0

П равосъдният министър Георги Петканов изрази надежда в първата половина на 2006-а процесът срещу българските медици в Либия да бъде решен.

Според него следващата година ще е решаваща за изхода на делото. Очевидно, че и самите либийци вече виждат, че нещата доста напреднаха и няма смисъл да се бавят, заяви Петканов пред БТА.

По думите му решението на либийския съд за преместването на делото и решението за отмяна на смъртните присъди е положителен момент. Това е и възможно най-доброто решение, но все ми се ще да вярвам, че сроковете ще бъдат много по-кратки, коментира той.

Френският министър на външните работи Филип Дуст-Блази ще отиде в следващата седмица в Либия, за да предложи хуманитарна и медицинска помощ, с цел да се намери решение на случая с българските медицински сестри и палестинския лекар, намиращи се в либийски затвор, съобщиха от френското външно министерство.

Предложението на Париж е двустранна инициатива, но франция действа съгласувано с европейските си партньори, подчертаха оттам.

С решение на Върховния касационен съд (ВКС) на Либия от 25 декември, делото срещу петте български медицински сестри бе върнато за преразглеждане от Наказателния съд в Бенгази. ВКС постанови обвинението за причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази срещу българите да отпадне, но запази някои от обвиненията за по-леки закононарушения на сестрите.

Отминаващата година постави началото на преговорите между неправителствени организации на двете страни в търсенето на решение, което да доведе до освобождаването на българките и до качественото лечение на пострадалите от епидемията деца.

През 2006 г. предстои делото срещу медиците да бъде разгледано от пета поредна инстанция, след като то премина през Народния съд, Обвинителната камара, Наказателния съд и Върховния касационен съд.

По-значимите събития през 2005 г., свързани със съдебните процедури срещу българските граждани в Либия, припомня БТА:

5 януари - Може да бъде намерено положително решение на въпроса за българските медицински сестри в Либия, заявява на пресконференция след срещата си с либийския ръководител Муамар Кадафи в Триполи полският министър-председател Марек Белка.

Съществуват възможности за благоприятен изход, като въпросът бъде включен в по-мащабен проект, координиран от ЕС, допълва той.

8-12 януари - На сесия на Генералния народен конгрес (ГНК) на Либия (парламента) полк. Кадафи призовава за премахването на Народния съд като институция в Джамахирията, както и да бъдат отменени всички извънредни закони, обнародвани след началото на либийската революция.

В заключителната декларация от своята работа в Сирт ГНК приема, че настоява за необходимостта светът да бъде запознат с драмата на либийските деца, заразени със СПИН.

ГНК приема, че това е престъпление срещу човечеството и настоява да бъдат изплатени равностойни обезщетения на семействата на пострадалите от болестта. Парламентът посочва, че следва да бъдат приложени най-тежките наказания над осъдените по случая и виновниците за епидемията, сочи комюнике от заседанието, публикувано от либийската официална информационна агенция ДЖАНА.

Парламентът решава да бъде закрит Народният съд. За първи заместник-министър на външните работи е назначен Саид Хафяна.

Европейската комисия призовава да бъде постигнато възможно най-бързо решение, позволяващо освобождаването на петте български медицински сестри.

18 януари - Либийският премиер Шукри Ганим заявява, че препоръките на ГНК няма да повлияят на решението на правосъдието. Пред АФП премиерът добавя, че парламентът е обсъдил въпроса заради голямото му значение за либийците и международната общност. "Правосъдието, което е независимо, ще има последната дума", добавя той.

Петте български медицински сестри подписват общ иск за обезщетение срещу либийските офицери, провели предварителното следствие за епидемията в Бенгази през 1999 г.

23 януари - Френски защитници от организацията "Адвокати без граници" ще се включат в делото срещу българските медици в Либия, съобщава министърът на правосъдието Антон Станков.

25 януари - Съдът Аин Захра в Триполи провежда първото си заседание по делото срещу обвинените в насилие срещу българските медици 9 офицери и един представител на либийското здравеопазване.

30 януари - След среща с либийския ръководител в Триполи, сръбският президент Борис Тадич информира, че позицията на Либия е за "възможно обезщетяване на семействата на жертвите (на епидемията), след това заболелите за бъдат лекувани в сътрудничество с ЕС и след това случаят отново да бъде преразгледан".

11 февруари - Помощник-държавният секретар на САЩ Уилям Бърнс настоява при посещението си в Триполи Либия да освободи осъдените на смърт българки и палестинския лекар, съобщава в комюнике на Държавният департамент на САЩ.

13 февруари - В Бенгази започва дело, заведено от либийско семейство - на близначките Сафаа и Маруа ал-Кадафи, срещу държавата и медицинските й институции след епидемията от СПИН.

Сред обвиняемите са и петте българки и палестинският лекар, осъдени на 6 май 2004 г. на разстрел като виновни в умишлено причиняване на епидемията. Родителите внасят иск за обезщетение в размер на 5 млн. либийски динара (около 4,5 млн. долара).

Асоциацията на роднините на заразените деца в Бенгази представя пред български журналисти пет условия, за да могат смъртните присъди да бъдат заменени с доживотен затвор.

Роднините заявяват, че българското правителство трябва официално да признае, че петте медицински сестри са заразили умишлено децата.

Председателят на асоциацията Идрис Лага допълва, че роднините искат всички заразени със СПИН деца да получат до живот лечение и наблюдение в европейски болници, да им бъдат осигурени безплатни лекарства и поддържащи медикаменти.

Друго условие е в Либия да бъде построена и напълно оборудвана болница за лечение на серопозитивни.

От асоциацията добавят, че не се отказват и от финансови компенсации.

"Няма уточнена сума. Това зависи от всяко семейство. Някои могат да поискат 10 млн. евро, други сто милиона", казва Лага. На въпрос кой според тях трябва да плати парите, Лага отговаря: "Те ще са за сметка на тези, които се интересуват от живота на петте българки."

Египетският адвокат Емин ад-Диб ще се включи в защитата на българските медици пред Върховния съд в Либия, съобщават от кантората на адвокат Осман Бизанти.

18 февруари - Ръководителят на Делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас заявява, че ЕК е изразила пред либийските власти готовност за предприемането на мерки с хуманитарна насоченост за подпомагане на семействата на заразените със СПИН деца в Либия.

9 март - От името на Европейския съвет люксембургското председателство прави декларация по случая със задържаните в Либия български медицински сестри и палестинския лекар на заседание на Европейския парламент.

Никола Шмит, делегиран министър на външните работи на Люксембург, изразява загриженост за съдбата на осъдените на смърт медицински работници в Либия.

Той припомня, че Европейският съвет е настоявал многократно пред либийските власти на най-високо ниво за правосъдие по случая, което държи сметка за всички съществуващи доказателства. Шмит споменава експертизата на Люк Монтание и Виторио Колици, чието заключение е, че медиците са невинни.

18 март - Европейският съюз, Европейската комисия и страните от ЕС са решени да работят активно за справедливо и задоволително решаване на проблема с българските и палестинските медици, задържани в Либия, заявява еврокомисарят по разширяването Оли Рен пред парламента в София.

23 март - На среща на най-високо равнище на Арабската лига в Алжир либийският лидер Муамар Кадафи коментира случая с епидемията в Бенгази:

"Всеки, който дойде от Запад, ми вика - "освободи българските медицински сестри". Значи, дето децата ни умират, няма значение. Абдулбасет ал-Меграхи (осъденият за атентата на самолета на "ПанАм" над Локърби през 1988 г. - б. ред.) е политически заложник и трябва да бъде освободен, те викат - "не, той е убил деца, той е убил хора в "ПанАм" - доживотен затвор за него". Е, как тогава ми викат - "пусни ги още днес". Бога ми, идват при мене официални лица от Запад и ми викат - "искаме да си ги отведем веднага. Пусни ги днес"."

25 март - На среща във Вашингтон българският министър на външните работи Соломон Паси и американският държавен секретар Кондолиза Райс обсъждат въпроса за българските медици в Либия.

"Ние имаме силната подкрепа и на САЩ, и на ЕС, в частност на Европейската комисия, по този въпрос. Но това, от което истински се нуждаем, е една много по-силна, много по-тясна координация между САЩ и ЕС, и Райс ме увери, че това ще се случи", казва Паси след срещата.


