0

Т емата за замразените средства по програма САПАРД е най-коментирана в днешните издания. Броени дни, след като ни спря пари по програмите ИСПА и ФАР, Брюксел затвори кранчето за неопределено време и на финансиране по програмата САПАРД.

Запорът се отнася само до финансирането на проекти от хранителната и рибната индустрия, които се субсидират от предприсъединителната програма, информира "Труд".

Санкцията ще продължи, докато не се изясни докрай резултатът от разследването за източване на САПАРД на 7,5 млн. евро от наши фирми, огласено преди година от Европейската служба за борба с финансовите злоупотреби и българските антимафиоти, уточнява вестникът.

Според източник на изданието от Брюксел България трябва да очаква още "финансови секири". Най-вероятно следващите пари, които ще изгорят, ще бъдат в Министерството на околната среда и водите, допуска изданието.
"Няма опасност за трите милиарда за селото", казва пред "24 часа" заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев.

Той уточнява, че замразените средства са около 140 млн. евро и засягат 50 проекта. Той няма опасения, че може да се стигне и до проблеми с програмата за развитие на селските райони.

Темата започва от първите страници на вестниците "Класа", Новинар", "Дума", "Монитор" "Сега". Вестник "Сега" публикува и материал "Брюксел уличи София в измами", който засяга основно спрените средства по програма ФАР.

Авторът Юлиана Николова, директор на Европейския институт, коментира, че опасността е да загубим всички пари по ФАР, които сме взели от началото на 2007 г. и които бихме могли да вземем до края на 2009 г.

Не завиждам на българските управляващи, защото сред разкритикуваните от Брюксел недостатъци най-често срещаният е "неадекватност", а такъв недостатък трудно може да се отстрани за месец, смята тя.

"Не искаме "нещо" за децата в Могилино", казва пред вестник "Дума" евродепутатът Илиана Йотова. Тя изразява съжаление, че дискусията в Брюксел е останала единствено допълнителен пиар на филма на Би Би Си за децата в Могилино, без да подтикне към ефективен разговор.

"Петър Мутафчиев се отказа да маха началника на влаковете", извежда вестник "Труд". Транспортният министър Мутафчиев още през следващата седмица ще направи проверка дали във влаковете и по гарите се спазват новите мерки за сигурност.

"Не крийте шафнера - бил герой, а не виновник", е челното заглавие на вестник "24 часа". Георги Георгиев е герой - ако не беше измъкнал хората от вагона, щеше да има поне още двайсетина овъглени, цитира вестникът мнението на кондуктора Йото Йотов. Георги Георгиев е влизал и излизал от горящия вагон и е спасил много хора. Самият факт, че от 37 пътници във вагона 28 са били евакуирани, показва какво е направил шафнерът, смятат други кондуктори.

"Станишев иска доклад за влака до три дни", информира вестник "Стандарт". Ултиматума Мутафчиев получил от премиера в неофициален разговор вчера, пише изданието.

"Изискванията на ЕС за жп безопасност са въведени у нас", посочва пред вестник "Класа" Симеон Ананиев, изпълнителен директор на изпълнителна агенция "Железопътна администрация". В областта на жп превозите имаме пълна хармонизация с изискванията на Европа, казва Ананиев.

"Шансът на БСП е в изборните закони", анализира вестник "Сега". Ако социалистите не подкрепят мажоритарния елемент, ще си останат заложник на ДПС, разсъждава изданието.

"НДСВ стана плячка за ГЕРБ и ДПС", коментира вестник "Труд". Схемата ГЕРБ плюс Либерален алианс (ДПС и НДСВ) е само една от тънките сметки на "Врабча" 23, не е невъзможно обаче целта на Либералния алианс да е съвсем друга - преграда пред генерала в похода му към властта и запазване на сегашното статукво, пише вестникът.

"Няма осъдени босове само с подслушване", отбелязва пред "24 часа" председателят на Софийския градски съд Светлин Михайлов. Никой не казва по телефона "Дай хероин, аз ще ти дам пари", посочва той. Няма държава, която може да се похвали със 100-процентова борба с организираната престъпност, става дума за много повтарящи се престъпления, коментира още той.

"Приватизацията на болниците е елегантен начин за разграбването им", твърди пред "Класа" сърдечният хирург от Университетска болница "Св. Екатерина" доц. д-р Боян Баев. След една-две години някои частни здравни фондове ще фалират, но никой няма да им потърси сметка, защото са създадени от хора, близки до властта, смята той.

Съпругът на бившия екоминистър Долорес Арсенова - Асен, продава на Министерството на здравеопазването прескъпо лекарство срещу рак, показала проверка на вестник "Труд".

Става дума за доцетакс от 80 мг, доставян от фирмата на Арсенов - "МС фарма", разкрива изданието в челния си материал. Според него в Индия медикаментът можел да се купи за 372 лева, а за него здравното ведомство през цялата минала година е плащало по 1368 лева. Това, че цената на препарата в Индия е една, не значи, че е същата и за европейския пазар, коментарът от фирмата.

"Къде отидоха 1,4 млрд. от излишъка", пита от първа страница вестник "Капитал". Правителството не желае да отчете как са похарчени парите на данъкоплатците, отбелязва изданието.

С около една десета са били субсидирани държавни предприятия, а останалите пари са се върнали в частния сектор към фирми доставчици и изпълнители, научил вестникът.

Как се харчат законно 1,4 млрд. лева за 10 работни дни е въпрос, който си задават мнозина, не е лесно, защото законът изисква за разходите над определен размер да се възлагат обществени поръчки - процедура, която отнема поне месец, отбелязва изданието.

По всичко личи, че в края на 2008 г. правителството отново ще се окаже в луксозната ситуация да разпределя по своя преценка огромни излишъци - по най-вредния за икономиката начин, но и по най-сладкия за всяка власт в последната й предизборна година, коментира авторът.

Той посочва, че още от януари бюджетният излишък отбелязва рекордни стойности - 440 млн. лева е преизпълнението на планираните приходи по данни на Министерството на финансите.

"Искат 32% по-скъп газ", алармира "24 часа". "Булгаргаз" обявил вчера цената на природния газ от 1 април до 30 юни, която внася за одобрение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Всички мобилни оператори, които пречат на реалното прилагане на услугата "преносимост на номерата" ще бъдат санкционирани, съобщил за "Труд" заместник-председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Валентин Хараламбов.

Според него реалният старт на преносимостта на номерата трябва да бъде идния месец, като най-оптимистичната дата за това е 10 април.

"Брюксел иска да спре злоупотребата с монопол", съобщава пред "Капитал" Иванка Диловска, директор на дирекция "Енергийна стратегия" в Министерството на икономиката и енергетиката. Европейската комисия иска ефективни действия срещу злоупотребата с монопол на енергийните компании, посочва тя.

Две трети от мъжете у нас ще подарят на дамите край себе си само цветя, според данни от национално проучване на НЦИОМ, направено през март по поръчка на вестник "Стандарт". 32 на сто ще направят и подарък. Почти 30% от хората няма да отбележат празника.

"Славянската култура застава срещу интелектуалния Макдоналдс", посочва пред вестник "Класа" известният режисьор Никита Михалков. Той е в България и участва в 12-ия София филм фест с последния си филм "12", който беше номиниран за "Оскар", а миналата година спечели специален "Златен лъв" във Венеция.

Изключително важно е да осъзнаем значението на славянската култура и православието, смята той.

"Кой избира държавен глава, за да го мрази", пита пред "Труд" Михалков, помолен да коментира подкрепата си за Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Винаги съм говорил това, което съм мислил, независимо дали пред министър или пред обикновен човек, затова нямам комплекси за отношенията си с властта, отбелязва той.

"Време е да се извадят досиетата и на артистите", смята режисьорът Теди Москов. Нека бъдат ясни нещата, макар че тук това не прави впечатление - няма срам у тези, които са вършили доносничество, казва той пред "24 часа".

"Труд" публикува интервю с бизнесмена Драги Каров, който издигна във Велес паметник на войводата Тодор Александров. Паметникът беше изкъртен, припомня изданието.

"Вето за Скопие, докато краде история", зове Каров. Президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев да застанат на твърда позиция - вето за Македония да влезе в ЕС и НАТО, докато не престане да краде българската история и да я фалшифицира, смята Каров.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 1 час

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 4 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 6 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 8 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами