0
з з визи за Европейския съюз до края на годината" протръбява в уводното си заглавие "Демокрация". "Уверяват ни, че премахват визите и спират мониторинга", по-сдържано обявявява "Дума". Заглавията на останалите вестници попадат в диапазона между тях - "Мониторингът над България пада, Европейската комисия маха визите" - "Пари", "Свършва мъката с визите за Европа" - "Монитор", "Оставаме без визи и наблюдение" - "Труд", "Аут сме от черния списък" - "24 часа".
И така - Европейската комисия предложи да бъде отменен визовият режим за България и Румъния при пътуване на техни граждани в страните от Евросъюза, пояснява "Демокрация". Аргументите са два - затягането на пограничния контрол и започването на преговори с Европейския съюз. Първото действие на предизвестения край на шенгенското унижение за българите се състоя вчера в Брюксел, отсича "Демокрация" в редакционния си коментар. Трябва обаче да се знае, че по-нататъшните стъпки не следват автоматично, предупреждава вестникът. Никой не го казва в прав текст обаче трябва да се знае, че второто действие на шенгенската драма ще се състои не на някакво неопределено място, а ще има съвсем конкретен адрес - България, София, Министeрство на вътрешните работи. И затова, ако то наистина успее да си свърши работата, то почти е сигурно, че с новите документи светът за нас ще бъде по-широк, завършва "Демокрация".

Ще залеят ли българите Европа, ако паднат визите? Едва ли, заявява "24 часа". Защото българите не са европейска заплаха. В момента от България емигрират главно посланици и депутати. Дори от самия Европейски съюз коментират, че сега броят на българските емигранти е незначителен.
"Вадят ни от черния визов списък и ще ни вкарват в Шенген", приглася и "Труд". Тоест - ставаме външна граница на Европа. Особено, ако се сбъднат опасенията, че Румъния може и да изостане в по-нататъшния процес до фактическото премахване на визите. Означава ли това обаче, че е настанал видовден за визовите неволи на българина, се пита вестникът. И следва цяла серия от въпроси - Какви свободи и какви задължения произтичат от това? С какви визи ще пътуваме от сега нататък в Европа, ще бъдат ли безплатни те? И въобще ще има ли такива ограничения? София ще иска ли да бъдем включени в Шенгенското споразумение? И ако да, готови ли сме за това, пита се "Труд".
По този път обаче стои една потенциална пречка, предупреждава "Монитор". Еврокомисарият по разширяването Гюнтер Ферхойген изказа опасения ,че някои членове на Европейския съюз ще откажат да вдигнат визовите ограничения конкретно що се отнaся за Румъния. Това още веднъж идва да покаже каква трагедия за България е, че цялостната политика на Евросъюза е да ни слага вечно в един кюп с Румъния. Така с голяма доза вероятност може да се предскаже, че ако отрежат румънците за визите, по инерция ще ни резнат и нас. И нищо чудно същото да се получи и в далечното бъдеще при пълноправното членство в Европейския съюз, мрачно прогнозира "Монитор". Ето защо е прав Иван Костов, когато изказва публични опасения, че пакетното ни придвижване към съюза с други страни не е най-доброто решение за нас. Само че няма кой да го чуе, тъжно въздъхва вестникът.

А иначе, в същия ден, когато Европейската комисия предложи отмяната на визите, България приключи още едно тъмно досие - мониторингът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, отбелязва "Пари". Не че страната ни е станала пример за демокрация, отелязва вестникът. Затова ПАСЕ ще продължи да ни държи под око под формата на продължаващ диалог. Наблюдателите обаче са се убедили, че от години ги използват за конюнктурни цели. Надали депутатите от другите кандидат-членки за Европейския съюз са очерняли с такъв хъс своята страна както българските представители, независимо oт цвета на партийните им книжки.

А иначе предложението на Еврокомисията да се премахнат визите за българи е единственият светъл лъч в нашия живот. Той обаче до голяма степен претворява народната мъдрост "На гол тумбак чифте пищови", отсича "Новинар". Защото откъдето и да го погледнеш, напоследък все лоши новини ни заливат. Международният валутен фонд се опъва за по-високи заплати и за по-умерено поскъпване на тока и парното. На всичкото отгоре пък според синоптичната прогноза и през февруари ще мръзнем като кучета. А иначе - "рекорден студ, Дунав замръзва", оповестява "Новинар" в уводното си заглавие. И следва песимистичното подзаглавие - "само четири слънчеви дни през февруари".

"Никога не съм приемал сериозно приказките за нашия път към Европа. Българинът се стреми да влезе в Европа, защото живее на Стария континент", заявява професор Георги Марков, в интервю за вестник "Демокрация". "България трябва да заеме своето заслужено място в европейския дом. За да не бъде то обаче на тавана или в мазето ще са ни необходими много работа и мобилизация, за да заслужим своето място. Необходимо е най-напред да изясним за себе си откъде сме, защо сме такива и накъде сме се запътили. Най-напред обаче следва да преодолеем в себе си усещането, че само ние сме исторически ощетени, че само ние сме нацията-жертва", категоричен е професор Георги Марков. Българите трябва да проумят, че вече сме изстрадали националната си болка и тя трябва да остане в учебниците по история.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 18 минути

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 4 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 5 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 5 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 5 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 5 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 5 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 6 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 6 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 6 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 6 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 6 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 7 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 7 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа