0
Ха а, бира и ракети си дават малко необичайна среща по страниците на днешната преса. "Труд" обявява тържествено, че вчера, в 10,45 ч. сутринта в Стара Загора е гръмнала последната ракета "СС-23" в света. "Събитието е историческо", цитира изданието американският посланик Джеймс Пардю. "24 часа" пък е уловил мигове от хорото, извило се вчера в града на купона в пивоварната "Загорка", на което гражданството и посланик Пардю са полели събитието.

Ала внимание - "държавата е в разстройство", отбелязва уж полу на шега, полусериозно в коментарната си рубрика "Труд". След което се пита: как така министрите ни започнаха да споделят вкупом стомашните си проблеми? Понеже точно това направили вчера екоминистърката Арсенова и военният министър Свинаров, след журналистически въпроси за оплаквания на хора, живеещи около полигона Змеево.

"Всички имат стомашно-чревни заболявания, отсякла екоминистърката. И започнала да обяснява, че от това страда тя, синът й, а онзи ден и шофьорът й. "Жена ми и дъщеря ми също имат подобни оплаквания, независимо че живеят в София", подкрепил я Свинаров. След което, четем в "Труд", в дискусията се включил вътрешният министър Георги Петканов, който вместо колегата си от здравеопазването, дал съвета болните да се лекуват с уиски. Той знаел, че помагало.

"То бива-бива майтап, ама да се шегуваш с най-гладното население (по последни данни) в Европа, коментира "Труд", живеещо на хляб, салата и ракийка, си е жив цинизъм. Че на всичкото отгоре, отбелязва изданието, когато маса болници висят с дългове, а за здравето няма пари - да се лекуват с уиски". След което "Труд" припомня, че от Мария Антоанета вече е направена историческата препоръка като няма хляб да се ядат пасти и царските министри би трябвало добре да знаят какви исторически последици е имал този съвет.

В потвърждение по темата за бедността "Стандарт" още в редакционната си рубрика цитира мненията на хора, че "не сме били така от 1943 г." Това заявяват българите, според проучване на "Алфа рисърч", което отчита, че не сме били толкова бедни, дори по време на Втората световна война. 24% от хората смятат, че са живели най-зле през 2002 г. Само 14 на сто ярко помнят Виденовата зима (1996-1997) и смятат, че тогава е било още по-страшно.

Българите са отвратени от политиката и партиите, твърди проучването. 49 % въобще нямат намерение да гласуват, ако днес има избори. БСП е първа сила с 20 %, следват СДС с 11 %, а управляващите от НДСВ са трети с 10 % подкрепа.

Как изглежда България през есента на 2002 г., пита се от първа страница и в. "Дума". И илюстрира питането си със снимка на дете от ромски произход, събиращо монети от дъното на фонтан във Варна. 78 % от българите смятат, че са губещи от прехода, е заключение на друго изследване, дело на фондация "Отворено общество". Най-силно усещането за деградация се наблюдавало в "изгубеното поколение на прехода" - след хората между 40 и 50 години.

А защо да вдигат заплатите? - пита доста иронично "24 часа". И от вътрешните си страници успокоява читателите си, които смятат, че джобовете им отъняват, с думите: "лъжете се". Или поне така смята МВФ, отбелязва "24 часа", което даде възможност на управляващите да заявят, че ще увеличат заплатите догодина не с 9 %,, а със 7 %, сиреч на два пъти с по 3,5 %. Някакви си 2 %, нищо работа, утешава ни "24 часа". След което пресмята, че изчислено на база средна заплата става дума за 48 млн. лв. И с тях, и без тях, все едно за държавата, твърди изданието. И вижда в това едната беда.

По-голямата беда била, че ние и властта живеем в различни светове. Народната кошница, както съобщи наскоро статистиката, пише "24 часа", е пълна само с хляб, салата и ракия. Което дори не е кошница, пише изданието, а свито найлоново пликче. А отсреща, при доходите на властта имаме цял кош, пресмята "24 часа", при това от "Метро", в който се побира какво ли не - комплекти за хол и разтегаеми канапета, едноседмични екскурзии в чужбина, коли, категория А и Б внос, редом с дамски халати за баня и дори сушен джоджен.

А междувременно истински ад е настъпил в болницата в Перник, извежда водещата тема на броя си "Монитор". Всички здравни заведения тънат в дългове, а лекарствата поскъпват, уточнява изданието, но болницата в Перник все пак била уникат. Мазилка се ронела над главите на болните. Те трябвало да си носят от вкъщи чаршафи, да си купуват всички консумативи, имало само една тоалетна. С една дума, пише "Монитор", положението е като при война.

"Стандарт" отбелязва също от първа страница, че мълния пък е оставила вчера "Пирогов" без ток за цели 40 минути. И всичко това на фона на истинската война по пътищата, отбелязва "24 часа", апелирайки българите да спрат да шофират толкова лудо. Защото, ако се запазела тенденцията, още поне 262 души ще загинат до края на годината в катастрофи, прогнозират от статистиката на КАТ. Затова ще има жестоки наказания за лудо шофиране, потвърждава "Стандарт". И допълва, че вече ще вземат книжката, ако 4 пъти превишим скоростта.

А в това време държавата се разбърза, най-вече заради АЕЦ, твърди в. "Пари", съзирайки сложни политически маньоври около енергетиката на фона на общата мизерия. Според "Дума" за всичко бил виновен Соломон Паси, който подвел кабинета да бърза със закриването на 3 и 4 блок на АЕЦ заради преговорите с ЕС. Нещо повече, външният министър дори поздравил от парламентарната трибуна държавния глава за това, че и той бил заел национално-отговорна позиция. След което Първанов категорично се разграничил от изказванията на Паси.

На снимка във в. "Пари" пък виждаме как премиерът Сакскобургготски влиза със сведена глава в МС, докато в същото време депутати от опозицията го чакат в парламента да даде разяснения кога възнамерява да закрива 3 и 4 блок на атомната електроцентрала. Изобщо хаосът по темата е пълен.

В "Труд" четем, че същевременно кабинетът е приел глоби от 100 000 лв., ако някой български гражданин укрива терорист. "Стандарт" тутакси излиза с обяснение на първа страница, че Майкъл Чорни не бил в списъка на лица, определени от Съвета за сигурност на ООН, че имат нещо общо с тероризма. "Труд" разяснява, че футболният ни ас Христо Стоичков бил призован от финансовия министър Милен Велчев да спасява страната, да ни представя на втората сделка по откупуването на външния ни дълг и дори да купи от дълга.

"24 часа" препечатва анализ на Ройтерс, в който четем, че "на Симеон му е трудно да работи премиер. Популярността на бившия български цар спада, отбелязва агенцията и пише, че много хора в България били объркани дали той ги възприема като поданици или гласоподаватели.

Западен дипломат заявил пред Ройтерс, че Симеон може и да има добри намерения, но явно работата го уморява. Затова той се държал по-скоро като президент, а не като премиер, оставял всичко на своите министри и се ограничавал с обществените изяви. Затова и според същия западен дипломат било редно Симеон да отправи послание и към другите детронирани монарси. И то да гласи: "Внимавайте, по-трудно е, отколкото си мислите".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 10 минути

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 22 минути

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 51 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 55 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 2 часа

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 2 часа

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 2 часа

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико