0
Ре етите, отново ракетите СС-23... Ще има ли мир за ракетите - риторично пита "24 часа" на фона на снимка, на която виждаме премиерът Сакскобургготски широко усмихнат в компанията на президента Първанов и шефа на генералния щаб Никола Колев. Има споразумение, твърди "24 часа", и то е - ракетите да не се изгарят, а да се обезвреждат на части (идеята била на шефа на генщаба, твърдят осведомени). В същото време "24 часа" цитира заключението на 29 специалисти, назначени от председателя на БАН и ректора на Химико-технологическия университет-София, че изгарянето носи рискове, тъй като при изгаряне на ракетния двигател в 5-километровата зона около полигона се отделяли силно токсични вещества и можели да бъдат поразени близки села.

Ако има взривяване, ще бъда на полигона, твърди президентът Първанов в специално интервю за "24 часа". И определя пренията в момента не като истерия, а просто като липса на достатъчно информация. Според него проблемът е трябвало да бъде решен преди години, никой нямало да разбере и проблемът щял да се реши безболезнено. Ще отидете ли на полигона, г-н премиер, атакуват репортери Симеон Сакскобургготски. "На драго сърце - отговаря той, - би било много интересно, тъй като няма никакъв риск отгоре на туй", отбелязва "Труд".

Как може толкова време да не се извършват експертизите, пита пък Надежда Михайлова, след което синята лидерка заявява, че именно оттук е тръгнал проблемът - защото нервите на хората са били подложени на изпитание. "Труд" препечатва и още едно мнение - на създателя на ракетите СС-23 акад. Сергей Непобедимий, който се удивлява за какво замърсяване става дума при унищожаването на ракетите. Вие нямате и чак толкова много ракети, отбелязва академикът, но все пак съветва всичко това "да се прави умно".

Опасенията на "Монитор" са, че точно така не стават нещата. Затова и 200 души окупирали вчера бункер №9 на полигона в Змейово. Освен това разследване на "Монитор" показва, че повечето от ракетите са били купени навремето от Русия на старо - за по 400 000 долара бройката (вместо 1,2 млн. долара, както са ги купували в Полша и Чехословакия).

А иначе освен безредици в Змейово "Монитор" предвижда и фермерски бунтове из страната, които тръгнаха от Белене, където производители изсипаха 5 тона жито в Дунава. Бунтове на производители на зърно, плодове, зеленчуци и тютюн са обхванали още райони в Никопол, Силистра, Сливен и Любимец. Днес зеленчукопроизводители от Петрич щели да блокират ГККП-Златарево. На 9 август скачали земеделските кооперации в Плевен. Общите искания са: спешна намеса на държавата в аграрния сектор, субсидии на износа и определяне на минимални изкупни цени.

Зад всичко това "Монитор" съзира действия на сини лидери (както било в Белене) или на хора от Народен съюз в Ямболско и Петричко. В същото време обаче изданието признава, че и други организации са готови да подкрепят протестите. Ако ни потърсят, излизаме с тоягите, заявява лидерът на синдиката "Подкрепа" в Хасково. Все факти, накарали вчера репортери да се струпат на летището в очакване на пермиера Сакскобурготски, който бил доволно изненадан от въпросите. За зърното ще помогнем може би друг сезон, обещава Симеон Сакскобургготски пред журналистите. Просто защото не можело мимоходом сега. А на въпрос "Ще вдигнете ли изкупните цени?", отговаря: "Това са също интересни теми, които също стават в други страни."

Също в други страни стават и стачки, твърди Симеон Сакскобургготски, записан от "24 часа" и обяснява първите си стъпки към потушаване на протестите така: "Вижте, ако търсим само да видим какви стачки, накъде... В Испания бяха вдигнали такава една, да кажем, полемика за генерална стачка и след това се оказа, че 11% от работещите бяха взели участие. Да гледаме към положителното, а не винаги какво е обхванато и какво става", предлага Симеон на протестиращите. Освен това от интервюто на премиера научаваме, че в Байройт той се е срещнал с министър-президента на Австрия, а също и с премиера Джинджич, с когото се видял вчера, защото не го познавал.

Но най-удивен Симеон Сакскобурггтоски е от един въпрос: ще подпише ли оставката на зам.-строителния министър Белин Моллов. Кажете кого да уволним довечера преди полунощ, пита той репортерите. И остава повече от удивен, когато те му обясняват, че оставката е доброволно подадена и от две седмици е на бюрото му. "На моето бюро ли седи?", пита той. И приключва сентенциозно: "Еее, виждам, че много интересни теми трябва да седят на моето бюро." А такива теми не липсват.

"Уволняват половината БТК след приватизацията", пише във водещото си заглавие "Труд" и се позовава на експертен доклад. Най-големи шансове да спечели наддаването за БТК имал турският консорциум "Тюрк телеком" с "Коч холдинг". Двете компании обаче били замислили в плана си за преструктуриране да оставят само 11 4000 души на работа. А сега в БТК, припомня "Труд", работят 25 300 служители.

Българите затъват в дългове, твърди "Стандарт", позовавайки се на националната статистика. 30% от анкетираните споделят, че в последната година финансовото им състояние рязко се е влошило, а 26,9% смятат, че са обеднели, макар и с малко. Всеки четвърти признава, че е затънал в дългове, а 83% от българите признават, че не вярват някога да могат да си купят кола.

