0
Ця ят-премиер на републиката, е констатацията на "Демокрация" относно номинацията на лидера си та НДСВ Симеон Кобургготски за премиерското кресло. От вчера сутринта Му дойде времето, отбелязва "24 часа". Господ да ми помага, цитира във водещото си заглавие думите на кандидата за премиер "Новинар". Симеон е 48-мият премиер на България, изчислява "Монитор". И първият монарх-премиер в света, с референдум си отиде, с избори се върна, добавя "Новинар". Държавата уж е същата България, но нито тя, нито той са вече същите. Това, което изглеждаше абсурдно, днес е реалност. Няма друга република, в която към премиера се обръщат с "Ваше величество", изтъква изданието.
Република ли, пита "Демокрация" в редакционния си коментар. Честването на републиканската конституция съвпадна с номинирането на царя за премиер. Съвпадението е толкова поразяващо, че и най-големите фантазьори има защо да се плискат с вода и да си разтъркат очите. Пък след като се освестим вкупом, дано най-сетне разберем в каква държава живеем - в република с цар и ли в монархия без суверен, но с премиер? Премиерът може да стане и Цар, но не чрез референдум, допуска възможността "Монитор". Според председателя на КС Христо Данов и колегата му Димитър Гочев, за да стане Симеон Втори действащ цар, е небходимо да има промяна на формата на конституцията и свикване на Великото Народно събрание.

Симеон Втори не е действащ цар, затова избирането му за премиер не означава, че той абдикира. Трябва да се прави разлика между длъжност и титла, обяснява юриста Димитър Гочев пред "Новинар". Титлата цар е пожизнена, така че Симеон Втори и в момента е цар, но не действащ.

Това, че Симеон е приел да стане премиер на Република България, означава че не е необходим акт на абдикация или отказ от монархически претенции, коментира пред изданието и Гиньо Ганев, един от създателите на сегашната конституция.

Цар-премиер!, възкликва "Труд". Пак дадохме нещо на света! Дали Симеон помни думите на гръцкия крал Георги, изречени в изгнание "Знае ли се какво ще стане на Балканите"... Там днес сте никой и нищо, а на следващия ден - крал". Цар сменя Командир. Симеон се кани да е премиер на народа, а не на елита. Костов май беше обратното, разсъждава на страницата Царски вести "24 часа" сравнявайки двамата. Костов се провали в най-важното, отбелязва изданието: той не можа да вдигне, макар с малко жизненото равнище на обикновените хора. Забогатяха само сините братовчеди. Симеон Втори се кани да обърне бинокъла. Според "24 часа" през следващите 800 дни царят ще пусне по нещичко в шепата на всеки българин и ще го зарадва. Защото току-виж след време се наложило да го попита "Република или монархия?" И тогава всеки глас ще е ценен. Симеон Втори доказа, че е блестящ стратег към целта, за която е работил цял живот, изтъква още "24 часа". На 23 юни Симеон направи последната си крачка - реши да стане премиер. Най-лесната дотогава. И най-трудната отсега нататък. Царските депутати 20 дни са мълчали като риби за решението си да номинират Симеон Втори за премиер. Това стана ясно, отбелязва "Новинар", след като вчера шефът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов каза, че то е било взето още на 23 юни. Вчера обаче повечето от царските депутати не можаха да си спомнят да е гласувано официално такова решение. Според едни тогава било отправено само пожелание, макар и общо.
Според други на заседанието в НДК всички единодушно се съгласили, че Симеон Втори трябва да се кандидатира. "Демокрация" добавя: след което всички станаха и ръкопляскаха. Това е различен начин... даже това е по-висша форма на гласуване, опитва да се убеждава Весела Драганова. Първите, които ще научат имената на новите министри, ще са народните представители. Това пък каза шефът на парламентарната група Пламен Панайотов, осведомява "24 часа". От мъглата изплува променения държавен статут на новия български лидер, не се чуват обаче в мрака стъпките на екипа му, пише "Монитор". Новото време на премиера Кобургготски ще започне съвсем, съвсем на чисто. Откъде ще започнат и всичките сериозни проблеми на новата власт. Ако излезе вярна дори и малка част от прогнозите, бъдещите министри на царя ще са все хора, напълно необременени откъм административен опит. Няма как началото на парламента и царстващият там хаос е да не се мултиплицират и в сградата на Министерския съвет, смята "Монитор", защото откакто е на власт НДСВ показа, че никак не е в състояние да се структурира и организира.

И болката на царя няма да са само министрите. За тях е по-лесно. Трябва само да са по-харизматични и да имат добри биографии. Съдържателно сигурно, предполага "Монитор", царят ще се съобрази с настояванията отвън - да направи кабинет, който да доказва коалиционното начало в управлението.

От днес бъдещият министър-председател започва срещи с потенциалните си министри. Вече било почти сигурно, че шефът на икономическия царски екип Николай Василев става министър на икономиката, а Милен Велчев на финансите. Единият вицепремиер трябва да е Ахмед Доган. ДПС претендира също за министри на земеделието и транспорта. Другият вицепремиер щял да е Красимир Ангарски, секретар на президента Стоянов. За външен министър Симеон Втори ще избира между дипломатите Стоян Сталев и Валентин Добрев, разкрива "24 часа". Според "Труд" обаче Н.В. става и първи дипломат.

В списъка с бъдещите министри можело да се наложат промени само, ако изненадващо в правителството учавстват и ОДС. Тогава, отбелязва изданието, в правителството можело да останат Надежда Михайлова и Бойко Ноев. Стоян Ганев ще бъде новият шеф на кабинета на премиера, но с ранг на министър. Така е било по царско време. Стоян Денчев пък ще управлява държавната администрация, научаваме от "Демокрация". Вестникът допълва, че се предвиждало в структурата на новия МС да има трима вицепремиера, единият ще е г-жа Емел Етем от ДПС. Според "24 часа" бъдещият премиер ще пресява между двойна или тройна коалиция, експерти без цвят или програмно за кратко.

Дебелянов пресява за Софийския подхваща горещата тема за кандидатстудентската кампания същото издание. "Ако не познаваш ценностите за доброто и злото в поезията на Дебелянов, значи си за 4-ти км или за Народното събрание", коментира тазгодишната тема по литература в Софийския университет шефът на изпитната комисия доц. Божидар Кунчев. Да бе знаел Димчо Дебелянов какви несгоди ще донесат кандидат-студентските му стихове, сигурно и ред не би написал, коментира "Новинар". А колко по-лесен щеше да бъде животът, ако се бяха потрудили да спретнат едни сапунени опери в балкански вариант. Хем кандидат-студентите щяха да им познават произведенията, хем нямаше да ги псуват по изпитите, пише в заключение вестникът.

Трябва по-често да си спомняме за хората, направили нещо за българската култура. Затова приятели на Гошо Минчев довечера учредяват клуб, отбелязва "Демокрация". Заведението на ул."Раковски", 82 е оформено с много вкус и всяка вечер ще предлага българска музика на живо - джаз, поп, рок, етно, шансови и евъргрийни, ще се обменят нови идеи, ще се представят нови творби на млади автори.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 1 час

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 2 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 3 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 3 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 4 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 4 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 4 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 4 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 4 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

<p>Внимание, опасно време! Предупредителни кодове за почти цялата страна&nbsp;</p>

Внимание! Жълт и оранжев код за значителни валежи в почти цялата страна

България Преди 4 часа

За значителни валежи от дъжд, гръмотевици и градушки предупреждават синоптиците

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 4 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 13 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 13 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия