0
"Proud to be bulgarian" или казано си по нaшенски "Горд съм да съм българин". Със снимка на този надпис на английски върху бяла тениска, също така гордо опъната от министъра на външните работи Надежда Михаайлова, по-голямата част от вестниците днес откриват темата за стартиралата инициатива Българският Великден. Става дума за тениските, които отново така гордо може би ще облекат дошлите от чужбина българи. А пък идеята за подобни сплотяващи инициативи дошла на министър Михайлова, когато била в Съединените щати и там видяла дечица да носят тениски с надпис Горд съм да съм американец. Тогава тя се просълзила и се запитала защо и нейните невръстни дечица нямат възможност да носят подобни фланелки с български надпис, разкрива "Пари". Е, сега на участниците в инициативата, организирана от премиера Костов им се отвори подобна възможност. Въпреки песимистичните очаквания, младите българи от цял свят откликнаха на поканата и, което е по-важно, имаха какво да кажат не само на политиците, но и на държавата, отбелязва "Демокрация" в редакционния си коментар. Можем да вземем от тях поне малко от увереността, че можем да се променяме, можем да променяме света и че можем да успеем. Тук в България. Полезно е България да се види през очите на онези, които сега са далеч от нея, категоричен е вестникът. Е да, само че не се знае точно какво изображение ще види. Защото поканените задаваха и много въпроси. А не всичките от тях бяха удобни. И ще се стресне ли Костов след като и преуспелите българи му казаха, че корупцията е прояла държавата, че бюрокрацията отблъсква, че от всеки храст изскача свой човек и за това капиталите ни напускат, пита се от своя страна "Труд". Защото тукашните отдавна пропищяха от тези неща. И какво ще стане за българите в България, след като угаснат светлините на великденския бал? Защото ние сме царе на конференции и кръгли маси, след които остават кухи обещания. И работа - никаква. А иначе българите, които живеят тук са настроени скептично относно инициативата Българският Великден и това, доколко сънародниците им в чужбина се интересуват от съдбата на България. Това показва социологическо проучване, проведено от Алфа Рисърч, резултатите от което се публикуват във вестник "Демокрация". За българите, тези хора са напуснали страната, за да търсят преди всичко лична реализация навън и професионални успехи. И все пак, 500-тинте поканени активно питаха вчера. Ние обаче вече нищо не питаме, въздъхва "Новинар". Защото не минута, три години да ни отговарят, ние нали си знаем какво е.

А пък бедността в България се дължи в голяма степен на липсата на реформи. Това заявява Пол Рейнолдс от лондонския институт Адам Смит пред Би Би Си. Има опасност от социално недолоство, отбелязва той. За нещастие в България се забелязва и засилване на влиянието на големи мафиотски бизнесгрупировки, които създават в частния сектор култура на непрозрачност. Затова сега е необходимо да се извършат много по-радикални промени от досегашните и да се създадат услoвия за възникване на нови фирми, особено на малки предприемачи, категоричен е Пол Рейнолдс. Е, и сега какво? И Би Би Си ли са провокатори, пита се "Новинар" в редакционния си коментар. Преди десетина дни агенция Ройтерс разпространи един напълно обективен анализ за тежката ситуация в страната, който управляващите най-безцеремонно определиха като провокация. Ето, сега подобен материал излъчи и Би Би Си, а експерт от водеща чужда фирма заяви, че сме затънали в корупция до ушите и че никой не работи за доброто на държавата, отбелязва вестникът. Харесва ни се или не, със сигурност ще има още много анализи и коментари за България на водещите световни медии и те ще са в тази насока, прогнозира "Новинар". Защото тук не само че нищо не се променя, ами и затъваме все повече и повече. Затъваме в компромати, отчайваща бедност, корупция, липса на перспектива. Та, това е положението.

Но за сметка на това пък, разчистването на миналото е в своя апогея. Със 132 гласа "за", 1 въздържал се и нито един "против", официално комунизмът вчера бе обявен за престъпен от Народното събрание. Това е! "Хората от правната комисия бяха единодушни, че такъв текст не може да бъде приет по този начин. Аз обаче поддържам този текст и смятам, че е справедлив", категоричен е вносителят на проекта Георги Панев в интервю за вестник "Демокрация". Всяко общество се стреми към свое по-добро бъдеще, към по-добра обществена уредба и към реформи. Но резултатът от реформите би могъл да се обърне против себе си, ако няма морален катарзис в обществото, продължава разсъжденията си Георги Панев. А коментарът на "Труд" по повод на приетия закон се състои съвсем буквално от две изречения. Известяваме: Вчера депутатите приеха предложения от Панев Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. И какво от това?

Спектакълът в стил социалистически реализъм явно показва някои неща. Най-очевадното е, че разстоянието между отвратителни и отвратени в политиката се увеличи неимоверно. Не може да се прогнозира как ще реагират отвратените. На миналите избори те отидоха за гъби. Това споделя Любен Дилов-син в интервю за вестник "Дума". А иначе, политиката е изкуство на възможното. По-добре да вземеш врабчето, отколкото орелът да остане в небето.
Лошото е, че свободата, заради която запълнихме площадите на десети ноември, започна да става фалшива и фиктивна за едни, и реална, безгранична за рицарите на деня, отбелязва Валери Петров в интервю за вестник "Труд". Повод за интервюто е 80-годишния юбилей на известния поет. Надигат се гласове, които предричат предстоящата победа на глобалната култура, която трябва да бъде американската. Малките култури като нашата трябва да бъдат първите жертви на американската инвазия, а после ще дойде ред и на европейските култури. Е, дано някаква котка мине път на тези каубойски намерения. А иначе във вечната борба между доброто и злото, настина има много качества в българина, които трябва да си отидат, отбелязва Георги Чапкънов пред вестник "Демокрация". Първото нещо обаче, което трябва да си иде, е тази немотивирана и ужасна злост между хората. Всеки мрази нещо и някого и дори не може да каже защо. Седи и си го мрази и това е отчайващо. А всъщност тази злост е причината за големите нещастия български.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 1 час

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 1 час

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 3 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 3 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 4 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 5 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 5 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 5 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 5 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 6 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 6 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 6 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 7 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 7 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 7 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 7 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок