0
н н-два до войната", настоява "24 часа". И под снимката на маршируващи американци от Втори батальон в Кувейт, слага снимката на специалния си пратеник в Багдад, евакуиран вече в Сирия. "Ирак затваря границите, на чужденците, включително и на българските журналисти, е наредено да напуснат страната, защото властите не могат да поемат отговорност за тях. Иракчаните размахват на митинги саби и автомати", съобщава Капка Тодорова за "24 часа". След което уточнява: "инспекторите на ООН обаче са призовани да не си тръгват, в Багдад са останали само арабските посланици, а френският посланик чака нареждане всеки момент да напусне страната".

"Труд" е още по-категоричен: "Война от днес". "Гасан, тук имаме информация, че войната започва утре вечер или вдругиден (тоест неделя вечерта или понеделник"), предава специалният пратеник на изданието Гасан Насър своя разговор с пресцентъра на иракското министерство на информацията. Във водещата си публикация от първа страница "Труд" още съобщава, че срещата на върха на Азорските острови (между лидерите на САЩ, Великобритания и Испания) била всъщност военен съвет, където се решава войната (информация от журналист от иракската телевизия). Затова и с такъв интерес "Труд" и "24 часа" причакват премиера Сакскобургготски на летището на връщане от Лисабон. И така, откъс от импровизираната пресконференция, която двете издания публикуват с незначителни съкращения. Въпрос на медиите: "Вярно ли е, че България се опитва да окаже натиск върху Ангола в Съвета за сигурност, за да подкрепи тя САЩ?" Отговор на премиера: "Ама аз не знам откъде тази ваша колежка от португалската телевизия зададе този, моите почитания, но абсурден въпрос. Премиерът Барозу после ми каза: "Ама очаквахте ли такъв въпрос", разказва словоохотливо Симеон, който пък му бил казал: "Не, какво общо имаме ние, кои сме ние, за да убеждаваме други страни в ООН".

"Имаше такива съобщения след визитата на Паси в Лисабон", настояват медиите. Отговорът на Симеон Сакскобургготски: "Това е част от виртуалната ни политика, която от време на време става съвършено виртуална и малко се приближава към действителността. После Симеон отрича, че всъщност се е бил запътил за Азорите и на въпрос не се ли опитва България да се подреди сред Великите сили, отговаря: "Много обичам старата приказка "Всяка жаба да си знае гьола" или "Барабар Петко с мъжете да сме по така".

А каква е целта на срещата на Азорските острови, продължават да питат журналистите. Отговор от първоизточника: "Инициативата е много интересна. По време на обяда премиерът Барбозу ме информира за нея. И вече се установи, че към края на обяда той тръгва за нея. Участието на Буш е символичен жест, защото така да прекоси океана и да се срещнат, е един опит да се избегне най-лошото... Аз не бих казал, че срещата е последен шанс", твърди Симеон Сакскобургготски, след което заявява, че не е приел емоционално разочарованието на еврокомисаря Ферхойген от България, както нито бил забравил, нито запомнил думите на френския президент Ширак. "Да не подскачаме, да не гледаме с кого, против кого и да решаваме световните въпроси от нашата си камбанария", призовава премиерът на летище София.

А погледнато от нашата камбанария, проблеми не липсват. За смяна на министри е настояла коалиционната партньорка на НДСВ Весела Драганова. Тя не посочила кои точно министри да си ходят, пише "24 часа", понеже очаквала премиерът да стори това. Вицепремиерът Николай Василев, разказва часовият вестник, прочел приветствие на конгреса на партията на българските жени. Той обявил, че Драганова е негова "любима депутатка". А Теодора Литова от движение "Оборище" разказала притча за две миди, едната от които се чувствала "накърнена", а всъщност носела бисер и я сравнила с Партията на българските жени.

"Стандарт" поразсейва поетичните краски като излиза със заглавието: "Синдикатите искат съд за Николай Василев". Искането дошло вчера от лидера на КНСБ Желязко Христов заради сделката с "Булгартабак".

"24 часа" пък съобщава от втора страница - полиция ще има около БТА в понеделник. Шефът на БТА Стоян Чешмеджиев поискал съдействие от полицията, за да прекрати протестите на журналистите в най-старата агенция в страната. "Труд" допълва: БТА замлъква от утре. И то окончателно. Журналистите планират да се явят на работните си места, но да не напишат нито ред, за да изразят негодуванието си от некомпетентността на Чешмеджиев и безпричинното уволнение на свои колеги. Във вторник управляващите ще се опитат отново да вземат решение за Чешмеджиев, пише "Труд". "24 часа" цитира думите на Диляна Грозданова: "Ако бях на мястото на Чешмеджиев, щях да си тръгна". И допълва, че протестиращите вече са се срещнали с Екатерина Михайлова от СДС, чакали среща с президента Първанов."Труд" пък успява на летището да вметне въпрос към премиера за това какво ще се случи с БТА. "Наистина мисля, че има всякакви канали да се уреждат тези неща, казва Симеон. Има и други страни, има, както казвам, начини, по които се уреждат".

А в очакване, днешната преса тръпне в ужас заради пневмония, задаваща се от Азия. "24 часа" я определя като пневмония-убиец. За първи път загадъчната респираторна болест била регистрирана в Китай през февруари и напомняла т.нар. птичи вирус. "Стандарт" подчертава, че огнищата на заразата са в Хонконг и Сингапур, във Франкфурт сваляли пътници от самолетите при подобни симптоми.

А у нас инциденти и без друго не липсват, настоява пресата. "Стандарт" и "24 часа" разказват как при визитата на принц Чарлз полицай във Варна гърмял със стоп-патрони по някакъв "Мерцедес" на 100 метра от кортежа та Уелския принц за ужас на охраната на британския престолонаследник. "24 часа" е обезпокоен, че и празненствата за Тодоровден минали вяло, заради бедността. Станало ясно, че и даже циганите-калайджии, които по традиция купуват булките си, вече го правят със социални помощи. Какъв блясък, какво празненство тогава, скръбно пише изданието. И не приема ентусиазма на "Труд", че празненства все пак е имало, че в с. Съединение кон изтеглил трактор, а полицайка от фирма "Егида" излязла първа на кушията. "24 часа" намира още потвърждения за апатията - жителите на Севлиево провалили първия си референдум за пешеходни зони в града си, организиран и спонсориран с швейцарски пари. Въпросът е маловажен, така севлиевци поясняват нежеланието си да участват в допитването , правено от местната власт.

"Тикви зелени сме, а не чеда на хан Кубрат" - така поетът Иван Голев обяснява пък пред "Стандарт" причините за традиционното българско разединение.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 1 минута

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 17 минути

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 1 час

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 2 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 2 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 2 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 3 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 3 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 3 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 4 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 4 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 4 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 4 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 4 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 4 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН