0

С лед успешното представяне и високите продажби на Inspiron моделите, тексаската компания от Раунд Рок трябваше да продължи стабилното си участие на световните пазари.

Използвайки доброто си име, създадено от предишните модели, Dell бързо успя да популяризира една нова концепция, която малко по малко се оказа един от най-успешните продукти в бранша.

Става дума за Studio серията, а американският производител я направи точно такава каквато трябваше да бъде и каквато очакваха феновете на портативните компютри.

Още при представянето на първите бройки от нея личеше, че Дейвид Клифтън, е крайно очарован от последното отроче на фирмата: "Хората, които търсят провокиращ въображението дизайн, брилянтни цветове и революционно нова технология, ще открият вдъхновение в новата марка Studio на Dell.

Тези продукти са създадени за съвременния начин на живот и са вдъхновени от милионите разговори, които провеждаме всеки ден с клиентите на Dell.com, Ideastorm и в онлайн форумите ни. С Dell Studio ние отговаряме на търсенето на персонализация, свързаност и опростяване на поддръжката."

Ноутбукът

Нека първо да представим "войникa", който ще представя Dell на нашия фронт. Точният модел на машината се нарича Dell Studio 1537. Екипиран е с 3072 МВ DDR2 оперативна памет, работеща в DualChannel на 800 Mhz и разпределена на две платки (1×2048 MB + 1×1024MB).

Процесорът му е двуядрен Intel Core 2 Duo T5800 с 2 Ghz тактова честота, 800 Mhz FSB и 2 MB L2 кеш. За графичната мощ се грижи дискретната видеокарта на AMD - ATI Mobility Radeon HD3450 с 256 мегабайта собствена памет, а капацитетът на твърдия му диск е 320 GB и работи на 5400 оборота в минута.

15,4-инчовият лаптоп разполага още с LED подсветка, нативна резолюция 1280х800 пиксела, DVD +/- RW, Dell Wireless 1397 (802.11 b/g), Bluetooth, IEEE1394, Express Card слот, 4 USB 2.0 порта, VGA, HDMI, 8 в 1 четец на карти, 2-мегапикселова камера и дистанционно управление. Теглото му е точно 2,77 килограма, а Next Business Day гаранцията е с продължителност от 5 години.

Веднага щом хванете лаптопа в ръцете си, ще забележите качествената изработка на корпуса му. От Dell вероятно са взели на предвид критиките подадени от някои собственици на Inspiron моделите, относно стабилността на тялото на ноутбуците им.

При повечето Inspiron модели се забелязваше лека хлабина, която предизвикваше клатене на дисплея дори и при малки вибрации и размествания. При Studio този дефект е избегнат благодарение на новият тип конструкция на корпуса, който придържа по-здраво разгъвателната система на дисплея.

Клавиатурата е проектирана по много ергономичен начин, като е направена с меки клавиши и удобно разположение. Над нея са поставени девет сензорни бутона - осем от тях са за управление на мултимедия, а чрез задържането на последния от тях изкарвате дисковия носител от оптичното устройство.

В дясно от тях по стилен начин са интегрирани информационни светлини за батерията, Wi-Fi и Bluetooth модулите. По интересен начин се включва и самият лаптоп - чрез натискане на бутона, разположен долу, от дясната страна на дисплея.

От лявата страна на корпуса на 1537 са интегрирани последователно Kensington заключваща система (чрез специален кабел, който се купува отделно можете да закрепите лаптопа си към някакъв голям и тежък предмет - срещу кражба), Wi-Fi и Bluetooth превключвател (благодарение на който можете дори без да включвате компютъра да разберете дали има налична Wi-Fi мрежа за безжична Интернет връзка наоколо), HDMI порт за дигитален пренос на звук и картина към външен монитор или телевизор и VGA изход, поставен като аналогова алтернатива на HDMI.

След тях са поставени два USB 2.0 порта, LAN интерфейс, вход за микрофон и два изхода за слушалки. От същата страна са събрани още и ExpressCard слот и четец за SD/MMC/Memory Stick карти.

Запълнили лявата страна до последния сантиметър, Dell са разположили още 2 USB порта и от дясната страна, заедно с Firewire, оптичното устройство и входа за захранващия кабел. По този начин всичко необходимо вече е разположено от двете страни на ноутбука и предната и задната част остават изчистени и свободни, без бутони и модули.

Eдинствено инфрачервеният приемник седи по средата на предната част на лаптопа, но е толкова незабележим, че ако не се вгледате внимателно, едва ли бихте могли да му обърнете внимание. Не сме споменали само уеб камерата, която се намира цетрално над дисплея и може да снима с максимална резолюция 1600х1200 пиксела или иначе казано - 2 мегапиксела.

Като цяло качеството и масивността на конструкцията се доближава много до тази на високия клас на компанията - XPS.