26 март - "Държавният секретар на САЩ потвърди пред външния министър Паси решимостта на Съединените щати да направят всичко възможно, което е в нашата власт, за да постигнем освобождаването на тези затворници, които са в либийски затвори вече твърде дълго и без причина - или без основание."

Това заявява заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Адам Иръли.

"Ние ще продължим да работим заедно, за да покажем на Либия общото си желание; убеждението, което споделяме, че медиците трябва да бъдат освободени; както и че по време на следствието и в обвинението има сериозни слабости. Ние искаме да видим тяхното завръщане в страната им колкото може по-скоро", казва Иръли.

29 март - Върховният касационен съд на Либия провежда първото си заседание по жалбите срещу смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, на което изслушва пледоариите на защитата.

Съдът решава, че ще постанови своето решение на 31 май.

31 март - Семействата на заразените със СПИН либийски деца изпращат писма до генералния секретар на ООН, до Върховния комисар на ООН за човешките права и до българския посланик в Либия, в които настояват генералният секретар на ООН Кофи Анан да обърне лично внимание на заразените деца, като подчертават, че светът се занимава единствено с осъдените български медици, а е забравил децата.


4 април - Приключването на делото в Либия е в приоритетите във външната политика на България за следващия мандат, казва министър Соломон Паси.

Това, което успяхме да постигнем през последните години, е, че казусът с българските медици се превърна във важен европейски случай. Той бе поставен от ЕС в част от неговия дневен ред в отношенията с Либия, която се стреми да излезе от международната изолация, посочва Паси.

7 април - Президентът Георги Първанов заявява, че е готов да замине за Триполи и да разговаря с либийския ръководител полк. Муамар Кадафи, и с либийските държавни институции по всички въпроси от дневния ред на двустранните отношения.

8 април - Докладчикът за България в Европейския парламент Джефри ван Орден определя на пресконференция в София процеса срещу българските медици в Либия като "отвратителен съдебен фарс".

12 април - Синът на либийския лидер и президент на Международната благотворителна асоциация "Кадафи" Сейф ал Ислам изразява увереност, че може да бъде намерено решение на случая с петте български медицински сестри в Либия, което да удовлетворява както европейците, така и либийците.

След като бъдат изплатени компенсации на семействата на 400-те заразени със СПИН либийски деца и им се осигури медицинско обслужване, българките биха могли да бъдат прехвърлени в България, казва той в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

15 май - Южният съд в Бенгази дава ход на дело 136/2005, заведено от семейството на починалата от СПИН Сафаа ал-Кадафи. Ищците внасят допълнителни искове, с които е повишен размерът на очакваното от тях обезщетение - от 5 млн. на 15 млн. либийски динара (около 11,5 млн. долара) на дете.

17 май - На петото си заседание Наказателният съд в Триполи дава ход на делото срещу 10-те либийски граждани, обвинени в насилие над българските медици.

19 май - Много граждани и семейства на заразените с вируса на СПИН в Бенгази деца организират гладна стачка срещу мълчанието на властите за "СПИН клането", съобщава интернет сайтът "Арабик нюз", като отбелязва, че този протест ще постави в неудобно положение либийските власти.

22 май - Президентът Георги Първанов, в отговор на отправената покана от страна на лидера на Първосептемврийската революция полк. Муамар Кадафи, ще направи официално посещение във Великата социалистическа народна Либийска арабска Джамахирия на 27 и 28 май, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

25 май - Еврокомисарят за външните отношения Бенита Фереро-Валднер е на изненадващо посещение в Триполи, съобщава Ройтерс. Тя се среща с либийския ръководител Муамар Кадафи, за да се опита да издейства освобождаване на осъдените на смърт пет български медицински сестри и палестински лекар, предава агенцията.

Сега съм настроена по-оптимистично отпреди, защото виждам възможности за разрешаване на проблема в немного далечно бъдеще. Въпреки това положението все още е твърде сложно, казва Фереро-Валднер след срещата.

27-28 май - Президентът Георги Първанов пристига на държавно посещение в Либия и се среща с полк. Муамар Кадафи в резиденция "Баб ал-Азизия" в Триполи. Във втория ден от своята визита българският държавен глава посещава болницата за лечение на децата със СПИН в Бенгази и се среща с осъдените на смърт медицински сестри в Триполи.

31 май - Върховният касационен съд на Либия отлага за 15 ноември решението си по обжалваните смъртни присъди на петте български медицински сестри.

7 юни - Криминалният съд Аин Захра в Триполи издава оправдателна присъда за деветимата либийски полицаи и един лекар по обвинения, че са изтезавали осъдените на смърт пет български медицински сестри, съобщава Ройтерс.

Адвокатът на обвиняемите Абдула ал-Магреби заявява, че стига да желаят, клиентите му могат да поискат обезщетения от българките.

13 юли - Европейската комисия гласува отпускането на 1 млн. евро за осигуряването на спешна помощ за Либия в борбата й с епидемията от ХИВ/СПИН в Бенгази.

4 август - Адвокат Осман Бизанти внася жалби от името на българските медицински сестри срещу оправдателната присъда за либийските офицери от 7 юни.

17 август - Новоизбраният вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин заявява, че процесът срещу българските медицински сестри в Либия е сред основните приоритети на новото ръководство на МВнР.

23-26 август - Председателят на групата на Великобритания в ПАСЕ Тони Лойд - докладчик за процеса на осъдените български медици в Либия, и Валери Кламер - старши експерт в Юридическата комисия на асамблеята, се срещат в Триполи с представители на либийското правителство.

Те получават отказ да се срещнат с българките, ако не посетят и болните от СПИН деца в Бенгази. Лойд коментира, че целта на неговото посещение е свързана единствено с установяването на условията, при които са държани българските граждани и палестинският лекар, и отказва призива на Триполи за промяна в първоначалната си програма.

25 август - Президентът Георги Първанов заявява, че е в ход създаването на гражданска неправителствена организация, която още преди официалното си учредяване е събрала немалка помощ за заразените либийски деца.

6 септември - Европейският съюз обявява, че ще изпрати медицинска помощ на Либия, за да помогне на страната да се справи с разпространението на СПИН и да убеди Триполи да освободи петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт по обвинения в заразяването на либийски деца със СПИН, предава Асошиейтед прес.

5 октомври - Обявено е създаването на Дружеството за насърчаване на двустранните отношения с Либия. Председател на организацията е кметът на Пловдив Иван Чомаков.

6 октомври - В телефонен разговор президентът Георги Първанов и либийският лидер Муамар Кадафи констатират активизиране на политическия диалог между България и Либия след посещението на българския държавен глава в Джамахирията.

ПАСЕ приема Препоръка 1726, с която призовава Либия да наложи мораториум върху изпълнението на смъртните наказания, осъжда изпълнението на смъртните присъди на двама турски граждани по-рано през същата година и призовава за незабавно осигуряване на възможност за завръщането на д-р Здравко Георгиев в България.

17 октомври - "Както и на господин президента тук, и моето сърце се къса, когато малки деца биват заразени", заявява по повод на случая в Либия президентът на САЩ Джордж Буш, след като приема в Овалния кабинет на Белия дом българския държавен глава Георги Първанов.

"Становището на правителството на САЩ е, че сестрите трябва да бъдат освободени. Ние изразихме тази позиция пред либийските власти. За правителството на Либия не би следвало да съществува и сянка от съмнение или някакво объркване, че на тези медицински сестри животът трябва да бъде пощаден, но освен всичко, те трябва да бъдат освободени и от затвора. И ние ще продължим ясно и недвусмислено да изразяваме това становище", допълва Буш.

Сдружение за защита на гражданските права, чест и достойнство на българските медици в Либия "Препоръка 1726", е учредено в агенция "София прес".

18 октомври - Стотици либийци протестират в Триполи срещу президента на САЩ Джордж Буш, предава Ройтерс.

22 октомври - Либийският лидер Муамар Кадафи призовава юридическите организации в Джамахирията да работят за премахването на смъртното наказание от местния Наказателен кодекс както по отношение на гражданските, така и за политическите съдебни производства.

28 октомври - На среща в Бенгази с представители на културните среди Сейф ал Ислам коментира, че като наблюдател по делото за епидемията от СПИН в града смята, че "основната вина в този случай са безхаберието и пропуските. Властите не са имали представа за състоянието на болницата, когато се е случило това бедствие". Той допълва, че към момента броят на носителите на ХИВ в Либия е около 100 000.

10 ноември - Държавно-обществена консултативна комисия ще защитава интересите на подсъдимите медицински сестри в Либия, съобщава правителствената информационна служба след заседание на правителството.

С решение на кабинета от тази дата съществуващата от 1999 г. Междуведомствена консултативна комисия за защита на интересите на подсъдимите се институционализира в новата структура.

12 ноември - В ексклузивно интервю за телевизия Си Ен Ен Муамар Кадафи заявява,че ако самопризнанията на българските медицински сестри действително са били изтръгнати с мъчения, то те са невалидни.

На въпрос на журналист от телевизията дали присъдите на българските медицински сестри, които са осъдени на смърт, няма да бъдат изпълнени, докато не бъдат разследвани показанията им, че самопризнанията им са били изтръгнати с мъчения, Кадафи отговаря: "Аз не решавам това, а съдът го решава. Ако самопризнанията действително са били изтръгнати с мъчения, то те са невалидни. Това обаче не означава, че случаят ще бъде приключен. Има 400 деца, половината от които умряха. Същата участ очаква и останалите. Това е историческо престъпление и историческа трагедия."

В Брюксел се провежда митинг в подкрепа на осъдените на смърт в Либия българки и палестинския лекар.

Жули Росом, една от организаторите, уточнява, че проявата е по инициатива на "Адвокати без граници", "Лекари без граници", неправителствената организация "Заедно срещу смъртното наказание". Около 100 души се събират по обед на площад "Шуман" в центъра на белгийската столица и се подписват под призива за освобождаване на осъдените.

15 ноември - Върховният касационен съд в Триполи отлага за 31 януари 2006 г. своето решение по жалбите срещу смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар.

Присъстващите край сградата роднини на децата правят опити да нахлуят в съда и замерват с камъни западни дипломати и журналистите, отразяващи процеса. В сблъсъците с полицията има ранени, арестувани са либийски граждани.

17 ноември - Българското посолство в Триполи съобщава, че сестра Снежана Димитрова е изпаднала в нервен шок след последните новини във връзка с делото във ВКС и е била поставена на системи в затвора "Джудейда".

22 ноември - Дъщерята на либийския лидер Муамар Кадафи - Айша, посещава заразените със СПИН деца в детската болница в Бенгази, съобщава вестник "Либия днес".

24 ноември - Телевизия Си Ен Ен излъчва втора част от интервюто с Муамар Кадафи, разпространено на 12 ноември.

В добавените реплики полковникът заявява в отговор на въпрос дали е възможно да се стигне до освобождаване на българските медицински сестри, ако те бъдат заменени срещу осъдения за атентата над Локърби: "Всичко е възможно, но точно в момента не мога да кажа кое е възможното и кое е невъзможното в случая."

"От една страна, имаме осъдените български медици, но от друга, се сблъскваме с трагедията на стотици невинни жертви. Все някой трябва да поеме отговорността за заразяването на тези деца", казва Кадафи.

Той подчертава, че съдбата на българките е в ръцете на съда и че не може да заеме страна в тази "историческа трагедия".

"Виновните трябва да поемат отговорността си, дори ако сред тях има и либийски лекари", подчертава полковникът. На въпрос дали Либия би приела медицинско оборудване и медикаменти, той отговаря, че Джамахирията не се нуждае от подобно милосърдие.

25 ноември - Либия може "частично да преразгледа" смъртните присъди на българските медици, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на изявление на министъра на външните работи на Джамахирията Абдулрахман Шалгам пред телевизия "Ал Джазира".

27 ноември - Британският премиер Тони Блеър заявява на срещата на върха на страните от Европейския съюз и страните от Средиземноморието (ЕвроМед) в Барселона, че съдебният процес срещу българските медици в Либия предизвиква сериозна загриженост.

Според Блеър, понякога е по-добре проблемите да бъдат поставени чрез дипломация, а не публично.

28 ноември - Министър Шалгам заявява след среща с българския си колега в Барселона, че е оптимист за процеса в Либия и смята, че проблемът трябва да се разглежда като хуманитарен.

Шалгам подчертава, че решението на съда трябва да се зачита, но добавя, че ако на Либия се помогне хуманитарно за лечението на децата и роднините се съгласят, смъртните присъди автоматично ще отпаднат.

Либийският министър прави уговорката, че няма предвид изплащането на компенсации на роднините. Той категорично отрича Либия да е предлагала замяна на сестрите срещу либийския гражданин, осъден за атентатите в Локърби.

1 декември - Стотици либийски деца участват по повод на Международния ден за борба със СПИН в митинг-шествие пред международното летище в Триполи в подкрепа на заразените с ХИВ от Бенгази, съобщава агенция ДЖАНА.

12 декември - В Триполи се провежда първата среща на представители на Асоциацията на семействата на заразените от СПИН деца в Бенгази (Идрис Лага, председател на Асоциацията; Омар ал-Амисмари, председател на Общото събрание, и Мохамед ал-Емшити, член) и представители на българската неправителствена организация Гражданско сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия (Иван Чомаков - кмет на Пловдив, Максим Минчев - генерален директор на Българската телеграфна агенция, Мая Ценова - член).

Това се съобщава в съвместно комюнике за пресата след края на срещата.

В разговорите участва Мустафа Алиш Хаджи, главен мюфтия на мюсюлманите в България. Срещата се провежда със съдействието на Международната фондация за благотворителност "Кадафи", представлявана от нейния изпълнителен директор Салех Абдул Салям Салех Абдесалама, и в присъствието на ръководителя на мисията на Европейската комисия в Либия посланик Марк Пиерини.

Двете страни обсъждат редица въпроси, отнасящи се до медицинските, психологическите и социалните проблеми на заразените от СПИН деца в Бенгази и техните семейства.

На срещата е постигната принципна договореност да бъде създаден международен финансов механизъм, чрез който да се намери справедливо и задоволяващо всички страни решение; да се съдейства за осигуряването и усъвършенстването на медицинското обслужване и грижи, свързани със здравните и психологическите аспекти, на децата и техните семейства от Бенгази, в страната или в чужбина.

Двете страни приемат договореност за провеждането на по-нататъшни срещи за постигане на справедливо и окончателно решение на всички въпроси, включително трагедията на заразените от СПИН деца и съдбата на българските медицински сестри и палестинския лекар.

17 декември - Министерството на външните работи е уведомено от българското посолство в Триполи, че защитникът на българските медици Осман Бизанти е съобщил за нова дата на следващото заседание на Върховния касационен съд на Либия по делото срещу медицинските сестри.

Новата дата е 25 декември 2005 г., вместо обявената на последното заседание на съда на 15 ноември дата - 31 януари 2006 г.

Национална седмица срещу СПИН е открита на Зеления площад в либийската столица, съобщава агенция ДЖАНА. Проведена е манифестация с участието на студенти и социални консултанти от района на Триполи, организирана от Националния център за борба със заразните и паразитни болести.

18 декември - В Триполи се провежда втората среща на представителите на българското Сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия и останалите страни, участващи в търсенето на договореност за решаване на проблема със заразените със СПИН деца и с българските медици.

В съвместно комюнике за медиите се съобщава, че в срещата от българска страна са участвали председателят на Сдружението за насърчаване на двустранните отношения с Либия и кмет на Пловдив Иван Чомаков и членът на организацията и генерален директор на БТА Максим Минчев.

От страна на Асоциацията на родителите на заразените с ХИВ деца в Бенгази участват председателят на организацията Идрис Лага, както и председателят и заместник-председателят на Управителния съвет на асоциацията Омар ал-Амисмари и Мохамед ал-Емшити. Присъстват изпълнителният директор на фондация "Кадафи" Салех Абдесалама и посланикът на ЕК в Либия Марк Пиерини.

По време на разговорите са били изложени исканията на семействата и децата, и са били обсъдени всички, свързани с това въпроси, както и въпросите, отнасящи се до българския медицински екип и палестинския лекар. Срещата е продължила 5 часа без прекъсване.

Насрочена е следваща среща за 28 декември, на която да продължи обсъждането за намиране на окончателно решение, справедливо за всички страни.

23 декември - Международен фонд за подпомагане на семействата от Бенгази ще търси, набира и координира разпределянето на финансова и материална помощ, съобщава МВнР.


Фондът ще търси, набира и координира разпределянето на финансова и материална помощ за семействата от Бенгази. Той ще бъде неправителствена организация с идеална цел, създадена да осигури постоянни медицински грижи за пациентите, заразени с ХИВ, да съдейства болницата в Бенгази, където те са лекуват, да бъде модернизирана съобразно международните стандарти, както и да осигури финансова помощ за семействата.

Фондът ще поддържа постоянен диалог с Асоциацията на семействата от Бенгази и ще подкрепя преките контакти с тях, за да се помогне техните нужди да бъдат удовлетворени.

Фондът ще бъде управляван от Борд на директорите с международно участие. В него ще влизат представител, посочен от изпълнителния директор на Фондация "Кадафи", председателят на българското Гражданско сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия, директорът на Центъра по заразни болести и имунология в Бенгази, представител на Европейската комисия и представител на проекта по СПИН в Бенгази на медицинския колеж Байлър.

24 декември - В Бенгази започва научен симпозиум за правна, здравна, социална и психологична защита на заразените със СПИН либийски деца в детската болница в града, съобщава агенция ДЖАНА.

Симпозиумът е организиран от Генералния координатор на обществените и народните ръководства на Либия Саид Кадафи Дам, със съдействието на Генералния народен конгрес в град Бенгази.

На форума, който се провежда в аулата на университета "Гарюнис", са представени научни документи, изготвени от специалисти, академици, преподаватели по право, медицина, социология и психология към либийските университети.

Саид Кадафи Дам - генерален координатор на обществените и народни ръководства в Либия, е посетил Бенгази, за да се срещне с жертвите на епидемията от СПИН в града, съобщават либийските медии. Дам е разговарял с роднини на децата и е настоял те да преразгледат или оттеглят гражданските искове срещу българските медици, осъдени за причиняване на епидемията. Той е посетил и деца в болницата в града, където те се лекуват.

Дипломати от българското посолство в Триполи уточняват, че Дам оглавява обществената организация, която координира дейността на ключови фигури в известните и изтъкнати родове в Джамахирията, които са с голямо влияние в страната.

25 декември - Върховният касационен съд на Либия оповестява своето решение, в което постановява връщането на делото срещу българските медици на Наказателен съд-Бенгази.

Съдът приема жалбите на българите и палестинския лекар и отменя смъртните присъди, както и обвиненията за умишлено причиняване на епидемия. Съдът уважава жалбите срещу присъдите на Нася Ненова, Здравко Георгиев и Ашраф ал-Хаджудж за търговия и износ на чужда валута, но смята, че прокуратурата има основание за обвиненията срещу Валя Червеняшка и Снежана Димитрова за производство и търговия с алкохол.

ВКС отменя оправдателните присъди на Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло и Ашраф ал-Хаджудж за извънбрачни сексуални връзки.

След произнасянето на решението един от родителите на заразените деца заявява пред медиите, че роднините са очаквали обезщетение от 10 млн. долара за дете, а изявлението на президента на САЩ Джордж Буш за освобождаване на сестрите удължава агонията на либийските семейства.

Друг родител демонстрира, като се опитва да нахлуе в съда и заявява, че "в Либия няма правосъдие".

Решението на Върховния съд на Либия потвърди нашите надежди, че правосъдието по този случай ще надделее, посочва в специално изявление българският президент Георги Първанов.

Бяха отменени несправедливите смъртни присъди и се открива възможност при преразглеждането на делото да бъдат отчетени всички аргументи на защитата, допълва той.

Ние се надяваме, че бързината и ефективността на либийския съд от последните дни ще позволи делото да приключи в най-скоро време, се отбелязва в изявлението. Този развой на процеса дава възможност да бъдат разгърнати инициативите на международната общност за подпомагане на жертвите от трагедията в Бенгази и позволява възстановяването на традиционно добрите отношения между двете страни, заявява българският държавен глава.

"Нашето разбиране е, че това решение е положително развитие, тъй като премахва риска от изпълняването на смъртни присъди. Международната общност работи с Либия по намирането на глобално решение. Както вече ясно сме заявявали, ние вярваме, че трябва да се намери начин медицинските работници да се завърнат в България и Палестина", казва говорителят на Държавния департамент на САЩ Джъстин Хигинс, цитиран от Ройтерс.

Приветствам решението на Либийския върховен съд, който отмени смъртните присъди на чуждестранни медицински работници и нареди ново гледане на делото, се казва в изявление на генералния секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис.

Надявам се новият процес да започне скоро и да бъде съобразен с международно признатите норми за честен и справедлив процес. В по-широк контекст приветствам взетите решения за усилване на така нужната на заразените със СПИН либийски деца хуманитарна помощ.

Надявам се това неотдавнашно развитие на ситуацията да ни приближи към справедливо и хуманно приключване на този трагичен случай, се казва в изявлението.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рене ван дер Линден приветства решението на либийския съд. "Либийската правосъдна система днес демонстрира своята независимост, като призна, че новите доказателства и новата информация хвърлят сериозни съмнения върху издадените присъди. Сега медицинските работници би трябвало да бъдат пуснати под гаранция", заявява Ван дер Линден и благодари на британското председателство на ЕС за усилията му да намери решение на проблема.

26 декември - Няма причина д-р Здравко Георгиев да остане в Либия, той може да напусне страната и това е въпрос на формалност. Това заявява на брифинг за българските медии в кантората си в Триполи адвокат Осман Бизанти.

Той уточнява, че отпътуването на д-р Георгиев следва да бъде уредено от българските власти, но затова не съществуват процедурни пречки. Адвокат Пламен Ялнъзов допълва, че е говорил с д-р Георгиев и процедурата за издаване на нужните документи е в ход.

"При усложнения, българското посолство може да поеме ангажимент да осигури д-р Георгиев, ако бъде призован пред съда", уточнява Бизанти. В отговор на въпрос той казва, че очаква до 1-2 месеца да бъде конституиран нов съдебен състав в Бенгази и да бъде насрочено първото заседание по новото дело.

Ялнъзов добавя, че законът не определя срок за начало на новото дело, но това е неговата прогноза. Според Бизанти, новото дело може да приключи за 6 месеца, като освен с наличните доказателства, съдиите ще разполагат и с решението на Върховния касационен съд, което определя смъртните присъди на българките и оправдаването на либийските лекари за незаконосъобразни.

Либийският защитник съобщава, че ще обсъди с българските си колеги евентуалното внасяне на отвод на съда в Бенгази, с искане делото да бъде гледано в друг град.

Той уточнява, че не съществуват законови основания за подобно искане и за да бъде удовлетворено, то трябва да бъде подкрепено от българските власти в двустранните контакти между София и Триполи.

Запитан дали сестрите ще останат в затвора "Джудейда", или ще бъдат върнати в Бенгази, Бизанти казва, че този въпрос ще бъде решен от либийските съдебни власти и прокуратурата, но проблемът е извън юридическата рамка.

Адвокатът допълва, че на предстоящото първо заседание на Наказателния съд ще внесе молба за освобождаване на сестрите под гаранция, но вероятността тя да бъде уважена е малка, "заради атмосферата около делото и естеството на обвиненията".

Срещата между Асоциацията на семействата на заразените със СПИН либийски деца и български представители, предвидена за 28 декември, за обсъждане на размера на обезщетенията, е отложена, съобщава Франс прес, като цитира официален либийски представител, пожелал анонимност.

"Обсъжданията, които трябваше да се състоят в Либия между асоциацията на семействата и българско гражданско сдружение, са отложени поради отрицателния ефект, който оказа решението на Върховния съд", е казал източникът.

Той добавил, че новата дата на преговорите ще бъде определена по-късно и че на тях ще присъстват представители на международната общност, между които служители от ЕС, британци и американци. Разговорите имат за цел да постигнат съгласие за обезщетенията за жертвите и лечението на децата, добавил източникът на агенцията.


27 декември - Българско-либийските преговори за подпомагане на семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца ще бъдат подновени на 15 януари 2006 г., съобщава изпълнителният директор на фондация "Кадафи" Салех Абдул Салям Салех Абдесалама, цитиран от Франс прес.

Той уточнява, че преговорите са били отложени по "психологически причини", тъй като роднините на болните деца са засегнати от решението на либийския ВКС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 25 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 46 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община