0
Св ва се доверието в правителството, настоява "Труд". И то с цели 10% по данни на НЦИОМ. През февруари доверието в кабинета е паднало до малко обидните 20%, а в Симеон Сакскобургогтски - до 28%. Подобно нещо се случи преди седем години, когато след година и половина управление доверието в Жан Виденов падна с 10% и стигна до критичните 15,4%, пише "Труд". Половин година по-късно той си отиде от "Дондуков"1, припомня вестникът.

"Властта се срива, Симеон също", обявява и "Дума" във водещото си заглавие. И също се вглежда в огледалото на социологическите данни. Само 1/4 от българите биха искали НДСВ да управлява, едва 11% сега биха гласували за жълтите.

"24 часа" с поглед към социологията отбелязва и безпрецедентно покачване на рейтинга на опозиционните лидери - Сергей Станишев и Надежда Михайлова вече задминават по рейтинг Симеон Сакскобургготски (28 %) съответно със своите 39 и 33% одобрение.

В коментарната си колонка "Труд" обаче претендира за "повече уважение към Симеон". И пита: "Какво още трябваше да направи премиерът Симеон през тази страстна за България политическа седмица?". "Труд" не крие задоволството си, че във вторник Симеон се е затворил с Буш в Овалния кабинет, а утре ще говори на четири очи с Путин, тоест "малка България преговаря уникално за ревност на французите". Въпросът на "Труд" обаче е: дали големите (не е ясно кои са те), ще ни помогнат да се усмихнем както през американското лято на 1994 г. или ще помръкнем излъгани като след отменена за допинг победа?"

"24 часа" за пореден ден във водещото си заглавие е убеден, че "янките ще сменят френското вино с наше". Източник на изданието е публикация в "Ню Йорк поуст", в която собственик на бар в "Уест палм бийч" заявява: "Ще излея на улицата цялото френско вино и ще го заменя с вино от страни, които подкрепят удар на САЩ срещу Ирак."

"Труд" пък в препечатка (този път от "Шпигел") настоява, че Германия е обезпокоена от преместването на натовските й бази у нас. Под заглавие "България се готви да отмъкне базите на Германия" "Шпигел" е огласил подготовката, позовавайки се на изказване на българския военен министър Свинаров, че можем за предложим до пет бази на алианса. "Труд" се обръща с питане вярно ли е това към външния министър Паси, който отговаря повече от дипломатично. В смисъл - конкретни преговори не са водени, конкретно искане за предоставяне на военни бази от България няма, но "границата на заплахите за сигурността вече не е между Източна и Западна Германия, а между Европа и Азия", философски обобщава Соломон Паси.

След което "Труд" тръгва да оглежда поизоставените ни военни база и стига до летището в с. Равнец, за което се говори, че ще става американска база. "Искам спокойни старини. И за децата ме е страх. Ако Ирак ни удари, ще ни срине със земята, казва 68-годишнат пенсионерка Руска Симеонова, когато репортер на "Труд" я пита съгласна ли е в Равнец да бъде разположена американска база.

В опит да определи какво се случва все пак в българската политика "24 часа" заявява: у нас се е създало "виртуално мнозинство" - мнозинството вече се научи да сваля дори президентското вето с част от реалните и част от електронните си гласове. "Дума" подчертава, че тръгва подписка за оставката на Огнян Герджиков, след като вчера парламентарният шеф е признал, че четирима фантоми са свалили ветото на Първанов.

"Труд" от вътрешните си страници пита: "А моралът, професоре?", припомняйки обещанието на Герджиков да подаде оставка, ако гласуването с чужди карти продължи. "Как точно Тошо Пейков обслужва интересите на народа, като катери чукарите на Андите?", пита "Труд". И стига до заключението, че "царският мандатоносител (с чиято карта е гласувано) далеч по-осезаемо е служил на хората, докато е мазал жилищни фасади и ял честен хляб, бистрейки политиката с подобните нему. А откакто стана депутат, народът започна да служи на Тошо Пейков и подобните него, докато ги гледа как бистрят политиката. И да гледа как мъртви жълти души решават съдбата му", заключава вестникът.

А решения се вземат. 300 лекарства поскъпват от днес, пише "Новинар". Цените им скачат до 50%. Става дума за 270 български лекарства, главно антибиотици и десетина вносни лекарства. Беналгинът например, уточнява "Новинар", скача с 30 % - от 2,09 лв. вече става 2,72 лв. Властта обаче има идеи. "Ще обложа и проститутките", заявява пред "24 часа" финансовият министър Милен Велчев. За съжаление не всички проститутки коректно декларирали дейността си и бил нужен специален закон за данъчното им облагане, смята министърът. От парламентарната трибуна Милен Велчев изказал неудовлетворение от патентния данък на тази професия, който бил като на компаньонки.

А иначе - очакваме Путин днес, пише "Труд". И то с небивали мерки за сигурност. "24 часа" и "Труд" посочват, че центърът на София ще осъмне от утре под сериозни забрани. Паяци вече разчистват паркирани коли, по жълтите павета щяло да се минава само след документ за самоличност, че се живее наблизо. Според "24 часа" 7000 полицаи охраняват визитата, а Путин щял да си води снайперисти. В заведенията около връх Шипка пък налагат тридневен сух режим. "Столицата под обсада", категоричен е "Стандарт"

И една анкета в "24 часа". Според агенция ЕСТАТ Русия е безинтересна и далечна за младите българи. А 30% от анкетираните до 19 години намират, че руският език е брутален, четем в "24 часа".

"Новинар" пък в коментарната си колонка честити на всички Баба Марта, което в крайна сметка означавало, че сме надвили още една зима - "въпреки НДСВ, правителството и топломерите, въпреки фалшивите гласувания в парламента и позицията на политиците ни за Ирак". "Оказва се, че даже съчетанието между роден политик и люта зима не е пагубно за българина, който преживява със сомалийски доходи. Независимо, че обещаните 800 дни изтичат, а промяна не се задава", пише "Новинар".

Кой е пролетарий, пита в коментарната си колонка "Стандарт". И дава отговор на вица: "Който доживее пролетта".

А "24 часа", сериозно насъбрал заради писания относно България в световната преса, пише следното: "Тия седем дни България беше в устата на света, както библейския Йона в устата на кита. Американката Морийн Дауд от "Ню Йорк таймс" ни нарочи за новия домашен любимец на Вашингтон. След като доскоро сме били най-верното куче на Москва. Друг американски автор си направи гаргара, сравнявайки ни с героя на "Тихия американец" с Майкъл Кейн, но този филм (по едноименната книга на Греъм Грийн) още не сме го гледали, отбелязва "24 часа". Гръцкият вестник "Катемерини", явно падащ си по Агата Кристи, ни определи като "евронегърчета". "Гардиън" преповтори, че сме "най-верните васали на Буш". И не ни пропуснаха в списъка на "новия му Варшавски договор".

"Ала всуе се морите, дами и господа", брани българската чест "24 часа". И решава да извика: "Покрай синилата от бича и следи от теглото.. колкото и да ни отрича историята, века..." (да не цитираме цялата Вазова поема). С други думи изданието иска да извика: "О, Шипка!".

"Не че ще ни разберат на Запад. Както изобщо не е сигурно дали и дошлият на тържествата Путин ще ни разбере докрай", е предположението на "24 часа".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 7 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък