0
Ио орите ясни - гласуваме на 17 юни. Новината е номер едно за днешната преса. И няма как да предизвика спорове, щом е огласена официално от президента Петър Стоянов. За всеки случай - като потвърждение - всички днешни издания излизат на първите си страници със снимка на президента, в момента, когато той насрочва датата на изборите.

След което обаче се почва с коментарите: за това как и защо ще гласуваме, що за дата е това и кой има в непосредствена близост до нея рожден ден. "Труд" решава да действа най-експедитивно и дори предлага резултати. Е, не, окончателните резултати от изборите, а от някакво експресно изследване на агенция "Медиана" с 1026 човека. От тези данни - изведени под главата на вестника и под датата на изборите - излиза, че 40 на сто от хората няма да гласуват, че ОДС води с малко пред БСП (но и двете формации са с не повече от 19 процента), а формация на симеон Втори може да разчита на 7,9 процента.

И щом споменаваме царя, веднага трябва да отбележим, че той е сред най-спряганите печеливши имена от датата на изборите. Хипотезата се прелива от "Стандарт" към "Труд", който дори посвещава специален коментар на "тези дати". От него научаваме, че 17 юни е била възможно най-късната дата за провеждането на изборите. Както и че денят за размисъл - 16 юни - за добро или лошо - твърди "Труд" - съвпадал с рожденя ден на Симен Втори (който става на 64 години). Ала денят след изборите е рождена дата на Георги Димитров, внася яснота за любителите на съвпадения изданието. Така че поводи за размисъл - дал Бог. Още повече, че не е било редно хората да се явяват пред урните на 19 май (неделя) или 9 юни (събота) по простата причина, че тогава са били извършвани преврати. Нито пък на 10 юни, когато на първите свободни избори демократичните сили претърпяха поражение. А ако някой упорства да научи какво точно се е случило на 17 юни през вековете, "Труд" прави справка и установява, че през 1579 г. на тази дата Френсис Дрейк е обявил Калифорния за английско владение, през 1941 Хитлер е замислил войната си срещу СССР, а през 1991 г. в ЮАР е отпаднал апъртейда. Край на историческите реминисценции. Още повече, че деншните анализи клонят другаде.

"24 часа" упорства да разбере дали министрите от кабинета ще си останат министри или ще излязан в отпуск. "Демокрация" явно също е направила справки и в коментарната си колонка припомня, че казусът вече е решен. И че най-добре това би трябвало да знае депутатът Любен Корнезов от левицата, който най-вече протестира из пресата. Защото тъкмо той е бил конституционен съдия, когато КС е решил, че президентът (тогава Желю Желев) изпълнява функциите си и по време на предизборната кампания. Затова нека сега се търсят други оправдания, съветва "Демокрация". "Новинар" пък съзира друга страна на предизборната треска - отлагат изпитите след 7 клас заради изборите. Това е съобщил заместник-министърът на просветата Красимир Николов, доколкото е било предивдено тестът да се проведе на 18 юни. И изборите, и изпитите обаче се провеждат в класните стаи. И едва ли всичко може да се реши за една нощ. Така че днес просветното министерство щяло да насрочи нови дати на изпитите. И цялата тази суетня около изборната дата някак най-енигматичен остава "Стандарт", който излиза със заглавието "Народът ще им каже на 17 юни". Кому и какво - остава да гадаем.

И докато тънем в догадки, нова драма с дете, слава богу, е приела щастлива развръзка. "200 таксита и полицията търсиха дете" е тема на броя за "24 часа". Още от подзаглавието обаче научаваме, че 12-годишният Младен е бил намерен гладен и измръзнал в пловдивски квартал. Началото на случката, както я описва изданието, напомня за тази с малкия Петър Терзийски. Малолетният син на пловдивски шофьор на такси не се прибрал предишната нощ у дома си. Таксиметровите шофьори от Пловдив решили да обърнат с главата надолу целия град и заявили, че докато не го намерят, няма да се откажат. Полицията също правела всичко възможно и ето че патрулен полицай го открил вчера в 16,45 ч. измръзнал и гладен. Класната на детето обяснила, че детето е от трудните ученици и че често изчезва от клас. Причината била, че майка му работела в Гърция и явно никой не полагал за него особени грижи. А паниката в Пловдив, обясняват днешните издания, е обяснима по аналогия със случая с малкия Пепи. Случай който и днес продължава да шества из пресата след видеозаписа на касетата, открита от в. "Монитор". "Демокрация" твърди, че записът е подхвърлен от охранителя на безнесцентъра и съобщава данни за него. Лицето Стоян Вучков, началник на сигурността в бизнесцентър "Прима" бил бивш шлосер, а по сетне - кадър на ДС, близък до Цветко Цветков и Румен Сербезов. "Труд" изследва и тази версия, а също и хипотезата, че майката-убийца е имала съучастник. А "24 часа" отива дотам, че дръпва завесата дори на следствената тайна и публикува на цели две страници протокол от разпита на Даниела Терзийска, където тя признава: "Убих детето заради мъжа ми". "Новинар" пък се пита какво всъщност става с нас и извежда от първа страница още една подобна трагедия - покъртително убийство на бебе в Перник, захвърлено на боклука вероятно от собствената му майка. Събитието, както и може да се предполага, е разтърсило Перник, защото по своята безчовечност хвърля сянка върху всички.

"Стандарт" от своя страна насочва усилията си в друга посока и държи на три-четири страници да докаже, че Майкъл Чорни е чист. За тази цел си намира специален кореспондент в Тел Авив, където бивш агент на ФБР давал пресконференция, за да докаже, че Чорни няма нищо, ама нищо общо с руската мафия. И дори препечатва съобщение от друго издание - в. "Глоубс" - че сега разследвали израелски чиновнци заради скандала с Гад Зееви.

Явно такива са нещата по света. Но дано хората, които правят грозни неща да се преродят на друга планета, за да правят там грозните си неща, не крие надеждите си певецът Коцето-Калки пред "Демокрация". Защото само така добрите имали шанс да променят нещата в позитивна посока, смята той. Такъв поне бил неговият начин на мислене - да променяш нещата и да гледаш напред. Затова той е останал в България, без да обвинява онези, които са поели в чужбина. Затова и сега чрез клипа си "Чиста вода" Коцето-Калки призовава от телевизионния екран да пазим водата, да я чувстваме като нещо лично за себе си, като нещо свещено.

И тъй като днешният преглед на печата е на тема избори, ще завърша с друг негов призив - всеки да гласува през юни. Защото, твърди Коцето-Калки не бива да забравяме какво остава зад нас и да изпадаме в нови кризи. Не бива да се поддаваме само на скандали и компромати, а трябва да търсим истината - дори и зад всички пердета, зад които тя ни се поднася.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 11 минути

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 32 минути

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 42 минути

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 1 час

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 1 час

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 2 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 2 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 2 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 3 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 3 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове