0

Икономическите групи ще пробият в малко общини, коментира пред "Дневник" социологът Живко Георгиев от "Галъп". Появата на бизнес партии е ново явление; на национално равнище те директно не могат да спечелят представителство, но на местно равнище имат потенциал, посочва той, но отбелязва, че не очаква да се случи някакво чудо.

Според Румяна Бъчварова от "Маркет линкс" европроектите са целта на бизнес партиите. Тя смята, че тези формации, въпреки че са нови и атрактивни, нямат сериозен електорален шанс, защото на местния вот гражданите търсят личности, които биха работили в обществен интерес, а бизнес партиите по презумпция ще работят в частен интерес.

Кметските избори - на 4 ноември, прогнозира "Труд". Според коментар във вестника местният вот тази година не се провеждат на 28 октомври, а започват тогава. След тази дата важни ще станат две думи - балотаж и преговори, отбелязва авторът.

Пламен Юруков предреши избора за Кърджали, смята "Сега". Лидерът на СДС признал, че заявената готовност сините да застанат зад сегашния кмет от ДПС Хасан Азис е предизвикала негативна реакция в структурите в цялата страна.

Ще предпочета националното представяне на СДС пред интересите на местната структура, цитира "Сега" думи на Юруков.

Ако трябва, ще се жертвам за София, заявява пред "Труд" Иван Нейков, столичен общински съветник от групата на СДС. Според него не е невъзможен вариантът да бъде издигната неговата кандидатура за кмет на столицата, но въпросът е за резултата.

Ще дойде време, когато СДС ще може с много по-голяма сигурност да сложи своя кандидатура пред софиянци, не казвам, че и сега не е възможно да го направи, но то ще е на олимпийския принцип - по-скоро, за да се участва, отбелязва Нейков.

НДСВ ще има свой кандидат за кмет на Варна, заявява пред "Монитор" депутатът от НДСВ Борислав Ралчев. Той уточнява, че още не е решил дали да се кандидатира за градоначалник на морската столица.

Ралчев информира, че се обсъжда и вариант да бъде подкрепена кандидатурата на Димо Гяуров. На въпрос възможно ли е кандидатурите от НДСВ за Варна да са две Ралчев отговаря, че според него ще са в повече.

"Сега" публикува интервю с Николай Свинаров от НДСВ за ситуацията в партията. "Царят да каже с кого иска да работи", призовава той. Който и да беше сложил в листите, Симеон Сакскобургготски щеше да има същият изборен резултат през 2001 г., признава той.

Друг е въпросът, че качеството на хората помогна той да остане в политиката и след 2005 г., и то по достоен начин, допълва Свинаров.

Всички пенсии ще бъдат увеличени за втори път тази година с 10%, съобщава в челния си материал "Труд". Това ще стане въпреки някои идеи повече да се вдигнат по-ниските.

Според всекидневника социалната пенсия за старост ще стане 76 лева, минималната за стаж - 103, средната - 185, а максималната - 490 лева.

800 млн. лв. годишно харчат българите за частни уроци, обяснява "Сега", като цитира премиера Сергей Станишев. При близо 1 млн. ученици това прави по 800 лв. на дете, изчислява вестникът.

Къде са приоритетите на кабинета, с които да шашне Европа, пита в интервю за "Труд" Ренета Инджова, която беше премиер на служебното правителство 1994-1995 г.

Случват се неща, които би трябвало да са повод за консолидация на обществото, за събиране на сили, за да се реагира адекватно, порои, наводнения - къде е държавата, казва още тя.

Защо в Германия не се трепят на пътя като нас, чуди се "24 часа". Наказанието, освен сурово, е неизбежно заради камери и капани с цивилни полицаи, посочва авторът.

Първата българска пясъчна пустиня е на път да се появи в района на Сандански, Мелник и Рожен, ако не бъдат взети спешни мерки за спирането на процеса, предупреждава експертът по борба с опустяването от екоминистерството Татяна Димитрова, цитирана от "24 часа".

Съществуващите защитни гори по скатовете в полите на Пирин и Огражден са изсечени или опожарени, а съоръженията за спиране на ерозията по уникалните пясъчни пирамиди са разрушени от вихрещото се строителство, алармира Димитрова.

Плоският данък ще донесе 13-а заплата, твърди в интервю за "Стандарт" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. С премиера посетихме Варненската корабостроителница и мини "Марица-изток", и в двете средната заплата е 800-1000 лева, новият данък ще осигури на работещите по около една работна заплата, отбелязва той.

Лихвите ще растат, кредитът сега е "безплатен", коментира в интервю за "24 часа" управителят на БНБ Иван Искров. Абсурдно е при инфлация 6,8% лихвата по ипотека да е 6,2%, отбелязва той.

Управителят на БНБ посочва още, че при конвергенцията ни към Европа ще има нарастване на цените поради ниското ценово равнище в страната ни. И заплатите също ще растат, но не следва да изпреварват производителността на труда, допълва той.

Аз спасих програма САПАРД, заявява пред "Труд" изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Спасих последните 200 млн. евро, които ни се полагат от ЕС, и то за кратък период от време, хубаво е да се каже, че САПАРД е единствената програма, която е изпълнена на 110%, отбелязва той.

Правомощията на кметовете при издаването на разрешителни за големите инфраструктурни проекти като нови енергийни мощности, пътища и жп линии, ще бъдат ограничени и строителството им ще започва само с решение на министъра на регионалното развитие и благоустройство, съобщава от първа страница "Дневник".

В министерството се подготвяли промени в Закона за устройство на територията. Те предвиждали строга подялба на строителния контрол между подчинената на регионалното министерство Дирекция за национален строителен контрол и общините.

Кредитираме хората със 193 млн., твърди пред "24 часа" Петко Милевски, новият шеф на столичното парно. Толкова са неплатените сметки. Милевски посочва, че е почтено продуктът, който е консумиран, да бъде платен.

Според него дружеството може да бъде "златна кокошка", защото има 390 хил. абонати и възможности за развитие. Искаме да присъединяваме нови клиенти, но е въпрос на пари, ако пречупим гръбнака на това недоверие, ще имаме възможност да направим тези неща, отбелязва той.

"Сега" пише, че: "Цялата страна е в стрес от новите сметки за парно". В столицата сметките при еднакво потребление били с около 70-80 лв. по-високи от миналата година.

Под заглавие "Империята Ковачки" "Пари" пише, че от няколко дни управлението на мини Бобов дол е в ръцете на бизнесмена Христо Ковачки. Според вестника той бил купил фирмата, на която мините са били дадени под наем. От бранша очакват той да е новият кандидат и за ТЕЦ Бобов дол, допълва вестникът.

Сиренето поскъпна с 22% за 17 дни, информира "24 часа". Данните са на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според анализа на цените през първите две седмици на този месец продължава поскъпването на основните хранителни продукти.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 2 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 6 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 7 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 7 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 8 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 8 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 8 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 9 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 9 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове