0

"В един и същ ден ми се обадиха от НДСВ и ДПС да ме питат дали бих желал да бъда номиниран. Моето условие бе да бъда подкрепен от всички коалиционни партньори - поясни Кандиларов пред "Инфорадио" относно оставането си на поста. - От ДПС ми казаха, че разчитат на моята самостоятелност и че ще продължа да взимам решения по същия начин, както досега, т.е. от нито една от партиите в тройната коалиция не ми са поставени никакви условия."

Аз съм назначен от квотата на ДПС, но аз съм учредител, член на НДСВ, оставам в тази партия и продължавам да изпълнявам политиката на сегашното правителство, което е коалиционно между трите партии, напомни още той.

В нарочна декларация от ВМРО-Варна (VMRO-V.hit.bg) определиха Кандиларов като "доказан професионалист и експерт, спечелил доверието на варненци" на двата си поста в областната управа, а неговото оставяне на тази длъжност - като "победа на варненци в протеста им срещу назначаване на човек от квотата на ДПС".

Номинацията му отговаряла на почти всички поставени от ВМРО условия - личност с доказан професионализъм и уважаван варненец, макар и не надпартиен.

Ние ще сме първите, които ще започнат протести, ако се случат уволнения и назначения на етнически принцип, предупреждават обаче от местната организация.

Междувременно представители на останалите протестиращи срещу назначаването на губернатор от квотата на ДПС днес спряха влак по линията Варна-София.

Асен Ташев, Вълчо Друмев и Георги Димитров от т.нар. "Революционен комитет" легнали на релсите пред жп гарата в града, като обявиха, че не приемат номинацията на Кандиларов, съобщи БТА.

43-годишния Кандиларов е родом от Варна, завършил е известната IV Езикова гимназия "Фр.Жолио Кюри", чийто възпитаник е и вицепремиерът Даниел Вълчев, владее френски и руски език.

Женен е, с две деца, а съпругата му е лекар - специалист по психиатрия и хомеопатия.

Влиза в СУ "Св.Климент Охридски", за да учи българска филология през 1983 г., но година по-късно се прехвърля в Юридическия факултет.

Трудовия си стаж започва през 1990 г. в Адвокатската колегия на Варна, където работи в областта на гражданското и търговското право.

През 1996 го избират за член на Адвокатския съвет, а две години по-късно - и за секретар на съсловната организация във Варна.

След избирането на кмета Кирил Йорданов и идването на новия екип в общинската администрация, става юридически консултант на зам.-кмета и главния секретар.

Смяната на синята власт го праща в областната администрация като зам.-губернатор.

"Работата ми със сигурност ще се промени, защото в момента сме в процес на съставяне на новите дирекции. Те ще работят за регионалния план за развитие на Североизточния район, една много голяма и отговорна работа, която вече сме започнали", съобщи новият-стар областен управител.

Запитан за протестите през последните дни, той напомни, че трите политически сили, подкрепили кандидатурата му, на последните парламентарни избори имат приблизително около 75% от гласовете в региона, така че по този начин вотът на варненци не е подменен.

За изтеклите четири години нашата администрация не по собствено желание напуснаха двама души, но не заради партийната им принадлежност, а защото нямаше сходство в разбиранията ни за работа, припомни още Кандиларов.

"Оставихме над 95% стария екип, така че няма основание сега изведнъж да почнем да правим промени. Това са хора, с които съм работил, от които съм доволен, и не виждам защо трябва да ги махна", заключи той пред "Инфорадио".

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@