0
Ср ршват парите за безплатни лекарства. Така "Новинар" и "Демокрация" стряскат читателите си, но веднага уточняват - всъщност здравната каса има средства за животоспасяващи медикаменти само до 1 август. Недостигът от 100 млн. лева не можел да бъде покрит от резерва на касата, там имало само 9 млн. лева, потвърдил и.д. директор на касата проф. Генчо Начев. Тогава какво, питат се изданията.

"Ако трябва ще продадем държавните мерцедеси, но тъй като държавните служители обичат да се возят на тях, сигурно ще намерим пари за лекарства", заявява депутатът от мнозинството доц. Атанас Щерев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. "Мерцедеси за здраве", иронизира го "Демокрация" в коментарната си рубрика и пита на принципа "сливи за смет" ли ще се запушат дупките в здравната каса.
А "Новинар" недоумява как 1 млн. болни българи за пореден път ще трябва да изтърпят това и да се изправят на нокти. И пита: възможно ли е очевидни двойкаджии по математика да правят бюджета и да си играят със здравето на хората.
Междувременно "Новинар" съобщава и че 11-годишно дете от Царево лежи вече 20 дни в кома от рядка вирусна болест, бургаските лекари били безсилни.

Днешната преса е загрижена и какво става в армията след един покъртителен инцидент. "Пиян сержант прегази редник" - с това заглавие излизат "Труд" и "Монитор". Трагедията се е разиграла на полигона край Сливница. Военен камион "Урал", управляван от пиян сержант, минал през палатката, където спяло 19-годишното момче. Преди това трима пияни сержанти в едно поделение карали момче от малцинствата да им свири и пее. То отказвало, появил се един редник, който се опитал да защити момчето. Тогава сержантите решили да го закарат в ареста, но камионът дал на заден ход и помел палатката, в която спели 5-има войници. В момента момчето е в кома и бере душа във Военна болница, отбелязва "Труд".

"Ще бъда безкомпромисен след този пореден инцидент и безотговорно погазване на дисциплината в армията, е заявил от Полша военният министър Свинаров. В паниката командирите на поделението уведомили родителите на друг редник, че синът им е леко ранен, но всичко е наред, отбелязва "Монитор". А в коментара си "Труд" определя случилото се като "воински позор край Сливница". И заявява, че не може да се намери никакво оправдание за този пиянски произвол край място, свързано с българската воинска чест и възпято от дядо Вазов в "Новото гробище край Сливница". В стремежа си за членство в НАТО можем да вършим хиляди съкращения и да харчим милиони долара за ново въоръжение, отбелязва "Труд", но настоява, че всичко ще отиде на вятъра, ако не изкореним фатмашката разпасаност на шепа хора, позорящи българската войска.

В същото време полицията предвижда драконовски мерки срещу футболните хулигани, уведомявани "24 часа". Включително и арести преди мачовете. Футболни хулигани нямало да бъдат пускани и на срещи в чужбина за срок от 1-2 години, се предвиждало в новия закон.

Днес преместват медиците ни в Либия в затвора в Бенгази, припомнят "Монитор" и "24 часа".

А иначе повечето от новините в пресата са ни до болка познати. Следствието и полицията у вас взаимно се блокират, настоява пред "24 часа" известният италиански магистрат Антонио ди Пиетро. "Новинар" гадае относно съдбата на скандалния кмет на село Галиче, който бе арестуван в събота за седми път, след като преби свой съселянин, но може би за пореден път ще бъде пуснат от съда. Още повече че аргументите на полицията и на съда в подобни случаи са добре известни.

И сега - едно посещение, на премиера Сакскобургготски в Москва, което в някаква степен разделя пресата. "Труд" смята, че Русия очаква Симеон, и дава думата на руския премиер Касянов, който в ексклузивно интервю настоява за по-голямо руско участие в българската приватизация. "Демокрация" обаче определя посещението като "Рубикона на Симеон" и твърди, че визитата няма да е икономическа, а политическа. Доказателство за това изданието вижда в състава на българската делегация, подсилена с председателя на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов. А за "24 часа" пътят към русия винаги е горчал като тютюн. Така поне смята авторът на анализа проф. Драгомир Драганов, който определя връзките на Кобургите с Москва като по-скоро положителни. Доказателство за което била и често повтаряната фраза на Симеон в изгнание, че той ще се върне в България само когато това пожелае Москва.

"Стандарт" пък свежда до читателите си пожеланието на финансиста Стив Ханке да бъдат намалени данъците у нас, както и задоволството на Йоан Павел Втори от посещението му в България, което той е изразил пред президента Джордж Буш.

Иначе летният сезон, независимо от температурите, се усеща и по страниците на пресата. "Новинар" се вълнува къде е "преходът от мацка в квачка", сиреч кога старостта поразява душата и защо дори хората на 37 години престават да бъдат романтици. "Труд" се впуска в изследване на това как 250 000 косъма по главите ни говорят за притежателите си. След което посещава белобрад ловешки йога, който се учил да живее от една костенурка.

"24 часа" пък ни прави съпричастни на бума, който млади български артисти предизвикали в швейцарския музей на съвременното изкуство в Шо дьо Фон, правейки инсталация с 25 килограма швейцарско сирене. "Новинар" публикува поредното интервю с нашата именита сънародничка проф. Юлия Кръстева, световноизвестна психоаналитичка и писателка, в което тя ни призовава да спасим въображението. За да бъдем, вместо да имаме и да създаваме, вместо да притежаваме.

А "Демокрация" ни среща с едно от най-ярките имена в съвременната шотландска литература - писателя Тони Дейвидсън, който твърди, че го интересува не тъмната страна в човека, а светлината, която тя скрива. Дали вярвам в Бог, размишлява на глас Тони Дейвидсън и отговаря: "Не знам". Но признава, че винаги се надява Някой да вярва в него. И винаги в тази връзка се сещал за един цитат. А той е: "Бог е мъртъв. Ницше". След което обаче можело да се прочете: "Ницше е мъртъв. Бог".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 1 час

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 1 час

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 3 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 3 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 3 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 3 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 4 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 4 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 4 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 4 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 4 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 4 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 4 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 5 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 5 часа

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Любопитно Преди 5 часа

"Тя все още има своето малко кафяво лице, кръгло, плитките си, косата си"