Дисплей

Дисплеят на Dell Studio 1537 е една от най-силните страни на модела. 15,4-инчовият лаптоп притежава LED подсветка, която предоставя изключително високо ниво на качество на изображението, реални и живи цветове и висока яркост и контраст.

За тези резултати допринася и подобрената "TrueLife" технология на компанията. Въпреки лъскавата повърхност, картината остава ясна, дори и при наличието на пряка слънчева светлина.

Ъгълът на виждане също е достатъчно добър, за да не създава проблеми, когато гледате филм с приятели например. Rезолюцията на дисплея е 1280х800 пиксела, която вече се превърна в стандарт за 15,4-инчовите екрани.

Високоговорители

Studio 1537 разполага с два високоговорителя, намиращи се точно над клавиатурата и сензорните бутони. Звукът от тях е на посредствено ниво и не може да ни впечатли с нищо особено. Басите също не са на много добро ниво.

За по-високо качество препоръчваме използването на външни колони - тогава всички проблеми изчезват, а звуковата карта се справя добре с работата си.

Батерия

Тестът на батерията включваше комбинирано използване на лаптопа за сърфиране в интернет, игри и работа с офис програми. През цялото време компютърът беше с активирани Wi-Fi и Bluetooth модули, яркостта на дисплея беше настроена на степен 5 от 15 възможни, а от възможните режими на батерията избрахме "Балансиран режим".

Учудващо за някои, 6-клетъчната литиево-йонна батерия на Dell Studio 1537 издържа при това натоварване цели 2 часа и 45 минути. При максимално натоварване (максимална яркост, режим на максимална мощност и включени Wi-Fi и Bluetooth) лаптопът издържа 1 час и 26 минути.

Аксесоари и стандартно оборудване

Освен лаптопа в кашона ще намерите още и бяла кутия в която има зарядно устройство, кабел за захранване, купчина книжки за лицензионни споразумения, опазване на околната среда, съвети за сигурност и разбира се наръчник за инсталация и конфигурация на машината.

Там намират място и диск с Free DOS операционна система, диск с приложения, дистанционно управление и изключително полезно CD с драйвери за портативния компютър.

Кутийката на дистанционното управление не е оставена без специална книжка и в случай че не можете да се сетите как се поставя батерията, ще имате възможност да прочетете подробната инструкция на над 20 езика за това.

Самото дистанционно управление има бутони за управление на всякакъв вид мултимедия и пасва идеално в ExpressCard слота на ноутбука, което го прави удобно за носене навсякъде с вас.

Инсталация и конфигуриране

Тази стъпка е много по-проста, отколкото очаквате. Инсталацията на Windows протича съвсем нормално, а след нея може да използвате диска с драйверите от кутията, за да стартирате софтуера за сканиране на хардуера и опростена инсталация на необходимите драйвери.

Благодарение на него ще са ви нужни само няколко минути, за да приведете лаптопа в нормално състояние за пълноценна употреба.

Игри

Въпреки че лаптопът не е създаден за геймърската аудитория, дискретната му видеокарта може да бъде много полезна, ако желаете да губите време с подобни занимания. 256-мегабайтовата ATI Mobility Radeon HD 3450 се представя сравнително добре в игровите тестове, като дори при най-тежките игри като новия Need for Speed: Undercover показва добри резултати.

С резолюция от 1280х720, изключен Anti-aliasing, изключени сенки и всички графични настройки на medium Undercover се играе много гладко, като поддържа около 30 кадъра в секунда.

При чиста инсталация на Windows, след инсталирането на нужните драйвери, първия тест на който беше подложен ноутбука беше Windows Vista Benchmark. След няколкоминутна инспекция, операционната система даде оценка 4.0 на Dell Studio 1537. 3D Mark 2005 също оцени машината с доста добър резултат - 3572 точки. 3D Mark 2003 пък награди лаптопа с 4002 точки.

Заключение

Планът на Dell да запълни празнината между Inspiron и XPS сериите не само се изпълни, ами и се оказа дори по-успешен от очакваното. През цялото време на нашите тестове, лаптопът се държа напълно стабилно - както от софтуерна, така и от хардуерна гледна точка.

Ноутбукът се проявява като златната среда за всякакъв вид дейност сред преносимите компютри и въпреки ниското си тегло от 2,77 килограма, той съдържа в себе си десетки полезни екстри. Това е едно перфектно решение за хората, които искат лаптоп за всичко - сериозна работа и развлечения.

Плюсове:

- Качествен дисплей
- Красив дизайн
- Много стабилен корпус
- Висока производителност
- Добра видеокарта със собствена памет
- Много дълъг живот на батерията
- Много екстри

Минуси:

- Не особено качествени вградени говорители
- Понякога сензорните бутони са неудобни

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 2 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 3 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 3 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 3 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 3 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 4 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 4 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 4 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 4 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 5 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 5 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 5 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 5 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 5 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 6 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти