0

След израза "български влак", с който в Македония говореха за нередности при провеждане на избори, в македонския вестник "Вечер" днес се появи и изразът "българска глоба".

До преди няколко години актуален беше тормозът, на който бяха подлагани македонските граждани на път из България с плащане на глоби за използване на пътищата от корумпирани полицаи.

Те изпитваха проблеми и при преминаването на гръцката граница или при ваденето на виза поради спора за името с Гърция, пише изданието в материал под заглавие "Българска глоба по косовско-черногорските пътища".

През това лято част от македонските туристи, които пътуваха през Косово и Черна гора, трябваше да изтърпят новите, не по-малко странни начини на работа на косовската и черногорската полиция.

Както в Косово, така и в Черна гора, на няколко пъти те са били спирани от властите с обяснението, че са превишили разрешената скорост на пътя.

На всичкото отгоре фишовете за най-строгите глоби са били написани от полицаи, които не са от пътната полиция, пише "Вечер".

"Ограничението на пътя беше 40 км/ч. Карахме с 10 или 20 километра над позволеното. Спря ни полиция и ни глоби с 50 евро.

Вместо обаче веднага да платим и да продължим, ни казаха, че трябва да направим това в най-близкия полицейски участък, който беше на 50 км", казва македонски турист, пътувал лятото в Черна гора.

По-нататък изданието пише и за оплакванията на граждани, преминали през Косово.

Вестникът припомня, че изразът "български влак" беше актуален за последно в Македония около проведените миналата година парламентарни избори, а преди това беше също в употреба около проведените 2005 г. местни избори в страната.

С израза "български влак" се обозначава една много проста техника за манипулиране волята на избирателите.

За успешното й изпълнение е необходима само една бюлетина. Под предпоставката, че един избирател е убеден от някоя политическа партия да гласува за нея, преди да отиде да даде своя вот, човекът получава ценното листче с предварително обозначен номер на него.

В избирателната секция гласоподавателят получава празна бюлетина, която слага в джоба си, а попълнената предварително пуска в избирателната урна.

После празната се връща на партийния активист, от който е получена попълнената бюлетина.

Цялата процедура може да се повтаря до безкрай.

Макар че на базата на името може да се предполага, че такава техника за фалшифициране е била използвана за първи път в България, легендата говори, че е измислена от македонски изборни "експерти", писа тогава печатът у съседката ни.

Преди миналогодишните избори в страната посолството на България в Скопие разпространи съобщение, в което беше посочено:

"В Македония преди избори често се използва изразът "български влак", което създава негативни емоции спрямо България.

Затова призоваваме всички политически представители, медиите и неправителствените организации да се придържат към фактите и да се въздържат от употребата на посочения израз".