293

В столичния квартал Модерно предградие днес бе намерено куче, показно обесено на дърво.

Според живущи в близките блокове кучето е било съвсем младо, кротко и доверчиво и затова лесно е било подмамено преди да бъде обесено.

"Това е поредният случай на садистично отношение към животни. Институциите у нас не гледат сериозно на тези инциденти, макар отдавна да е доказана връзката между насилието над животни и склонността към насилие над хора", коментира Явор Гечев от "Четири лапи".

"За съжаление ние от неправителствените организации сме напълно безпомощни, тъй като малтретирането на животни не е престъпление и в повечето случаи полицията отказва да разследва.

Националната ветеринарномедицинска служба пък много рядко отговаря на жалбите ни с оправданието, че са претоварени. Единственото, което можем да направим, е да дадем гласност на подобни зверства и да настояваме за промени в законодателството ни."

През март в Дряново неизвестен садист отряза четирите крака на кучето Мима. След масовия отзвук у нас и в чужбина на този случай, управляващите обещаха промени в Наказателния кодекс, които да инкриминират жестокостта над животни.

За съжаление близо три месеца след това текстовете са все още в правната комисия на парламента и не се очаква скоро да бъдат внесени в пленарна зала.

"Оставаме с впечатление, че промените в Наказателния кодекс, които ще инкриминират жестокостта над животни, нарочно се бавят, като целта е да отшуми обществения отзвук след случая "Мима", продължава Гечев.

"Може би хората, които са обесили кучето в кв. Модерно предградие, трябва да обесят и дете, за да осъзнаят законотворците ни, че е важно насилието над животни да бъде обявено за престъпление, така, както е във всички страни от Европейския съюз."

У нас насилието като цяло продължава да бъде по-скоро норма на поведение, отколкото изключение. Тревожни са случаите на употреба на силно отровни вещества при саморазправа с домашни и бездомни животни, тъй като те са много опасни и за хората.

За съжаление придобиването и използването на такива вещества и препарати в момента е напълно свободно, а в национален ефир небезизвестен журналист дори показа как в домашни условия може да бъде приготвена отрова, без да последват каквито и да било санкции от страна на Съвета за електронни медии.

42-годишен поляк беше осъден на осем месеца затвор за изтезаване и убийство на кучето на съпругата си, съобщават полските информационни агенции.

”В Полша жестокостта над животните все още се смята за престъпление от по-лека степен. Тази жестокост трябва да се промени”, заяви Рафал Садовски, съдия от северния град Торун. Съседите обясниха, че са виждали мъжът редовно да нанася побой над 3-годишното куче на съпругата си.

Дни след като изхвърлил домашния любимец от втория етаж на сградата, той бил забелязан пиян да рита и удря кучето в стената. По-късно съседите открили тялото на животното и съобщили в полицията.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@