0
л лу ръцете от АЕЦ" - не толкова, информира, колкото го удря на молба днешният "Труд". И тутакси допълва, че страхотен смут е настанал вчера в парламента заради изявленията на премиера Сакскобургготски, че България е склонна да закрие 3 и 4 блок на АЕЦ до 2006 г. Оказва се обаче, че идеята ангажира май само премиера, отбелязва изданието, след като вчера депутати от НДСВ, СДС и БСП са се обявили в защита на централата. Да не говорим за разтревожени граждани, които са звънели вчера в Министерството на енергетиката с молба да се съхрани евтиният ток на България. Пак вчера група интелектуалци е създала Национален комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй". Сред членовете на комитета са професорите Александър Чирков, Ангел Гълъбов, Георги Марков, Георги Бакалов, Дойно Дойнов, Иван Дреников, Марко Семов, Светлин Русев.
От ОДС пък настояват Симеон да каже истината за АЕЦ - четем във в. "Демокрация". От синята опозиция определят закриването на 3 и 4 блок на АЕЦ като удар върху конкурентоспособността на икономиката ни и припомнят, че такова нещо е искал да нaправи и кaбинетът "Беров" - да закрие малките реактори още до 1997 г., но че правителството на ОДС не е позволило това. След което и "Демокрация", и "Труд" публикуват едно доста особено ходещо интервю с премиера Сакскобургготски взето на крак в подлеза под ларгото на "Дондуков". Което няма как да подминем като официална позиция, пък и заради фундаменталното му историческо значение.

И така: място на действието - ларгото под подлеза на "Дондуков". Действащи лица: представителна група столични журналисти, заобиколили с камери и микрофони г-н Сакскобургготски след първата му среща с президента Първанов. Блъсканица, падат журналисти и оператори, уточнява "Демокрация". "Това е микрофон, а не пистолет", провиква се телевизионна водеща, грубо изтласкана от охраната. А ето и отговорите (спазвайки пунктуацията в пресата).
Въпрос на медия: "Г-н премиер, казаното от вас за АЕЦ официалната българска позиция ли е?"
Вместо отговор: Премиерът мълчи и ядосано забързва крачка.
Следващ въпрос: "Мислите ли, че защитавате националните интереси?".
Отговор: "В понеделник отивам в "Козлодуй".
Въпрос: "От Европейската народна партия настоявят да спрете връзките си с "Мултигруп?".
Мълчание.
Следващ полуенергиен въпрос: "Вие политика на тъмно ли ще правите?"
Отговор на премиера: "Прозрачността е категорична, вервайте ми".
Въпрос: "Не трябва ли мандат от парламента, за да решите за АЕЦ?".
Отговорът отново е мълчание.
Следващ въпрос: "Водят ли се преговори зад гърба на парламента.
Отговорът на Симеон Сакскобургготски e: "Моля ви се."
Въпрос: "Натисна ли ви гръцкият премиер да приемете такова решение?".
Отговорът на премиера: "Те (явно - гърците) ни помагат много".
И на финала - въпрос: "Журналистите ли са най-големия ви враг?".
Симеон Сакскобуррготски спира и казва: "Кой попита това?".
Несмело се чува някакво "Аз" и финален премиерски монолог: "Има нещо, дето се вика дискретност, има нещо, дето се вика внимание към теми, да не се просто възбуждат хората ненужно да се тревожат..." Опит за намеса след падането на завесата: "Ама те вече са притеснени и възбудени..." Отговор от дъното на сцената: "Моля ви се..."

Така с или без възбуждение темата "Козлодуй" продължава да трепери из страниците на пресата. "Новинар" също преминава в атака и ядосано уточнява, че ако г-н премиерът си беше дал труда внимателно да прочете протокола от договореностите с Европейската комисия, щеше да види, че там не са фиксирани никакви срокове, а само е дадена препоръката и мението за срок до 2006 г. Според "Новинар" липсата на склонност у Симеон да се съветва с експерти, ловко е била използвана от колегата му Костас Симитис.

"24 часа" пък отбелязва, че днес премиерът Сакскобургготски ще говори по Интернет. Речта му пред Парламентарната Асамблея в Страсбург ще се излъчва пряко и по БНТ. Но в очакванията на "24 часа" влиза и още една тема, вече засегната във ходещото му интервю. В навечерието на визитата му в Страсбург австрийският християндемократ Фридрих Кьониг заяви, че НДСВ трябва да прекъсне всякакви връзки с мафиотски организации като "Мултигруп". Отговор на обвиненията, твърди "24 часа", също се очаквал днес.

В същото време "Демокрация" очаква до 30% поскъпване на лекарствата. Това е станало ясно вчера от самия здравен министър Божидар Финков. Просто двата най-големи производители на лекарства - "Софарма" и "Балканфарма", са решили да увеличат цените на всичките си продукти с 20-30%. По-високият процент все пак е незаконен, твърди министър Финков. МЗ дори било спряло пререгистрацията на лекарства с ДДС. "Монитор", "24 часа" и "Новинар" пък очакват главният прокурор Филчев да погне 42 представители на политическия елит. "24 часа" дори извежда някои имена на първа страница в рубриката "На прицел". Там четем имената на Евгений Бакърджиев, Александър Божков, Бойко Ноев, Евгени Чачев, Венцеслав Върбанов и Илко Семерджиев. Според "Монитор" и бившият шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов щял да бъде разпитван за злоупотреби с власт.

Нов скандал с кворум в парламента съзира "Демокрация". Вчера председателят на парламента Огнян Герджиков е поискал поименно броене, след като отново установил, че народните представители се броят на пръстите на едната му ръка. "Още 8 дни до обещаната оставка" - припомня "Демокрация".

Според "24 часа" се задавал социален бунт, който щял да бъде оглавен от д-р Константин Тренчев. Напрежението в страната расте, съгласил се е след срещата с него и лидерът на социалистите Сергей Станишев. Според президента на КТ "Подкрепа" това било последното предупреждение, защото "кабинетът водел политика на хаос с десни елементи". От страниците на "Новинар" пък известната спортистка, сега депутатка от царското движение Нонка Матова твърди, че "партията НДСВ е просто обречена". Лично тя не познавала никой от сегашните учредители на структурите на НДСВ в Пловдивско, откъдето е народен представител и смятала, че просто се създава една елитна партия, която е на някого.

На цели две страници в днешния си брой "Труд" пък прави равносметка на правителството под надслова: "Кабинетът - 6 месеца по-късно". А равносметката е формулирана така: когато обещанията гръмнат, ехото им не заглъхва. Според "Труд" всяка управляваща сила у нас е имала своя първороден грях. При БСП това е комунизма, при СДС - някои компромиси от Кръглата маса, а при НДСВ е чуждоземното невежество. Защото, отбелязва "Труд", премиерът Сакскобургготски постави на възлови места хора, които са напуснали страната и неопознали действителността в татковината ни - от Стоян Ганев до Любка Качакова. Това тяхно бегрижно поемане на отговорности, смята "Труд",не може обаче да бъде простено, защото то минава през реалния живот на изстрадалия българин.

Срам, срам за човешкия род - с тези думи известният кинорежисьор Рангел Вълчанов заявява своята позиция за забрана на кеча или поне показването му в много късните часове на нощта. Не желая идеал на учениците да бъде чупенето на ръцете и на краката, казва Рангел Вълчанов, за когото внушението на играта е, че някой те бие и убива. А когато всичко това се поднася като естетика и търговия, убеден е режисьорът, децата го възприемат едно към едно. Никой няма право да създава от децата инвалиди и да ги учи на духовно безобразие, твърди Рангел Вълчанов и е убеден, че показването на кеча в гледано телевизионно време не е никаква демокрация. Защото по тази логика и бурените трябва демократично да се развиват, нищо, че цветята гинат. Най-важното е да запазим децата си, е призивът на големия български режисьор Рангел Вълчанов пред "24 часа" в интервю-диспут с автора на "вулгарни романи" Христо Калчев.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 1 час

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 7 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 7 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 7 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 7 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 9 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 9 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 9 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 10 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 10 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 10 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 10 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 11 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 11 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"