0
Вм мето е на кандидат-министрите. Според "Труд" те са вече точно 380. Списъците се редели във "Врана". И засега близки до Н.В. и до "Труд" лица съобщили, че 380-те папки са на бюрото на Симеон Втори. Най-вероятно мандатът щял да бъде връчен другия вторник (защото петък е и на всичко отгоре 13 число). Има ли нещо сигурно пита се "Труд" и дава следните имена - Симеон - премиер, Николай Василев - министър на икономиката, Милен Велчев - на финансите. Всичко останало тънело в неяснота.

СДС влиза в кабинета - така поне смята "Монитор". Но на ниво експерти, които Иван Костов би склонил да пусне в правителството. Според "Монитор" президентът Стоянов бил договорил трипартидна коалиция между НДСВ, СДС и ДПС. Всички, от които обаче е зависело управлението на страната през послединте 4 години, настоявали да споделят управлението с НДСВ само ако Симеон бъде премиер. "Не изключвам възможността за споразумение между НДСВ и СДС", казва в интервю за "Монитор" Димитър Абаджиев. По информация на изданието имало огромен натиск отвън за коалиция със СДС. И най-вече от шефа на НАТО лорд Робъртсън, който "по английски пряко и твърдо" бил лобирал за Бойко Ноев. А също от него, а и не само от него, дошло прпедложението царят да помисли за Надежда Михайлова. Последното - отбелязва "Монитор" ще е истинският тест, за да проличи има ли или няма коалиция между царското движение и ОДС. "Демокрация" пък от своя страна предупреждава в коментарната си колонка царското движение да внимава кои са му приятелите. Може да се окаже, че дори СДС да е в опозиция, пише авторът на коментара Атанас Свиленов, е по-голям приятел на НДСВ, отколкото хората на Доган. И той припомня на царските хора как "Доган умее да се измята - защото изпърво партньор на Доган бе СДС, после дойдоха общите интереси с БСП".

"24 часа" покрай реденето на кабинета, обаче тръгва да оправя парламентаризма. И то по-най радикалния начин - разпродавайки депутатските лимузини. Това не е популизъм, настоява "24 часа", но се позовава на на царската дама Любка Качакова, защото всъщност идеята била нейна. Всичко - сиреч целия парламентарен автопарк трябвало да се продаде на търг и с парите да се купят коли от по-нисък клас. Някои щели да кажат, че това е сиромахомилство, признава Качакова. Друг царски финансист обаче е оценил идеята като необмислена, защото колите вече били амортизирани и при продажба накуп нямало да се вземат кой знае колко пари.

Освен към депутатските мерцедеси, "Демокрация" обаче съзира подчертан царски интерес и към работите на здравната каса. Където - твърди изданието - се водели тайни преговори на ръководството с царските депутати. От бъдещето на касата и най-вече от депозираните в нея 600 млн. лв. се интересували спряганата за здравен министър д-р Антония Първанова, ковчежникът на НДСВ Максим Димов и "сивият кардинал" Стоян Ганев.

"Новинар" пък се вълнува имало ли е фалшификации - подправян ли и подпис на сегашния военен министър Бойко Ноев. И излиза под глава с факсимилета с подписа му, набеждавайки в своеволие шефа на политическия му кабинет Чавдар Червенков. А "Стандарт" държи на всяка цена да разнищи има ли различия между президента и СДС и на цели страници анализира интервюто му пред Би Ти ВИ, тръгвайки от една единствена негова фраза: "Костов не е СДС". Впрочем и "Труд" не я подминава. И в неподписаната си редакционна колонка го пита: "Олекна ли ти бат Петьо?" (очевидна е връзката със скорошна реплика на Стефан Софиянски). В тази вързка, а и по повод на възможната коалиция с царското движение "Демокрация" се обръща за интервю към досегашния зам. министър на икономиката Христо Михайловски и член на предизборния щаб на ОДС с въпроса: "Водили ли са сините негативна кампания срещу царя?". Михайловски заявява, че не е била водена негативна кампания. Просто СДС е взело решение да не подкрепя Симеон Втори на изборите. А според него терминът "негативна кампания" е дело на Стефан Софиянски. Анализът на предизборния щаб на ОДС е показал, че евентуалната подкрепа за царя би била пагубна за сините - защото избирателите биха се объркали и изборните резултати е могло да се окажат още по-трагични.

И още едно интервю в днешната преса си струва да не бъде отминато - това със Стоян Александров в "Труд". "Депутатът е църковна мишка" - твърди в него бившият финансов министър и доскорошен червен депутат, който макар и избран реши да не влиза в парламента. Обясненията за рeшението му - щял да се ощети финансово. А на въпрос на "Труд" сега ли е разбрал това и не ли мислил преди да се кандидатира, Александров, спряган също и в новия кабинет, отговаря така - "моята цел беше само една - да сваля ОДС от власт. А сега мога да си бъда и опозиция отвън. Всеки разумен човек, не се притеснява да каже той, би предпочел една търговска банка пред една депутатска банка".

Явно така стоят нещата у нас с хората, които се гласят, за депутати, че и за министри. Ето защо в заключение на този преглед на печата, ще завършим с една необичайна приказка от последната страница на "Новинар". Необичайна дори с това, отбелязва изданието, че я разказва Слави Трифонов, но явно всяко време има своите бардове. А тя е следната: "Дошъл един добър цар. Ще ви дам по 5 хиляди жълтици, обещал той на народа, но преди това ще ви приспя за 800 дни. Махнал с вълшебна пръчица и мигом 240 царедворци заспали непробуден сън. Всеки неподготвен в средата на заниманията си. Милена Милотинова тъкмо била вдигнала сатър, защото щяла да реже главата на НСРТ, а млад царски юпи известен като Глупи Кошлуков сладко спял в коша с лук. Ще спите така, докато принц Филчев не ви целуне, орисал ги царят и се измъкнал към арабските страни, да вземе 5 млрд. долара, че свършил джобните... Минало много време. Парламентът обраснал с буреняци. Само вълка Лупи се навъртал наоколо, него не го пускали вътре. А Царят не се върнал, защото си заминал. И принц Филчев не дошъл, защото отишъл в топлите страни. Каква е поуката, пита се в приказката на Слави, публикувана в "Новинар". Ами следната: "ум царува, ум робува, а царят ни пасе като патки".
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 5 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 7 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 9 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 10 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 12 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 12 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 12 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 13 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 13 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 14 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 14 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 14 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 15 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 16 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите