0
Лошите момчета търсят нови червеи, троянски коне, рууткитове и шпионски програми, а изборът през този сезон е много голям

Злонамерените хакери и другите лоши момчета се оглеждат за нови инструменти, за да поработят и през настъпващия празничен сезон, а изборът от играчки и услуги съвсем не е малък. За това се грижи процъфтяващият подземен пазар, създаващ червеи, троянски коне, шпионски модули и всякакви такива сенчести услуги, насочени към аудитория обхващаща и скромния хакер-единак, и големите организирани криминални банди.

„Подобно на B2B пазара (business-to-business), сега има C2C (criminal-to-criminal) пазар“, - казва Дон Джаксън, изследовател по безопасността в базирания в Атланта разработчик SecureWorks Inc.


И по същия начин, както техните легитимни колеги, служителите в тази сенчеста икономика работят на принципа на свободния пазар, предлагащ отстъпки, програми за лоялни клиенти и справочни услуги, добавя Максим Шипка, старши архитект в MessageLabs Ltd., според когото „това не е само организирана престъпност, която стои зад съвременните заплахи в Интернет“

Дейностите се изместват към по-процъфтяващия модел на свободния пазар, запълнен с различни престъпни начинания и хора, предлагащи цялостно портфолио от инструменти и услуги, които често се намират само с два клика в Google.

„Хората стават по-специализирани в доставката на стоки и услуги на този пазар“, казва Шипка. „Можете да купите всичко, което си поискате или да продадете нещата, които правите и то безнаказано“.

Според Джаксън и Шипка, за хакерите настъпва празничния сезон и някои неща са особено търсени.

[pagebreak]

Червеите Storm: Този нов и уникален malware инструмент е създаден от действително висококвалифицирани хакери и вероятно ще е едно от най-търсените изделия през този сезон. На цена, започваща от $100 000, спамерите и други злонамерени хакери могат да купят собствен Storm червей, комплектуван с DNS и хостинг функционалност. Това става възможно благодарение на новата умна 40-байтова криптираща функция, поддържана от последните версии на Storm, която хакерите могат да използват, за да поставят под контрол отделни компютри.


„Вместо да наемете botnet услуга и да изпращате червей след червей през e-mail, използвайте iFrame – ще платите за него веднъж и ще имате малък собствен Storm червей, - коментира Джаксън. - Хората, които биха купили подобна услуга са тези, които вече имат наета такава, но искат да стартират и собствена инфраструктура“.

A-Bot услуги под наем: кой би искал да купува червей, когато може да наеме перфектна такава услуга със заплащане на час и при много по-ниска цена? Такива botnet услуги се предлага в изобилие през този сезон и са предназначени за спамърите от средна ръка, които не искат да влагат капитал в собствена инфраструктура. Само за $100-200 на час, спамърът има достъп до пълноценен botnet, предлагащ прекрасен картинков спам до милиони потребители с едно кликване на бутон.

Подобни наети botnet-и не са само за спамъри. Това, което ги прави привлекателни за хакерите е фактът, че те лесно могат да бъдат адаптирани да доставят malware по избор или да стартират DDOS с цел изнудване. Пример за това е botnet BlackEnergy, който може да бъде използван за DDOS срещу специфична група потребители само за $80 на час. За хората, които не искат да харчат толкова много, има и по-евтини варианти, започващи от $10 на час за 1 млн. червея, който лесно могат да се разпределят за малък спам и malware.

Всички инициативни хакери би трябвало да използват бизнес план, смята Шипка. Ако сте наели bot за три часа на цена от $100 на час, за да разпращате спам, трябва да и да спечелите от използването на тази услуга. Ако това е друг вид malware, разпространяван чрез botnet, например кийлогър или троянски кон, цената на кода трябва да е включена в общата цена. Трябва да се търси botnet с най-добро качество при възможно най-ниска цена.

[pagebreak]

Ye Olde Malware инструменти. Според Джаксън и Шипка, сега ентусиастите имат най-голям избор от инструменти, включително троянски коне, експлойти „нулев ден“, рууткитове, шпионски програми и кийлогъри. За около $3000 - $3500 сериозните купувачи могат да намерят сложен полиморфен malware, способен да доставя всякакъв зловреден код до уязвимите компютри. Различни варианти могат да бъдат купени за по-малко от $10 - $20. В някои случаи, нови варианти се предлагат на всеки 59 минути, тоест за по-кратко време, отколкото антивирусните разработчици пускат вирусни сигнатури.


Троянските програми са специално създадени за кражба на идентичност и данни за пациенти от системи в болнични заведения. Те се използват от черния пазар за измама на застрахователните дружества – печалбата е около $200 за всеки болничен картон.

На този пазар могат да се намерят и инструменти, подобни на Webattacker (комплекти за създаване на malware), експлойти от сайтове като WabiSabiLabi и редица комплекти за фишинг атаки, предлагани от групировки, например Russian Business Network.

Доставчици на данни. Тези приятелски настроени към потребителя доставчици се насочват към по-безстрашните предприемачи, използващи чужда идентичност и финансова информация за лична изгода. Някои специализирани услуги предлагат информация за друга личност, например шофьорски книжки и паспорти, номера на кредитни карти, e-mail и домашни адреси – всичко за $5. На по-високо ниво, данни за здравно осигуряване или информация за корпоративни ръководители струват около $200 за жертва. И накрая, има услуги, които позволяват на хората да купуват откраднати данни за кредитни карти срещу 2-4 % от кредитния баланс на картата.

Drop services”. Тези специализирани услуги са създадени специално за онлайн купувачите – особено за електроника, с крадени кредитни карти. Drop services предлагат на крадците удобни и надеждни адреси, за да получат откраднатите стоки. Понякога те сортират получените колети или ги изпращат другаде, където могат да бъдат получени от друг човек. Хората от последната категория често даже не знаят, че работят с крадени стоки. Те се наемат чрез обяви за работа от вкъщи и получават пари само, за да получават и препращат пакетите. Drop services обикновено получават около 30 % от пазарната цена на стоката.

Заложни услуги. Забравете старите понятия за чест сред крадците. В онлайн подземния свят разбойниците нерядко се прецакват взаимно. Затова се появи и нов тип посредници, които гарантират “спокойствието” на това безчестно племе. Срещу хонорар между 2 и 4 % от транзакцията, доставчиците на заложни услуги действат като доверен посредник между продавача и купувача на malware и други незаконни инструменти. Въпросните услуги предвиждат задържането на платените за зловредни програми пари “в залог”, докато купувачът не се увери, че “стоката” работи точно според изискванията му. Продавачите пък могат да са сигурни, че ще получат гарантирано плащане, ако са доставили, каквото са обещали.


По материали от www.pcworld.com



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 35 минути

Вижте каква е причината за задържането

д

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", има загинал

България Преди 1 час

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин

д

Как е бил убеден бившия полицай от Пловдив да се предаде

България Преди 3 часа

Какво е казал осъденият за убийство бивш служител на реда

Джейк Съливан

"Хамас" е напуснал преговорите за заложниците с конкретна причина

Свят Преди 3 часа

Вижте какви са мотивите зад това решение

Порой и ужасяващи бури в Китай

Вече 7 жертви от стихията, която вилня в Тексас (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Четвъртият по големина град в САЩ бе ударен от страховита буря с ветрове до 160 километра в час

Д

САЩ предупреди американците да внимават за терористични атаки във връзка с ЛГБТ общности

Свят Преди 4 часа

Държавният департамент бил информиран за увеличаване на потенциален риск от насилие

Уличка в Париж, Франция

Тази жилищна улица в Париж, наречена на министъра на правосъдието, може да се похвали с изобилие от красиво боядисани къщи, много саксии с растения и свеж вид.

Къде се намира най-късата улица в България?

България Преди 4 часа

У нас има една малка уличка, която е 15 метра

<p>Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област е само началото</p>

Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област би могло да е само началото

Свят Преди 5 часа

"Въпреки напредъка на руските сили обаче, ситуацията е по-добра в сравнение с преди седмица"

х

Трогателни кадри как коала страда за смъртта на любимата си (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Клипът разплака огромна част от света

<p>Ще станат ли политическите убийства по-чести?</p>

Ще станат ли политическите убийства по-чести?

Свят Преди 5 часа

Либералният ред, който доминира след 1945 г., зависи от навик на мислене, който губим

<p>Грациозни и загадъчни: Жените като котките</p>

Грациозни и загадъчни: Жените като котките

Любопитно Преди 6 часа

Нека се потопим в света на жените и котките, за да разберем какво ги прави толкова подобни и впечатляващи

Какво се случва с актьорите от ,,Клюкарката”

Какво се случва с актьорите от ,,Клюкарката”

Любопитно Преди 6 часа

В тази статия ще разгледаме къде са днес звездите от "Клюкарката"

<p>Стресът&nbsp;в живота ни е&nbsp;свързан&nbsp;с болестта на Алцхаймер</p>

Проучване: Стресовите събития в живота са свързани с болестта на Алцхаймер

Любопитно Преди 6 часа

Стресовите събития в живота, като смъртта на близък човек или разводът, повишават риска от развитие на деменция в по-късна възраст

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Технологии Преди 6 часа

Новата функция улеснява защитата на важна информация

<p>&quot;Руският закон&quot;, предизвикал масови протести в Грузия</p>

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Свят Преди 6 часа

Как приемането на закон за „чуждестранните агенти“ доведе до избухването на масови демонстрации в Грузия

Празник 18 май

Празник е! Имен ден днес празнуват...

България Преди 6 часа

Страдание на свети мъченик Теодот и на седемте свети девици