0
Сд дствието подхваща Георги Попов, доскорошен директор на "Булгартабак" - единодушна е цялата днешна преса. И то в деня, в който очакваме да се отворят офертите за приватизацията на "Булгартабак". "24 часа" уточнява, че срещу приятеля на вицепремиера Василев ще се води следствие за изнудване след жалбата на "Союзконтракт табак". След което се връща към приватизацията на тютюневия холдинг и пита: "Дойче банк отказва ли се?" Става дума за точно за отказ от участие на фирмата "Тобако кепитъл партнърс", която всички сочат като фаворит до управляващите. Новината плъзнала вчера, отбелязва "24 часа". Николай Василев, който по това време бра показно тютюн на нивата на Мемиш в с. Бял извор - както виждаме от първите страници на повечето издание, признава, че също бил чул за това.

"Труд", който също е пратил човек на тютюневата нива, обаче отчита, че вицепремиерът Василев нагазил влагата точно за 1 минута, колкото за телевизионните камери и фотоапаратите и брал тютюн още минута в родното село на земеделския министър Дикме. Николай Василев, отбелязва изданието, явно е решил да изпере репутацията си, като вгорчи ръцете си с катрана. За целта той е разправил на тютюнджиите, че често помагал на баба си в Шуменско при прибирането на едролистния тютюн. А родопските производители, четем в репортажа на "Труд", обяснили на вицепремиера, че реколтата е добра, а освен това били засели и босилек, за да гони къртиците.

Това с къртиците е явно вълнуващото, като се имаше предвид, че през седмицата вътрешният министър Петканов гонеше "къртиците" от Министерския съвет, които изнасят стенограми. Ала ето че в тютюневата идилия се включва "Стандарт" (чиито чувства към вицепремиера са добре известни) . Как му хрумна на Николай Василев да се хвали пред селяните и репортерите, че бере "трета ръка тютюн", негодува "Стандарт" - трета ръка се прибира чак през октомври. След което в коментарната си колонка на първа страница "Стандарт" се спира на "поредните шашми на Василев". И пита друго: вярно ли е, че той щял да прави компютърна програма, за да оценява кандидатите за "Булгартабак", както се похвали в Бял извор? С какво право? И от кого се продава "Булгартабак"? От Агенцията за приватизация или лично от Николай Василев? А какво в това време ще прави консултантът по сделката "Кредитенщалт", на когото държавата плати 3 млн. долара? И не прозират ли зад това, подозира "Стандарт", стремежи на Василев да продаде компанията на отбора на "Тобако кепитъл", в който играе самият той?

От страниците на "Труд" Александър Томов от Евролевицата призовава Василев да се оттегли от сделката. А заключението на "Новинар" е, че скандалите около "Булгартабак" вече омръзнаха на всички.А за министрите остана съмнителната слава в компроматната война. Остава да видим, пише "Новинар", дали министрите няма да се възползват от аварийната ситуация и да отложат днес продажбата на "Булгартабак". Ще видим, спираме с тютюневата сага.

А междувременно годишнината на правителството повлича лавина от оценки в днешната преса. НДСВ е вече трета политическа сила, сюрпризира управляващите "Труд" (данните са на агенция "Медиана"). Ако изборите бяха днес, само 8,2% от избирателите биха подкрепили царското движение, 8,6% - СДС (без партньорите им от БЗНС), а около 13% са склонни да гласуват за БСП. 53% са силно разочарованите от управляващите, коментира социологът Кольо Колев. Рейтингът на Симеон Сакскобургготски се е свил до 41 %, където той съседства с Надежда Михайлова 40 % и с бившия президент Петър Стоянов, сочат проучванията. Това е оценката, настоява "Труд" в редакционен анализ и пояснява, че хората писаха на управляващите 3,5 (половинката е за насърчение), синдикатите - 2,75, а опозицията - слаб 2, като направо поиска няколко министерски оставки.

Само премиерът Симеон, твърди "Труд", още не се е отчел пред целокупния народ. Не обясни де е "качествената промяна на живота". Подмина несбъдналото се вричане за "незабавно и несимволично увеличение на пенсиите", с което накара половин България да гласува за него. И накрая, отбелязва "Труд", не продума редно ли е властта да е софра за министри, които като че ли са родени да творят управленски гафове.

"Стандарт" пък недоумява от съботното обръщение на премиера, в което народът се оказа черноглед. И пита най-различни личности как им се е видяла речта на Симеон. Думите на премиера звучат несериозно, казва Вили Казасян, гледал речта по телевизията. И казва, че недоумява: как хората бяха обективни, когато гласуваха за Симеон, а сега са необективни. Камен Воденичаров признава, че направо "останал втрещен", когато чул, че народът е черноглед. Нали именно Симеон трябва да ни насърчава как да върви страната към добро, нали всеки трябва да има право на мнение, пита той. Аз съм щастлив, не вервам, е оценката на актьора Иван Балсамаджиев.

А от страниците на "Дневник" политологът Огнян Минчев прави обзор на ситуацията в параметрите на "годината на несъстоялото се управление". Според него три основни неща са се случили от 17 юни 2001 г. насам. Симеон Сакскобуррготски е подхранил вярата в чудеса и е отстранил партията на действителните реформи - СДС. Второ, твърди Огнян Минчев, спряха реформите и държавата тръгна към разпад - с изключение на външната политика, плод на добрите лични усилия на Соломон Паси и Меглена Кунева. И трето, няма общ смисъл, притеснява се политологът Огнян Минчев. И пита - някой може ли да каже що за визита беше посещението на Симеон в Москва - без значими фигури в делегациите, без официални срещи и разговори. И защо след това ескалираха руските претенции към "Булгартабак", пита политологът - нали "Симеон бил роден дипломат и все повтаря, че цял живот е учил за това".

"Да ми прости господ - пише Огнян Минчев, - ама и дядо му беше роден дипломат, който пазеше виртуозен баланс между Русия и Австрия, та накрая ни избалансира Егейска Македония в Гърция, Вардарска - в Сърбия, Южна Добруджа ? в Румъния."
"Не бива - настоява Огнян Минчев - едно случайно управление да осуети избора на България тя да остане част от обединена Европа.

Това са глобалните политически теми в днешната преса, на чийто фон се откроява не една човешка трагедия. Като "Баща закла двете си деца и скочи от 7-ия етаж в Ямбол" (водеща публикация в "24 часа"). Или "Майка коли син в Свищов, той й отхапва ухо" (в същото издание). Или - можехме да ядем 5 тона негодно месо, по чудо хванато във фризерите на "Боила", отбелязва "Труд". А часовият вестник съветва всички, които не са го сторили, да се бръкнат със 170 лв. за топломери на радиаторите - студената зима идва, а може да го сторите само до два месеца.

И на този фон една-едничка новина сгрява сърцата ни: "Симеон даде 20 лв. на просяк", четем на първа страница на "Новинар". Това г-н Сакскобургготски сторил вчера, след като се черкувал в "Св. Александър Невски". Всички събратя на клетника го наобиколили, за да видят банкнотата и да проверят колко е голяма тя (а не дали е истинска). Но тя естествено не може да нахрани всички.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 33 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 39 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер