0
Ке е можете да видите министър Василев да си играе с камионче? Министър Абрашев като културист? Или пък финансовия спец Милен Велчев да прегръща прасенце касичка? 300 от хрумванията на над 45 от най-популярните български карикатуристи са подредени в обща карикатурна изложба на "Шипка" 6, отговаря "24 часа". Това е мерило за тежест в обществения живот, убедени са карикатуристите. Бойко Борисов също е сред героите в сюжетите. С шаржа на шерифа генерал излиза вестник "Труд". "Бойко Борисов генерал". С това заглавие "Новинар" огласява вчерашното единодушно решение на кабинета за повишаването на главния секретар на МВР в звание генерал-майор. Очаква се днес президентът да подпише указа, добавя изданието.
От прессекретариата на Петър Стоянов са заявили, че президентът има три дни до края на мандата си и не знаят дали ще има възможността да подпише указа за производство на полк. Борисов в генерал, уточнява "Труд".

Той е като Левски. Днес преследва пътните грабители в Благоевградско, утре - престъпните босове в Добрич, вдругиден - автокрадци в Стара Загора. Кара се на футболни босове, дърпа ушите на политици, затваря стадиони, дискотеки, уволнява цели полицейски ръководства. Решителен и безкомпромисен, за пет месеца във вътрешното министерство той се превърна в символ на дълго чаканата ръка, възхвалява го "24 часа". Журналистки от Велико Търново сформираха негов фенклуб, а един всекидневник предложи Борисов да бъде клониран, а МВР - закрито. Какво ли ще се случи, ако се изпълни закачката: Борисов да бъде клониран, пита изданието. Бъдещият генерал обсъди вчера с шведския посланик Стен Аск трафика на хора, финансовите престъпления и доставката на нова техника за МВР, известява "Новинар".

Според посланика България е направила много, за да изпълни критериите за прием в Европейския съюз, изтъква "Труд". В същото време от Световната банка заявяват, че у нас няма демокрация, отбелязва "24 часа". България не е в групата на държавите с конкурентна демокрация, пише в доклад на банката. Заедно с Румъния, Русия, Киргистан страната ни е в класирана в отбора на "концентрираните политически режими". Това означава, че кабинетът или президентът държи много власт, държавата флиртува с групировки и реформите куцат, обяснява "24 часа". В НДСВ не се знае кой и къде взема важните решения.

"Винаги съм нащрек", заявява пред същото издание председателят на БСП Сергей Станишев. Иска ли БСП властта? Днес?, пита на свой ред "Труд". Анализаторите деликатно удрят през пръстите ръцете на нетърпеливците от "Позитано" 20, отбелязва изданието. Тяхната по-приемлива версия на казаното по-горе е "БСП не е готова за властта". Пръв поде тази версия Андрей Бунджулов. Подкрепи го Николай Камов, а Кънчо Стойчев препоръча смяна на партийното име. "Хората трябва да ни припознаят, да ни видят, че наистина сме способни да управляваме, а не че просто говорим. Защото това е един от проблемите на българската политика. Политиците се занимават предимно със себе си, със своите интереси и с това по какъв начин ще упражняват властта, а не за какво им е дадена", казва пред "24 часа" Сергей Станишев. От суетност, от що ли министрите от кабинета са си направили обща снимка. Премиерът Сакскобургготски строи всичките си министри за фотото преди редовното заседание на кабинета. Подчинените му не коментираха желанието на премиера да се снима с всички заедно. Дори пресаташето Цветелина Узунова не знаеше какъв е поводът за общото фото, подчертава "Монитор". Според членове на кабинета причината била, че за първи път от доста време насам министрите се събират в пълен състав на заседание, отбелязва "Труд".

Правителството възнамерява да вдигне сериозно заплатите на държавните служители и да увеличи техния брой, за да направи по-ефективна работата на администрацията, изтъква "Новинар". Това предвиждал доклада на министъра на администрацията Димитър Калчев, одобрен от колегите му вчера. Калчев анализирал състоянието на държавния апарат и стигнал до извода, че нивото на кадрите не е на висота заради ниското заплащане. Средният управленски ешелон взема между 350 и 550 лв. брутна заплата. Така държавните служители не можели да се конкурират с кадрите на големите компании, откъдето с новата власт дойде известна част от управленския персонал, обяснява "Новинар".

Иначе стои въпроса с бюджетните служители, едноличните търговци, хората със свободни професии, занаятчииите, добавя "Труд". От новите размери на вноската за безработица и на осигурителния доход зависи изчисляването на чистата заплата на служители за януари. Но тъй като те досега не са вписани в Закона за бюджета на ДОО, много фирми са в паника, че няма да платят януарските заплати. 170 лева е минималният доход за осигуровките, 850 - максималният. Вноската за фонд "Безработица" остава 4%.

А евтините лекарства изчезват от аптеките, продължава социалната тема "Монитор". Липсват аналгин на таблетки, антистенокардин, бусколизин, мъчно се намират сиропи за кашлица, аспиринът и валерианът. 700 медикаменти чакат нови цени в здравното министерство, информира изданието.

Няма и гипс, държавата куца, добавя "24 часа". Всекидневната борба на българина е как да върви по заледените пътечки, без да се озове в ортопедията. Улиците и тротоарите са ледени пързалки, а опашките пред ортопедиите са огромни. Складовете са пълни, рекетират пациента, подчертава изданието. В Кошава край Видин се произвежда строителен гипс, но предприятието през януари е спряло работа, защото сезонът е мъртъв. Гипс обаче в складовете му има. Това твърдят и в "Медика-Сандански", където правят гипсови бинтове. Превръзките им обаче са ронливи и нездрави, твърдят ортопеди. Фирмата замисляла да пусне и цветни бинтове. Но докато ги чакат, много болници в страната поръчват директно торби гипс от Кошава. Лекарите сами го забърквали в тави, след което разрязват марлите и ги промазват в кашата. Ставало здраво и евтино.

Зимата все ни заварва неподготвени. А 15 септември ще ни завари с неизвестен засега брой варианти на буквара, читанката и трите работни тетрадки за първи клас, отбелязва "Демокрация". Това е поредният хаос, забъркан от просветния министър Владимир Атанасов, преди да излети вчера за странство, коментира изданието. Изненадващо пък експертката от МОН Лукреция Будурова призна, че критериите за нови читанки и буквари още не са ясни, макар че авторските колективи пишат помагалата. Учебниците за първи клас са безплатни за учениците, разходите се поемат от бюджета, сиреч от данъкоплатеца, напомня "Демокрация".

Педагозите ще избират по кой вариант да преподават. Алтернативните буквари няма да създадат проблеми, ако първокласникът се премести от едно училище в друго, твърдят от министерството пред "24 часа". Всеки буквар ще е съобразен с одобрената от министър Владимир Атанасов програма по български език и литература. В нея е записан нов ред за изучаване на буквите. Но в програмата няма да е записано, че Вазовото "Аз съм българче" ще влиза задължително в учебниците. Авторите на читанката имат свободата да подбират свободно творбите. Демокрацията изисквала това, коментира "24 часа".

Натискат ни да признаем и езика на Македония, ако искаме да станем членове на ЕС и НАТО, съветва ни Международна кризисна група, вметва по темата за езика "Труд". "За загубени и загубеняшки поколения е писано и говорено много.

Ако ще се бием, да е за "Аз съм българче", а не за "сини и червени", връща се на нашите си проблеми Любен Дилов-син. "Сигурен съм, че добрият ангел Тончо Жечев гледа от небето. Той не би се подписал за това да се спре филм на Мартин Скорсезе въпреки вярата си", сигурен е Дилов пред "24 часа". Какво обаче има в читанката и буквара на първолаците. Освен букви, приказки, стихове и картинки. Странно, но отговор на този въпрос дава само Вазовото стихотворение, твърди младият Дилов. Образователните специалисти трябва да намерят начин, щото малките българи да добият: начална представа за природата (наште планини зелени), за рода си (син съм на юнашко племе), за България и за времето. "Безспорно е, че тези знания по различен начин се дават във всяко семейство, но трябва да има и една обща представа. Тези отговори са нужни, за да можем в моменти на величие или падение българите да се събираме пред балкона на писателите си, а не пред парламента с камъни."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 8 минути

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 1 час

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 1 час

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 1 час

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 1 час

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 8 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 9 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 9 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

<p>Байдън увери Нетаняху в &quot;железния&quot; си ангажимент към сигурността на Израел</p>

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 9 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 10 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 11 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 11 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 11 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

България Преди 11 часа

Eкипи на полицията извършват оглед

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 12 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си