Също на бюрото на премиера, според "Пари", би трябвало да е меморандум на агенцията за приватизацията, с който тя препраща сделката за "Булгартабак" на кабинета, защото има съмнения. Земеделският министър Дикме също бил недоволен от сделката, а това означавало и натиск от ДПС. "Пари" говори и за предстояща вълна от протести на тютюнопроизводители.

"Стандарт", по повод на "Булгартабак", за пореден ден настоява, че там ще се влеят "мръсни пари". Изданието е разузнало и името, внесло в последния момент финансовата гаранция от името на първия в класирането "Табако кепитъл". Оказа се, че това е лицето А.Клементсон, за което всички първо смятали, че е мъж. А после А.Клементсон се оказала жена, пише "Стандарт", но не това е най-главното, настоява изданието. Главното било, че А.Клементсон - той или тя - изобщо не е страна по сделката, нито е акционер в дружеството. Така че парите или са чиста благотворителност, или се препират - разкрития, потресли Агенцията по приватизация.

Ето защо и "Дневник" изкарва на първа страница социологическо проучване, дело на "Алфа рисърч", чиито данни са: недоволството е всеобщо, то вече застига и Симеон Сакскобургогтски. Днес 52% от българите са критично настроени към него и едва 38% продължават да одобряват действията му, сочат проучванията на "Алфа рисърч". Съответно 74% били силно критично настроени срещу правителството, и то към края на април, когато правителството успя да парира част от атаките срещу себе си, отбелязва "Алфа рисърч".

"Труд" говори и за оценката среден (3), дадена от здравния министър Финков на здравеопазването вчера, и пита - а каква е неговата оценка. И дали не е с още минуси отпред?

"Дума" ни връща към вчерашния скандал, противопоставил шефа на Върховния касационен съд и правосъдния министър относно собствеността върху Съдебната палати и за това кой и как трябва да е стопанисва.

Зрънкови ще съдят България в Страсбург, пише "Монитор". Вчера хора от фамилията отново били в София, пред президенството и пред сградата на МВР. 63 членове на фамилията търсели подслон.

А най-страшното от всичко е, че няма покаяние - това твърди от страниците на "24 часа" свещеник Стефан Стефанов, бивш депутат в два парламента, по повод на убийството на отец Стефан Камберов. Какво остана от православието в реалния живот на нашата църква, пита отец Стефан. Паленето на капещите свещи ли е православие? Кръщаването на хора, които по време на ритуала за пръв и последен път сричат Символа на вярата, ли е православие? Курбаните и помените ли са православие? И има ли любов там, където се оказа, че свещеник може да убие? Духът на православието е в покаянието, припомня о. Стефанов. И в заключение отбелязва, че истински синод ще е синодът, който се покае, защото около нас има толкова много грехове. И ако и убийството не е повод за помирение и покаяние, то какво друго ни остава.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Тези храни са по-здравословни и богати на хранителни вещества&nbsp;</p>

Проучване: Вегетарианските алтернативи имат по-ниско съдържание на наситени мазнини и повече фибри

Любопитно Преди 5 минути

Растителните алтернативи могат да бъдат “полезна стъпка” към здравословна и устойчива диета

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Технологии Преди 14 минути

Това ще е първата стъпка на компанията в изкуствения интелект

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 7 часа

Хоби готвачката Царина и Китодар Тодоров от Златните напуснаха надпреварата

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

България Преди 7 часа

Главчев: Няма колизия между двете болници

"Стоманена граница": Путин е дал краен срок - 9 май

"Стоманена граница": Путин е дал краен срок - 9 май

България Преди 8 часа

Шевцов: Врагът в лицето на Путин обича определени крайни срокове

Нетаняху: Ще влезем в Рафах

Нетаняху: Ще влезем в Рафах

Свят Преди 9 часа

Нетаняху: Идеята, че ще спрем войната, преди да сме постигнали всички нейни цели, е изключена

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Свят Преди 9 часа

Разследването е в рамките на новия Закон за цифровите услуги на ЕС

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

България Преди 10 часа

ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "за" промените, а останалите парламентарни групи бяха "против"

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

България Преди 11 часа

Между първо и второ четене в деловодството на парламента бяха входирани над 20 становища, които обаче не бяха разгледани

Украйна рискува да предизвика гнева на САЩ

Украйна рискува да предизвика гнева на САЩ

Свят Преди 11 часа

Тони Радакин: Налице са всички признаци, че подобни атаки ще се увеличават

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Свят Преди 12 часа

Мерчан глоби Тръмп с по 1 000 долара за девет конкретни нарушения

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

България Преди 13 часа

Катастрофата е станала на пътя Пловдив - Кричим

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

България Преди 13 часа

Над 200 млн. лв. са от преструктуриране на сметките на Държавен фонд „Земеделие“

Станишев заяви, че се връща в България

Станишев заяви, че се връща в България

България Преди 13 часа

Станишев: Тези европейски избори са изключително важни, бих казал дори съдбовни

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

България Преди 13 часа

Министерството на отбраната ще продължава да оказва военна и военно-техническа помощ за Украйна