0

М ин.-председателят Сергей Станишев се срещна вчера със съдии от Софийския районен съд (СРС) и се запозна с условията на работа във ведомството.

Станишев се изправи пред съда,

коментира "Сега" и цитира председателя на СРС Иван Колев, който пожелава на премиера това да е първото и последното му посещение в съдебната палата.

От изявлението на премиера "Дума" извежда, че диалогът между съдебната, изпълнителната и законодателната власт е задължителен. По думите на Станишев на финалната права преди приемането ни в ЕС общите усилия за изглаждане на недостатъците, за борбата срещу престъпността и за подобряване условията на живот на българското общество са наложителни.

Правителството одобри нов Гражданско-процесуален кодекс,

съобщават всекидневниците. "Сега" поставя акцент върху промяната в кодекса, според която работодателите, близките и съседите вече няма да бъдат задължени да приемат призовки за други лица, а ще бъдат питани изрично дали желаят да ги предадат.

Изданията проследяват и случая с инцидента на автомагистрала "Тракия" на 7 април с лидера на "Атака" Волен Сидеров и зам.-председателя на ПГ на движението Павел Чернев. Вчера Чернев беше изключен от партията.

Шофьорът на лидера на "Атака" Любомир Бакърджиев призна, че Волен Сидеров е стрелял в нощта на инцидента, пише "Труд". Той допълнил пред bTV, че обкръжението на Волен - Капка Георгиева и Димитър Стоянов, се притесняват от това, което той знае.

Ще разкрия информацията, с която разполагам, когато му дойде времето, или в зависимост от това кой ще даде по-голяма сума, каза още Бакърджиев, цитиран от "Труд".

Шофьорът на Сидеров продава тайните си,

заключават изданията. "Монитор" допълва, че засега само Любомир Бакърджиев е даден на прокурор, а "Телеграф" разкрива, че той ще влезе в съда по споразумение с една година лишаване от свобода. Обширен материал по темата публикува и "24 часа".

В интервю за "Труд" депутатът и зам.-председател на НДСВ Николай Свинаров коментира, че декларацията на парламента за инцидента на автомагистралата не е трябвало да се приема, тъй като няма яснота на фактите. Според "Дума" изгоненият от "Атака"

Павел Чернев ще създаде нова формация.

Според председателя на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков ГЕРБ и НДСВ са с еднакъв ген. Това казва той в интервю за "Труд". Кметът на Шумен Веселин Златев твърди пред "Монитор", че ГЕРБ е "активно лобиране за интересите на местната власт".

НДСВ иска Станков за президент,

обявява "Стандарт". Идеята за издигането на бившия правосъден министър Антон Станков била на лидера на партията Симеон Сакскобургготски. Той бил сигурен, че Станков няма шансове срещу Георги Първанов и затова поискал подкрепата на Бойко Борисов, пише още "Стандарт".

"Дневник" научил за среща на Борисов и Сакскобургготски, на която столичният кмет е заявил, че ГЕРБ ще запази неутралитет на предстоящите президентски избори.

Десните недоволни от кандидат-президентите си,

посочва "Дума". Спряганите за номинации Георги Бакалов, предложен от СДС, и Веселин Методиев - от ДСБ, нямали големи шансове на този вот, заявили за изданието представители от десницата.

"Новинар" публикува кратко интервю с Георги Бакалов, в което посочва, че за кандидат-президент на десницата може да бъде издигнат лидерът на СДС и бивш държавен глава Петър Стоянов.

Столичният кмет Бойко Борисов иска оставката на кмета на район "Илинден" Георги Савов заради кв. "Захарна фабрика", информира "24 часа". Мотивите на Борисов са несправяне с работата, голямо обществено недоверие и незаинтересованост за решаване на проблемите на жителите от района.

Столичният кмет обяви, че ще поиска пари от правителството за временни лагери за ромите от кв. "Захарна фабрика", информира "Новинар".

Днес Доган ще посочи заместниците си,

съобщава "Дневник" и пояснява, че на първото си заседание след конференцията, Централният съвет на ДПС ще избере Централно оперативно бюро и зам.-председатели на партията.

ДСБ ще сезира прокуратура за 19 фирми, злоупотребили с държавни средства за възстановяване на щетите от наводненията, пише "Сега". "Дневник" добавя, че ОДС ще сезира съда за Закона за обществените поръчки.

Външна политика

"Три критични точки за ЕС", извежда "Сега". Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева очерта пред парламентарната комисия по евроинтеграция вчера критичните точки по глава "Правосъдие и вътрешен ред".

Тя припомни, че не трябва да се подценява решаването на проблеми, които на пръв поглед изглеждат технически - случайното разпределение на делата, конкурсното начало при назначаването на магистратски длъжности и съдебната статистика.

"Монитор" допълва, че на форума е било представено изследване за ефективността на съдебната ни система. Според изводите тя работи не по-зле от съдебните системи много страни членки на ЕС - т.е. е на средноевропейско ниво. Основната разлика била, че

българските съдии са много по-натоварени.

Позовавайки се на три румънски вестника, "Стандарт" пише, че Европейският парламент ще поиска от Еврокомисията да въведе строга система за наблюдение на България и Румъния.

Дори ако двете страни се присъединят към ЕС на 1 януари 2007 г., мерките ще останат в сила още три години. ЕС ще наложи и предпазни клаузи, и допълнителен тригодишен мониторингов период за двете страни, отбелязва и "Телеграф".

US базите у нас ще са под двойна юрисдикция,

коментира "Сега" текстовете в проекта за споразумение за военно сътрудничество между САЩ и България, одобрен вчера от правителството.

Според проекта провинилите се американски бойци ще бъдат съдени по американските закони, но в изключителни случаи, при престъпления от голяма обществена значимост, това ще става по нашето законодателство. Темата е водеща в "Българска армия".

Дадохме на САЩ три бази у нас, извежда "Монитор" и ги посочва - полигона "Ново село" и летищата "Безмер" и "Граф Игнатиево".

В интервю за "Сега" посланикът на България в Ирак Валери Рачев казва, че приоритет в работата на българската мисия в страната е всестранната дипломатическа поддръжка за нашия контингент в лагера "Ашраф".

На иракския дълг трябва да се гледа повече като на инструмент за икономическото сътрудничество, отколкото като на пари, които биха могли да бъдат взети кеш, посочва посланик Рачев.

Общество

"Блокада на София заради срещата на НАТО", извежда "Сега" и уточнява, че по време на срещата на външните министри на НАТО на 27 и 28 април в столицата изцяло ще бъде затворено, дори и за пешеходци, парковото пространство пред НДК.

За охрана на мероприятието са ангажирани 3000 служители на МВР. Всички митинги по време на срещата ще могат да бъдат организирани, но не в центъра на София.

Изданието предава думите на вицепремиера Ивайло Калфин, че колкото и да е важно едно събитие, не е повод да се затваря градът.

Дунав прескочи рекордни нива,

отбелязва "Труд" и посочва, че нивото на водата на реката край Русе е достигнало 890 см, с което чупи рекорда си от 1970 г. Прогнозите са до събота водите да се вдигат с още 4 см.

"Монитор" предупреждава за 90 млн. куб.м свлачище, което може да се свлече върху Своге и да превърне града в дъно на езеро.

В друг материал "Труд" информира, че времето през Великденските празници ще бъде променливо, като по-често ще бъде хладно и дъждовно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 31 минути

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 1 час

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 5 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 6 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 6 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 7 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 7 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 7 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 8 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 8 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 8 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 9 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 9 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 10 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил