0

П ороите довлякоха и транспортна криза, извежда "Дневник".

Стотиците лични трагедии са само началото на тежката рекапитулация след проливните дъждове и наводненията от последните дни - пътищата и жп линиите са сериозно поразени, десетки предприятия са директно засегнати от пороите, бизнесът започна да трупа загуби от забавени доставки, затруднено е и снабдяването с горива.

Водната стихия вероятно ще завещае дългосрочни проблеми за икономиката заради досъсипването на транспортната инфраструктура.

Състоянието на и без това окаяната пътна мрежа тепърва ще се оценява. В понеделник беше възстановено движението в едното платно на магистрала "Хемус", но все още много от "подстъпите" към София са блокирани.

Поскъпването на парното ще е различно за градовете, информира същото издание.
Парното в големите градове ще поскъпне от есента, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) засега не може да определи размера на увеличението. Нови цени вече са поискали топлоснабдителните дружества във Варна, Плевен, Перник, София и Пловдив.

Столичната "Топлофикация" не планира повишение на цената за бита до следващата година, но ще повиши с 5% цената за промишлените абонати, съобщи финансовият директор Емил Антонов.

Ако регулаторната комисия приеме предложението на дружеството, бизнес абонатите ще плащат 44 лв. за мегаватчас вместо досегашните 42 лв.

Синдиците ще се застраховат срещу бездействие, пише "Дневник".
Синдиците ще трябва да сключат минимална застраховка за 10 000 лв., след като бъдат назначени да управляват дружество в несъстоятелност.

Това предвижда наредба на министерствата на правосъдието, икономиката и финансите, която вече е в сила.

Застраховката ще трябва да покрива минимума от 25 000 лв. за всички събития в агрегат за срока, за който е сключена. Това на практика е продължителността на производството по несъстоятелност, т.е. до осребряване на цялото имущество на длъжника.

20 млн. евро са българските инвестиции в чужбина, отбелязва "Сега".
Преките вложения на българи в чужбина са 20,6 млн. евро за шест месеца при 11,7 млн. евро за същия период на 2004 г. Това е нарастване със 76%, отчетоха специалисти.

Средствата са вложени за покупки чрез приватизация или по друг начин на активи в чужбина, предимно в балканските страни. Енергийни ресурси за 486,6 млн. евро са внесени през второто тримесечие главно от Русия, става ясно от данните на БНБ.

Това е с 27,2% повече, отколкото през същия период на миналата година1 и е най-високата тримесечна стойност от 2001 г. насам. Според експерти увеличената стойност на вноса е главно заради поскъпването на петрола.

65 акта за седмица съставиха данъчните в Златни пясъци, констатира вестникът.
65 акта са съставили служители на Териториална данъчна дирекция-Варна при проверки в курортен комплекс Златни пясъци миналата седмица. Данъчните инспектори са извършили над 100 проверки в търговски обекти, както и за спазване изискванията за ползване на плажни съоръжения.

Най-често констатираните нарушения са неиздаване на касови бележки в търговски обекти и на билети за вход в увеселителни заведения.

С 20% нарасна консумацията на ток в строителството, четем още в изданието.
40,5 млн. лв. е счетоводната печалба на НЕК за първото полугодие, съобщи изпълнителният директор на компанията Васил Анастасов. За същия период на миналата година тя е била 56 млн. лв.

За периода на тази година НЕК е произвела 22,231 млрд. кВтч енергия. Потреблението в страната е било 13,730 млрд. кВтч и се е увеличило с 1,8% (239 млн. квтч) спрямо първото полугодие на миналата година.

Потреблението на ток за полугодието спрямо същия период на 2004 г. в строителството се увеличава с 19,6%, в машиностроенето - с 4,1%. Не е променена консумацията в текстилната индустрия и туризма.

Пускат изгодни заеми за абонати на "М-Тел", информира "Стандарт".
Кредити при изгодни условия могат да теглят вече клиентите на "М-Тел". Най-големият мобилен оператор подписа споразумение с "Ейч Ви Би Банк Биохим", според което абонатите ще взимат заеми при преференциални условия и с по-ниски лихви.

Клиентите трябва да имат карта на "М-Тел Клуб". Притежателите на класическа карта могат да кандидатстват за потребителски кредит с поръчители при лихва от 10%.

Размерът е до 10 000 лв., а срокът на изплащане е до 10 години. Заем без поръчител до 7000 лв. абонатите с класически карти могат да получат при оскъпяване от 11%. Той се връща до пет години.

Русенец взе голямата награда на "ГлоБул", пише ежедневникът.
Русенец стана двумилионният абонат на втория мобилен оператор "Глобул". 36-годишният късметлия е собственик на малка фирма, разкриха от компанията.

Той ще получи специалната изненада - 2 млн. безплатни минути време за разговори в мрежата на оператора. Това е приблизително равно на четири години непрекъснато потребление.

От "ГлоБул" ще му подарят и последен модел мобилен телефон. Това ще стане на специално тържество. На него ще бъде отбелязана четвъртата годишнина на мобилния оператор.

Компанията започна и нова игра, в която до 2 октомври ще бъдат раздадени четири джипа "Порше Кайен". В нея могат да участват всички абонати със сключен договор.

"Сиско Системс" купува "Нокиа", извежда още "Стандарт".
Технологичният гигант "Сиско Системс" възнамерява да купи най-големия световен производител на мобилни телефони - финландската компания "Нокиа".

Това съобщи британският финансов в. "Бизнес", без да цитира източниците си. Изданието посочва изказване на изпълнителния директор на американската компания Джон Чеймбърс, според което "Сиско" има интерес към сливане със значима компания от сектора за мобилни телефони. "Нокиа" се очертава най-вероятната цел, коментира вестникът.

Търговията на червено с 3 млрд. лв., обявява изданието.
Над 3 млрд. лв. е вече дупката във външната ни търговия. Това сочат данните на Българската народна банка за периода януари-юни.

За същия период на миналата година отрицателното салдо е било с 392 млн. евро по-малко. До юни 2005 г. износът възлиза на 4,38 млрд. евро, а вносът е малко над 6 млрд. евро.

Експортът нараства спрямо м. г. с 21%, а импортът - с 23%, сочат данните. Дупката се дължи на нарастване на цените на ключови за българската икономика стоки, коментират от БНБ.

Военна сделка може да доведе SAAB у нас, смята "Пари".
Експерти на Gripen International ще проучат възможностите на отбранителната индустрия у нас, като се ангажират с привличането на големи шведски компании, които да инвестират в страната.

Интересът им е насочен към няколко проекта за модернизация на българската армия - за придобиване на нов многоцелеви изтребител и за снабдяване на армията с командно-контролна система.

Два кандидата ще наддават за пристанищен терминал Оряхово, отбелязва финансовият всекидневник.
Двата кандидата, подали заявление за участие в конкурса за концесиониране на пристанищен терминал Оряхово, са допуснати да продължат надпреварата, съобщиха от транспортното министерство.

Първоначално комисията по избора откри нередности в документите на двете фирми - нашата "Слънчев дар АД" и гръцката G.E.K. S.A. Двете фирми са се съобразили със становището на комисията и в поставения от нея срок.

Активите в пенсионните фондове вече са 940 млн. лв., информира още "Пари".
Нетни активи от 939,182 млн. лв. управляват осемте лицензирани пенсионни дружества в края на първото шестмесечие на 2005 г., което е нарастване с 323,792 млн. лв., или с 52,62%, спрямо натрупаните през същия период на 2004 г. активи.

Това показват данните, оповестени от управление "Осигурителен надзор" към Комисията за финансов надзор. От тях 346,825 млн. са акумулирани в универсалните фондове.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 18 минути

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 1 час

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 1 час

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 1 час

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 1 час

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 1 час

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 1 час

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 2 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 2 часа

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 2 часа

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 2 часа

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 2 часа

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 2 часа

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

Свят Преди 2 часа

52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му