0
Те ефоните поскъпват ударно. Така "Труд" свежда на читателите си актуални планове на БТК относно аналоговите телефони. Защото ако досега притежаващите аналогов абонат могат да си приказват на воля, от септември няма да е така, отбелязва "Труд". Тогава 6 минутен разговор ще им струва 16,8 ст. с ДДС, вместо досегашните 8,4 ст. Една справка на БТК показва, че в момента 75 % от абонатите са все още с аналогови телефони. От телекома искали да вдигнат и абонаментната такса с 1,50 лв. (настояването идвало и от Европейската банка за възстановяване и развитие).

А пари в България има, ако се съди по депутатските чанти - убеден е "24 часа". И извежда на първа страница една парламентарна история. А именно - как охраната в парламента намерила чанта със забравени 30 000 лв. Чантата се оказала депутатска собственост, а народният избраник пояснил, че това били пари на парламентарната група, но не и защо ги разнася по този начин. Идат избори, припомня 424 часа", надзъртайки из депутатски чанти, където уж се носели само документи, някои изобличаващи корупцията.

Депутатите обаче не можаха да решат как ще се гласува - по постоянен или по настоящ адрес - обобщава "Труд" парламентарните препирни. От дясната и лявата опозиция настоявали това да става по адреса, вписан в личните карти. От ДПС обаче смятат, че настоящият адрес бил принуда, хората мигрирали по градовете да търсят работа. Партията на Ахмед Доган не била съгласна да са гласува така, това щяло да промени местния вот.

Ще върнат парламента от морето - четем на първа страница в "Стандарт" заканата на президента Първанов в случай, че депутатите приемат некачествени изборни закони. "Нека депутатите си стоят на плажа" - категоричен е "Стандарт". Първо, и те са хора. Второ, каква е гаранцията, че ще приемат по-добри закони и ще надскочат себе си. Те просто толкова могат - е заключението на "Стандарт".

След което "Стандарт" съобщава и за "истински бум от западняци по българските курорти". Съобщението е на Франс прес. Европейските туристи открили и полудели по българското Черноморие. Увеличението тази година от чужди туристи е с 10-12 %. До май у нас са почивали около 812 000 чужденци.

С една дума - "месото отива на море". В това е убеден "Труд", който в темата на броя си доста провокативно свързва в едно стада прасета и курортисти, играещи плажен волейбол. А каква е връзката? Чисто икономическа: докато потреблението на месо пада във вътрешността на страната, то се увеличава в морските курорти. Тази година обаче, подчертава "Труд", изкупните цени на свинското се сринаха до рекордно ниски цени. И докато летуващите похапват мръвки, производителите въстанаха. В резултат на което, както виждаме и от първа страница на в. "Сега", свиневъди крещяха вчера пред парламента: "Искаме ред в кочината на българското правителство". "Свинете са социални животни, производителите - какви?" - гласят лозунги от репортажа в "Стандарт". "Труд" съобщава и за други възгласи, огласили вчера пространството около парламента: Не на демокрация, която ликвидира нацията, Спрете контрабандата". От КНСБ предупредили правителството, че "днес тук са свиневъдите, но утре ще дойдат прасетата". Наесен, според лидера на синдиката д-р Желязко Христов ще има масова национална стачка. Особено остри били критиките на производителите към земеделския министър Дикме, почетен с възгласите: "Дикме свинско не яде".

"Ядем най-тлъстите пържоли в Европа, с 15 % повече сланина" - поясняват пред "Стандарт" от Земеделското министерство. Това количество мазнини трябвало да се намали 4-5 пъти, за да може месото ни да е конкурентноспособно в Европа, отбелязва "Стандарт".

Липсва 1/5 от зърнения резерв или около 20 000 тона - подчертава "24 часа". Това била разкрила парламентарна анкетна комисия. А 2/3 от наличното зърно в хранилищата било с много ниско качество. Зам. министърът на земеделието Бойко Боев отказал да коментира данните, изнесени на парламентарния контрол. Земеделското министерство не контролирало резерва, но и никой не можел да се произнася по количествата, това била държавна тайна.

И това не е всичко - неразбориите в държавата стигнаха до том, че атомната ни столица - Козлодуй остана без ток - пише "Стандарт". По-точно "Енергоснабдяване" дръпнало шалтера на всички административни сгради в общината заради неплатени сметки. А когато в България няма пари, те винаги се орязват от бюджета на образованието и културата - подчертава поетесата Кристин Димитрова в рубриката "Лично мнение" на "24 часа". Тя призовава, щом властта няма други идеи как да спонсорира културата, да я разиграва на игри като "Руска рулетка" или "Риск печели". От страниците на "Труд" Стефан Цанев негодува, че на чиновници в Министерството на културата е оставено да решават дали да наградят Константин Павлов или Светлин Русев, в резултат на което се стигнало до "перверзия на унижението".

"24 часа" недоумява от друго: докога ще трае "свирепото настроение" срещу талант от Бога, какъвто е Йордан Радичков? През 2000 г., припомня часовият вестник, жури начело с Николай Хайтов му отне наградата "Йордан Йовков", след като му я бе връчило. Сега имената на Радичков и Антон Дончев се сблъскаха да академични звания в БАН. Ала изборът на академията беше в полза на Антон Дончев. Романите на Антон Дончев, подчертава "24 часа" са в битово-патриотичната традиция от Вазов до Талев, докато творчеството на Радичков е друга Вселена.

На снимки в днешната преса (включително и на първа страница на "Стандарт) виждаме обаче, че премиерът Сакскобургготски вчера е посетил изложба. Тя е дело на 8 годишния македонски художник Стефан Плесконич, когото, пише "24 часа", премиерската съпруга Маргарита забелязала при посещение в Скопие. И ето, както виждаме от снимката в "Стандарт", малкият Стефан вече е с изложба в Галерията за чуждестранно изкуство. "24 часа" обаче подчертава, че отивайки на изложбата Симеон Сакскобургготски на косъм се разминал с разгневените свиневъди.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 2 минути

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване