0
Кой е обществен враг №1? Над това гадае днешната преса, малко в стил "Холивуд". (Сещате ли се за класическия гангстерски филм с Джеймс Кагни?) Отдъхнете си, призовава читателите си "Труд" - разбита е бандата на Лудия. "Той е страшен! Избухлив и жесток! Способен не само да граби, но и да убива! Не дава пара за човешкия живот" - така антимафиоти описват пред Труд" Янко Ваташки, известен още като Лудия, чиято банда вчера е била разбита от НСБОП, столични и пернишки полицаи. Лудия, заедно със съучастниците му - Боксьора и Цигането, били прибрани зад решетките, като при ареста оказали яростна съпротива. Бандата близо десетилетие е отвличала, изнудвала и грабила хора в България, Чехия и Унгария.

"24 часа" пък представя случилото се в малко комична светлина: "Възкръсна опасен грабител." След което часовият вестник не пропуска да клъцне конкуренцията и излиза с факсимилета от "Нощен труд" и други издания от края на 1996 г., от които научаваме, че Ваташки-Лудия, обявен за национално издирване, е бил застрелян в Будапеща. Но както се оказва, пише "24 часа", бил жив и здрав. Нещо повече, още навремето е бил видян лично да разлепва некролози за смъртта си, след като е инсценирал собственото си убийство през април 1996 г. на гарата в Будапеща. И вчера спецполицаи нахлули в апартамент в квартал "Овча купел", където Лудия бил хванат дрогиран и в компанията на две проститутки.

Но ганстерската сага в пресата съвсем не приключва с Лудия. "Кого водят?" пита отново "24 часа" от първа страница и публикува снимка, на която виждаме тежковъоръжени барети с качулки да пазят камионетка с надпис "Mолиция". Отговорът: опасният сръбски мафиот Сретен Йосич, който щял да бъде екстрадиран в посока Амстердам, тъй като е издирван от холандските власти.

И това съвсем не е всичко. Костов е в опасност, остава с охрана, гласи водещото заглавие на "24 часа". А щом дори бившият премиер на една страна е в опасност, какво остава за обикновените граждани. Има заплахи срещу Костов, потвърждава "Труд" и уточнява, че бившият министър-председател щял да остане с охрана, въпреки че е изтекъл едногодишният срок, в който по закон му се полага такава, съобщил ген. Владимиров от НСО.

Впрочем на личността на Костов е посветена и водещата публикация в "Монитор", откъдето научаваме, че той бил провел тайни совалки с християндемократите в Германия. Целта - чрез подкрепата на ХДС (евентуален фаворит на изборите през септември в Германия) да блокира бъдеща коалиция между НДСВ и СДС при покана за членство на България в НАТО.

С това явно нагазваме във вътрешната политика, откъдето се носи мирис на цигари. Путин взима под контрол сделката за "Булгартабак", изненадващо четем и в "Труд", и в "Монитор". Съобщението е препечатано от руския в. "Комерсант", което идвало да покаже, че Русия няма да се откаже от претенциите си към част от тютюневия холдинг, твърдят днешните издания. В тази връзка "Труд" тутакси на цели две страници дава думата не на друг, а на Майкъл Чорни, който уж почва да говори за футбол и че никога нямало да се откаже от "Левски", а бързо минава към "Булгартабак", заявявайки, че сме си продавали компанията като на "циганска сватба". "Вместо крачка напред, правите две назад", наставлява ни руско-израелският бизнесмен, над когото тегне забрана да стъпва в България.

В "Стандарт" (собственост на Чорни) бизнесменът също е водеща новина, но в качеството си на благотворител: "Чорни дава акции от "Левски" на феновете", тръби изданието. Ставало въпрос за щедър подарък от 100 000 акции на символични цени от поняколко лева. Това Чорни правел единствено от любов и за да покаже, че умишлено му се пречи да възроди промишлеността на България, твърди "Стандарт".

"Дневник" пък е категоричен в друго - Русия не може да има никакви претенции към "Булгартабак". Архивите пазят истината, твърди изданието и се позовава на "Протокол за продажба на Народна република България на бившите немски активи в България, преминали в собственост на СССР". Протоколът е от 1952 г., подписан от Вълко Червенков. Документът се пази в Главно управление на архивите към Министерския съвет. Вътре в протокола, твърди "Дневник", е вписано и "София АД, подразделение на бившето българо-германско дружество "Булгартабак". В документа фигурира и оценката на платените предприятия - 28 327 760 тогавашни лв. Ето какви работи пазят архивите.

"Дума", с поглед към днешния ден, събщава, че намалиха цените на 4 марки евтини цигари. И също с оглед на настоящето "Дума" прогнозира промени в правителството - идея, закрепнала след срещата между синдикалния лидер д-р Тренчев и лидера на социалистите Сергей Станишев. Според "Подкрепа" били наложителни кадрови промени, защото правителството имало да решава сериозни проблеми.

Един от тях безспорно са конфликтите в ромската общност. Имаме Зрънкови-2. Убийство на момче в Самоков, съобщава "Труд". И описва перипетиите на кървавата свада, приключила с много ранени и изстрели с пушка. Всичко тръгнало от невърнати 50 лв.

Отново "Дума" обаче показва, че не е приключила и сагата Зрънкови-1. От вчера роми от рода Зрънкови протестират пред парламента. Те искали оставката на царската депутатка Нина Чилова, която им дала обещания, но не уредила положението им. Те отново нямало къде да отидат, жалват се ромите пред журналистите и заявяват, че ако това продължи, ще се запалят пред българския парламент.

"Труд" пък ни връща към съдбата на ракетите СС-23, чието унищожаване може да започне от днес край Змейово, старозагорско. Някой има интерес от паника за ракетите, отбелязва "Труд", позовавайки се на вицепрезидента Марин. "Дневник" дава подробности за това как ракетите ще бъдат унищожавани и пледира за това, че американските експерти са подготвени да го сторят.

"Стандарт", "24 часа" и "Труд" пък милеят за кандидат-студентите, изгорени от Пенчо Славейков на изпита. Славейков скъса всеки втори за СУ, изчислява часовият вестник. Но "бисери" от конкурсните работи доказват, че нещата са сериозни. Чуйте например това: "Когато на Ралица й е много тежко, на помощ й се притича Пенчо Славейков. Той й протяга ръка и малко след това Ралица забременява." Как ви звучи това, пита "Стандарт". И приключва с друг цитат: "Пенчо Славейков няма майка. Но има баща. И той прави от него това, което е - поет на страданието."

Как всички да не застрадаме от всичко това. Като например столичанина Стефан Джоганов, получил сметка за вода за 110 694 лв,. диви се "Труд". И изчислява, че да да я е потребил, той би трябвало да напълни 122 басейна с олимпийски размери - а можел дори да напълни и езерото в Суходол и пак да му остане вода.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 50 минути

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 1 час

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 2 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 2 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 3 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 3 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 4 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 4 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 5 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 6 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 6 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 6 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 7 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 8 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 8 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции