще се въздържи да гласува на избори, или ще гласува за противниците си от СДС, пише "Монитор". Може и да пусне бяла бюлетина, размишлява "Монитор", но допълва: това не е вот. А един лидер не може да не гласува, това го пише и в букварчетата по политика.

Социологът Андрей Райчев пък коментира във "Сега", че в края на ХХ в. България беше поделена между Симеон Втори и Симеон Втори. "Първият беше много възпитан човек (по-скоро испанец по манталитет) и аристократ, а вторият - мит и призрак. Ние обаче избрахме призрака, който влезе в българската политика. Като резултат от което в края на този летен сезон земите на Кобургите засенчиха даже темата за депутатските кюфтета. Представяте ли си?!", коментира Андрей Райчев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 27 минути

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Технологии Преди 36 минути

Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не бихме могли да си представим личното си превозно средство

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

д

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Свят Преди 8 часа

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 9 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 9 часа

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

България Преди 10 часа

27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 10 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 10 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 11 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 11 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Д

В аварийната лента: Военен камион удари кола на АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

По чудо инцидентът се е разминал без жертви

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 12 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков