0

"Учителите подават оставки", акцентира "Труд". Преподавателите от варненската гимназия по сградостроене "Колю Фичето" вчера подадоха оставките си комективно пред директора на училището.

Колегите им от още шест града връчиха декларации до просветните инспекторати, в които заявяват, че ще сменят работата си, ако не бъдат изпълнени исканията на синдикатите за драстично повишаване на заплатите в образованието.

Опасност от недостиг на кадри не се очаква, коментираха шефовете на инспекторатите. На мястото на напусналите ще се назначават безработни, студенти с педагогическа квалификация и неправоспособни учители.

"Стачката прерасна в гражданско неподчинение", допълва "Новинар", цитирайки лидера на КНСБ Желязко Христов. Протестът вече излиза извън границите на синдикалния контрол, предупреди говорителят на Единния национален стачен комитет Николай Николов.

"300 млн. лева делят синдикатите от властта", продължава по темата "Труд". Толкова е разликата между исканията на учителските синдикати и предлаганото от кабинета повишение на заплатите.

Профсъюзите настояват за образованието да бъдат отделени 4,7% от БВП. За 2008 г. кабинетът предвижда процентът да е 4,1. Синдикалистите настояват до средата на следващата година средната брутна заплата в отрасъла да стане 650 лв. Това означава учителите да взимат средно 772 лв., а непреподавателският персонал 411 лв.

Кабинетът обаче репликира със средна брутна заплата за педагозите 650 лв., което минимум значи 450 лв. и максимум 750 лв.

"48% от училищата остават в стачка", съобщава "Сега". По данни на МОН в момента стачкуват 1407 от общо 2958 училища, или 48% от учебните заведения в страната. Броят на стачкуващите училища в страната намалява, като 23 учебни заведения подновяват учебните занятия. Най-много - 190 , са затворените училища в София град.

Един месец след началото на стачката синдикатите пратиха писма за помощ до посланиците на държавите от ЕС. Те молят дипломатите да упражнят влияние върху българското правителство, да внушат европейските ценности и европейския начин на диалог.

"Кабинетът не трябва да търси пълен триумф от стачката", препоръчва от страниците на "Дневник" Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Той е убеден, че в момента вероятността тази стачка да дестабилизира макроикономическите и финансовите условия намалява с всеки изминал ден.

"Протестите свалят рейтинга на властта" отбелязва "24 часа". В момента няма нито един български политик и министър с положителен рейтинг на одобрение, сочи национално представително изследване на МБМД.

Дори отличниците Георги Първанов и Бойко Борисов са под 50%. Това се дължи на усещането за политическа нестабилност в държавата, масло в огъня на която наля без съмнение и учителската стачка, обясни вчера Мира Янова, шеф на социологическата агенция.

"Зрелостници от Варна и София скочиха срещу матурите", съобщава "Монитор". Около 300 зрелостници протестираха вчера срещу тях. Учениците от Варна се събраха пред общината. По същото време в столицата десетки ученици от различни училища обединени от сдружението "Випуск Единство" се събраха пред Министерството на образованието и науката и бяха приети от Даниел Вълчев.

Министърът изслуша исканията им за отмяна на зрелостните изпити и насрочи нова среща с тинейджърите след края на стачката. Учениците не са съгласни с различните учебни планове и смятат, че по време на стачката на учителите не могат да се подготвят. Те изтъкнаха още, че форматът на матурите е неясен.

"Уж купуват гласове, а доказателства няма", отбелязва "Труд". Десетки сигнали за купуване на гласове валят към избирателните комисии, полицията и прокуратурата дни преди местния вот. Политическите щабове се надпреварват в обвиненията кой "плаща", но конкретни доказателства почти няма.

Последните промени в Наказателния кодекс ще затруднят преследването и доказването на изборната търговия, заяви вчера главният прокурор Борис Велчев. Той имаше предвид гласуваните от парламента наказания и за онези, които вземат пари за вота си. Досега се преследваха само купувачите на гласове.

"Престъплението се извършва на четири очи. Единият предлага парите, другият ги взема. След последните промени в НК вече не можем да очакваме някой от двамата да си признае за "сделката". И двамата имат интерес истината да не излезе наяве, за да не попаднат под ударите на закона. Така доказването на търговията става в пъти по-трудно", разясни Велчев.

"За ГЕРБ е добре Бойко Борисов да е на балотаж", смята Васил Тончев, социолог и шеф на "Сова Харис". Пред "Труд" той анализира ситуацията в столицата. Според него избирателната активност в София ще е около 35%.

Полемиката между някои кандидат-кметове за София той определя като междуличностна. Дебати за бъдещето на града от икономическа и социална гледна точка не се получиха. Самите кандидати не са диалогични и не генерират идеи. Това принизи кампанията, категоричен е Тончев.

В София вероятността за балотаж се увеличава, тъй като ветрилото от кандидати е широко и доста гласове ще се разпръснат. Бойко Борисов има сериозен интерес да остане на втори тур, защото почти навсякъде в столицата ще има балотаж за районни кметове. И ако Борисов го няма, неговите симпатизанти няма да отидат до урните.

Социологическият щаб на "24 часа" прави своите прогнози. "Паскалев води на Причкапов", отчитат от "Галъп". В Благоевград балотажът е почти сигурен, защото позициите на Лазар Причкапов отслабват. В момента Костадин Паскалев е с по-висок резултат от него. Двойката, която ще стигне да балотаж в Бургас, ще е ясна в последния момент, том четирима кандидати са с много близки позиции.

"БСП ще има най-много кметове", сочат проучванията на "Афис". Следва я ДПС, което и сега е на втора позиция по брой кметове в 264-те общини. Борбата за третото място е между ГЕРБ и СДС. За съветници спорът е между БСП и ГЕРБ. "Битката за Бургас ще е най-драматична", смятат от МБМД.

Според тях е много възможно петима кандидати да спечелят изборите още на първия тур: Бойко Борисов в София, Славчо Атанасов в Пловдив, Кирил Йорданов във Варна, Найден Зеленогорски в Плевен и д-р Евгений Желев в Стара Загора.

"В 3 града има лидер, спада активността", предупреждава "Алфа рисърч". Градовете са Варна, Пловдив и София. С наближаване на изборите в София намалява делът на твърдо решилите да участват. "ДПС атакува Смолян, но Дора Янкова остава", сочат анкетите на АССА-М. Подобни са прогнозите и на "Скала", "Сова Харис" и ЦАМ.

"Ще бъда кмет на истинската София", обещава в интервю за "Труд" кандидатът на БСП Бриго Аспарухов. Той заявява: "Чувствам цялата подкрепа на столичната организация на БСП, на партийния лидер Станишев. Другото просто не ме интересува. Концентриран съм изцяло върху начина на провеждане на кампанията и искам софиянци да изберат между две ценностни системи. Едната е на Бойко Борисов, който две години не решава нито един проблем. А те се задълбочават. И другата е моята. Имам друга и различна визия за развитието на София."

"Ще бъда открит и предвидим кмет", уверява от своя страна Мартин Заимов, кандидат на СДС и ДСБ. В интервю за "Труд" той казва: "Аз съм единственият десен кандидат на тези избори, зад мен стоят двете най-големи десни партии, само моят екип и аз предлагаме прозрачност и ефективност в управлението на София и истински реформи, каквито вече сме правили."

"24 часа" също публикува интервюта с Бриго Аспарухов и Мартин Заимов под заглавия "Нищо лично в битката ми с Бойко, бият се проблемите" и "Генералите искат да правят гето от София".

"Психология на местния вот", анализира "Монитор". Посочва се, че политическите технолози знаят, но никога не казват, че истинската цел на изборите не е да се избере най-добрият. Такъв обикновено няма.

"Защо не удрят Хищника във властта", е анализът в "24 часа". Когато стотици настоящи служители на МВР се хранят от организираната престъпност - това е брутална корупция, пише авторът. Октоподът опъва пипала нависоко в министерството, стига и до главни секретари и дори министри.

Служителите не само са корумпирани, но и са различно корумпирани - класифицирани са като "Хищници", "Тревопасни" и "Птици". Първите търсят варианти да вземат подкупи, вторите влизат в подобни схеми само когато им се удаде възможност, а третите са лоялни, но разколебани от лошия пример наоколо.

"Шампанско или сълзи за магистрала "Тракия", е коментарът в "Сега". Припомня се, че преди дни Европейската комисия започна проверка на договора за "Тракия", за да установи има или няма непозволени форми на държавна помощ в концесията.

Ако Брюксел разреши, сделката за магистралата ще тръгне с всичките си пороци и с риска да натовари българите с милиардни плащания. Ако пък еврочиновниците открият дефекти в договора, има опасност кабинетът в София отново да зацикли в безкрайни преговори с концесионера.

"Крадат ДДС от старите коли", алармира Мария Мургина, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. В интервю за "Стандарт" тя обяснява, че у нас са се появили опити за измами с ДДС по подобие на познатите в ЕС.

Когато става въпрос за употребявани автомобили, това е една от най-често срещаните измами в общността. Наредена е проверка на търговците на стари коли. Мургина обръща внимание, че очакваното изпълнение на бюджета за 2007 г. е 11,282 млрд. лв., което е с около 13% повече от годишния план.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности