0

П ърванов каза истината за "Гоце", категоричен е "Труд". Президентът извади вчера на светло истината за агент "Гоце". Така той лично отговори на обвиненията на опозицията, че под този псевдоним е работил като агент за бившата Държавна сигурност.

"Има папка в архивите на разузнавателната служба. Тя съдържа информация за мен и нищо друго, нито ред, нито знак от мен", каза Първанов с твърд глас.

Признанието на държавния глава стана по време на лекцията му в НДК, посветена на националната сигурност. След доклада Първанов

отговори на въпроси на военни, посланици и журналисти

Какво има в папката за агент "Гоце" става ясно от публикацията "Пак бих го направил!" в "Труд". Президентът обяснява, че там е отразена работата му като научен консултант и редактор на един виден български емигрант, изстрадал националната ни кауза.

Но нека да е ясно, че дори и да знаех, че подготовката и издаването на тази книга е с участието на българското разузнаване, аз пак бих го направил, заявява държавният глава.

Според него досиетата не бива да бъдат изгаряни - съдържащата се в този документален масив информация не може и не трябва да бъде унищожавана.

"Истината - козът на Първанов"

е коментарът в "Стандарт". "С хода си Първанов със сигурност лиши опозицията от една любима компроматна дъвка, която сигурно щеше да бъде надувана до изборите. Въпреки това картата "агент" ще бъде разигравана още дълго с надеждата тя да смъкне рейтинга на президента и да повлияе на предстоящата надпревара наесен."

Отбелязва се още, че ако досиетата се отворят преди президентските избори, вотът на хората ще покаже всъщност истината по въпроса вълнуват ли се българите от съпричастността под каквато и да е форма към бившата ДС.

Под заглавие "В папката "Гоце" няма нита ред от мен!" "Труд" помества отговорите на зададените на президента въпроси.

Той заявява: "Трябва да подчертая - аз съм за това да се отворят напълно и безусловно имената на хората, чиито действия са довели до преследване, репресии, убийства, които са съсипали живота и съдбата на много други наши сънародници. Аз съм за това да има морално възмездие за тях. Въпросът е да не се създават условия за размиването на тяхната вина."

Иван Костов поиска оставката на президента,

съобщава "Труд". Според ДСБ агентурни имена са имали само онези, които лично са се съгласили да сътрудничат на бившата ДС. СДС нарече признанието "грандиозен скандал" и обяви, че е доста закъсняло. Според сините не трябва висшите държавници да са зависими от комунистическите служби. Всички съботни всекидневници обстойно информират за изявлението на президента.

"Труд" публикува лекцията на Първанов пред дипломати, военни и шефове на спецслужби, в която той иска "радикални мерки срещу корупцията".

"Корупцията е основната причина за неубедителните резултати в противодействието на останалите форми на престъпността. Не бива да забравяме и страха от престъпниците, и липсата на професионализъм в някои случаи.

Корупцията обаче е сериозен фактор и в определен смисъл стои в основата на злото. Тя се е превърнала в специфичен проблем и към нея не можем да подхождаме с обичайните средства.

Необходими са специфични методи за борбата, с които да преобърнем тенденцията за ненаказуемост на повечето корупционни престъпления", изтъква Първанов в лекцията си.

Калфин няма да наказва Филчев,

осведомява "Труд". Посланикът ни в Казахстан Никола Филчев ще се отърве без наказание за това, че без да предупреди Външно министерство, е напуснал приемната страна.

Решението съобщи вчера в парламента външният министър Ивайло Калфин. Бившият главен прокурор обяснил, че напуснал страната заради сериозни лични причини.

"Прокурорите бойкотираха "Чисти ръце" е водещо заглавие в "Сега". Само 7-8 от близо 1200 прокурори са се съгласили имуществените им декларации да бъдат качени в интернет. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев след заседанието на Висшия съдебен съвет вчера.

Подкрепилите идеята не са от средите на висшите магистрати - те работят в окръжни и районни прокуратури. Велчев каза, че не е наясно с мотивите на останалите да откажат.

"Самоубийство ще е, ако НДСВ се дистанцира от царя"

е анализът в "24 часа". Изтъква се, че именно толерантността на Симеон е неговата основна "вина". С тази толерантност той промени политическия климат в България, създаде основата за политически център. Агресията рязко намаля, антикомунистическата истерия загуби ефективност. Загуби перспектива двуполюсният модел.

"Ако НДСВ се дистанцира сега от своя лидер, това би било равносилно на политическо самоубийство. Не само заради неморалния характер на отношение към личността на своя основател, но и поради отказ от принципите на правовата държава и политическата коректност", смята авторът.

Според него потребността от политически център продължава да е актуална и няма сила, която може да замести НДСВ в тази роля.

"Какво значи скъпа или евтина болница?!"

пък е заглавието на интервюто в "Сега" с депутата от НДСВ Антония Първанова. Поводът е корупционния скандал, в който е замесено името на бившия премиер Сакскобургготски и обстоятелствата около строежа на педиатрична болница.

Ако правителството имаше намерение да прокара проекта за педиатрията, можеше да намери други начини да го направи, без да го вкара в парламента, обяснява тя. На въпрос какво ще стане с НДСВ след този голям скандал, Първанова отговаря:

"Той не е голям, той е емоционален. В основата му няма неопровержими доказателства. Няма да има съществени сътресения върху НДСВ, а ефект, който продължително време ще пречи, и то на цялата коалиция. На фона на всички критики към нас започва да се раздухва нещо, на което източникът не е България. Единствената възможност страната да не се справи за 1 януари 2007 г. е да не се изпълни екшън-планът или правителството да се разпадне."

Симеон трябва да се извини на българите,

настоява в интервю за "Стандарт" Стоян Ганев, бевш секретар на канцеларията на Сакскобургготски.

"Симеон получи шанс от Бога и народа да промени съдбата на страната си. Той избра, за ужас на обществото, да промени положението на семейството си. Случващото се е логическа развръзка.

Престоят ми в канцеларията до Симеон, както знаете, бе кратък. За това време се натъкнах на някои факти, свързани с разраснали се впоследствие корупционни скандали - "Булгартабак", МИГ-овете например. Алармирах своевременно Симеон, но бях също така своевременно отстранен", спомня си Ганев.

Симеон не е мой любимец,

признава и вътрешният министър Румен Петков пред "Стандарт". Отражението на скандала върху тройната коалиция той определя като "неприятни емоции".

"Мисля, че в случая е много важно да се запази спокойствие. Да се запази хладнокръвие със съзнанието кои са приоритетите пред България. Вероятно пред НДСВ и лично пред г-н Сакскобургготски сред приоритетите е изчистването на този проблем или на този скандал.

Нямам впечатление кризата да ескалира всеки час. Без съмнение обаче нямам и резерви, че той е тежък."

"Фиаското на царя"

е темата в най-новия брой на "Капитал". Отбелязва се, че скандалът прави политическото бъдеще на Симеон да изглежда доста по-съмнително дори от миналото му. Евентуалният му крах съвсем логично ще повлече със себе си и НДСВ. Изчезването на царската партия пък ще отвори на политическия терен място за нов, силен популистки играч.

"Монитор" коментира проекта за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили под заглавие "Дългото сбогуване с отживелицата "задължителна казарма". Промените предвиждат задължителната наборна военна служба да отпадне от 1 януари 2008 г.

"Тази промяна отговаря на обществените нагласи, тъй като прави впечатление, че отлагането или избягването на казармата е все по-честа практика. Начините за това са различни, но те изразяват общото отношение към тази принуда като нещо безпредметно и дори вредно. По тази причина премахването на задължителната казарма е положително развитие", е оценката на автора.

До края на годината пускаме на концесии "Струма" и "Хемус",

обещава в интервю за "Труд" Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството. Той подчертава, че ще има търг и всички, които желаят да са концесионери, ще се явят на него.

Включително и такива, чиито консорциуми са между български и чужди фирми. Според собствения план на министъра в рамките на този мандат на правителството трябва да бъдат завършени "Тракия" и "Марица".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 2 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 5 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 7 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 8 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 8 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen