0
и игат заплатите на лекари и учители" оповестява "Демокрация" във водещото си заглавие. "Вдигат заплати заради удара с осигуровките", пояснява "24 часа". Правителството днес ще вдигне заплатите в бюджетните организации, за да могат хората да си плащат повишените социални осигуровки. Със задна дата, от 1-ви януари, възнагражденията им ще скочат средно със 7%. Учителите ще получат най-голямо увеличение - от 9,3 на сто, пояснява "24 часа". "Увеличението ще засегне лекари и учители, които получават заплатите си от бюджети и средствата са предвидени в Закона за държавния бюджет за 2000-ната година", цитира "Демокрация" думите на социалния министър Иван Нейков. Вярно е, че вдигат заплатите и на учителите и докторите с повече от обещаното. Честно е обаче те да скочат поне няколко пъти, а не с мизерните проценти. Ама това е друга работа, въздъхва "Труд" в редакционния си коментар. Отгде обаче държавата взе банкноти да уважи труда на тези хора? И дали не посегна към засекретените резерви, пита се вестникът. А може би пък изневиделица индустрията ни взе да бълва блага. Само че предположението на "Труд" е, че парите за увеличението са взети чисто и просто от заплатите на стотиците хора, останали без работа. А иначе джобът си остава един, парите в него - пак същите. И все малко.

"По лев за лихвоточка", успокоява "Труд" във водещото си заглавие. И пояснението - Лихвоточките са бонусите, натрупани по старите жилищно-спестовни влогове. Една лихвоточка може да се замени за компенсаторен запис на стойност 1лев. Записите могат да се използват само за закупуването на общински жилища и държавни парцели с право на строеж. Медените слова на управниците погалиха като свеж полъх изтерзаните души на няколко десетки хиляди българи, спестявали години за дом и останали и до днес без него. Тези слова обаче ще си отминат като прах на вятъра, пророкува "Труд" в музикална асоциация. Спестителите може и наистина да получат компенсаторни записи, но какво ще могат да си купят с тях засега и Господ не може да каже. Нищо, че вече отдавна го обявихме за българин. Е, при това положение, защо пък не обещаха на спестителите и по един завод, чуди се "Труд". Те и него ще могат да си го вземат, когато си купят дом с компенсаторните записи.

Предстоящата 11-та Национална партийна конференция на Съюза на демократичните сили, която ще се проведе през уикенда, още от сега е тема на анализите и повод за пророкуване за някои от всекидневниците. Гледайте телевизия неделя вечер. Представете си как Георги Първанов, Ахмед Доган и Александър Томов обсъждат бъдещия коалиционен кабинет и нуждата от нова политика, а журналистите задават въпроси за предсрочни избори. Вгледайте се внимателно в лицата им - дали са усмихнати или пък изопнати от сериозност. Ето по този признак ще познаете как е завършила конференцията на СДС и какви са резултатите от нея, съветва "Демокрация". А иначе - какви са възможните сценарии? Сценарий първи - СДС в криза! Новината е, че СДС се затваря и се готви за сив период, че в НИС са влезли фаворитите на сегашното ръководство и че голяма част от членовете на местните организации са разочаровани. Сценарий номер 2 - Светлина в тунела. А как ще го познаете? Ами много простичко - ако в неделя вечер видите сериозните физиономии и чуете въздържаните оценки на опозицията, това означава, според "Демокрация", че на конференцията на СДС инициативата е била в ръцете на местните организации, а новите членове на НИС са били избрани с реална подкрепа, а не чрез апаратни игри. В началото на следващата седмица ще стане ясно какъв ще бъде новият син партиен сценарий. Хубавите и лошите неща се случват само в приказките. Затова най-вероятно въпреки решенията на конфернецията, СДС ще запази позициите си на първа политическа сила, но без да е в състояние да състави ново самостоятелно правителство, прогнозира "Демокрация". А иначе управляващата партия Съюз на демократичните сили е запазила само абревиатурата си през изминалите десет години и три месеца, откакто бе създадена, категоричен е "Труд". Далеч назад остана времето, когато в СДС бяха предимно недоволните от изкривеното строителство на социализма и от извращенията, съпътстващи това строителство. Оттогава през СДС преминаха няколко вълни и всяка от тях даде своя отпечатък върху развитието на формацията, олицетворявала някога надеждата за промяна.

А в интервю за вестник "Демокрация" премиерът и лидер на СДС Иван Костов сам признава - "Лошото е, че вътрешните дебати в партията не дадоха в определени случаи път на нови лица, способни да завоюват авторитет, а утвърдиха хора, които всъщност са завели СДС до загубата".

И от битовите проблеми и политически боричкания към една друга, макар и тъжна новина - смъртта на професор Тончо Жечев е отразена на първа страница на всички вестници. "24 часа" и "Труд" поместват някои негови мисли от статиите и интервютата му. Ще ви цитирам някои от тях - "От поп Богомил до наше време ми се струва, че сме обладани от сатанинския дух на отрицанието. Нямаме достатъчно подпори за поправяне на собствените си обществени и душевни недъзи. Непрекъснато чакаме някакво чудо, което да ни оправи. Промените у нас колкото са по-радикални, толкова са по-вербални. Обикновено като не можем да променим чудодейно нещата, както ни се иска, ние се задоволяваме в промяната на имената им". И едно тъжно прозрение - ако за шест хилядолетия, на колкото възлиза културната история на човечеството, човекът и неговата природа не са се изменили в основни линии, на какви основания можем да очакваме, че те ще се изменят през третото, а и през шестото хилядолетие на новата ера?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 1 час

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 1 час

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 3 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 3 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 3 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 4 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 5 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 5 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 5 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 5 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 6 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 6 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 6 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 7 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 7 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко