0

Папа Бенедикт XVI призова вярващите да помогнат на децата

които са малтретирани, принудени да живеят на улицата или използвани за войници, предаде Асошиейтед прес.

В празничната литургия в базиликата "Св. Петър" главата на Римокатолическата църква призова и за мир в Светите земи, като се помоли за край на конфликта между Израел и палестинците.

"Да се помолим за възцаряване на мир във Витлеем и край на омразата и насилието. Да се помолим сърцата да се отворят, за да могат да се отворят и границите", допълни той.

Папата възнамерява да направи визита в Светите земи през май за пръв път, откакто покойния папа Йоан Павел II посети региона през 2000 г.

Хиляди поклонници и туристи изпълниха базиликата "Св. Петър" за службата. За онези, които не успяха да влезнат, бяха предвидени огромни екрани на едноименния площад.

Веднага след залез слънце папа Бенедикт XVI запали свещ и я постави на прозореца на своя кабинет, който гледа към площада. Преди това държавният секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне обяви, че този жест е призив към всички да се помолят за мир и да помислят за онези, които са по-зле от тях.

Латинският патриарх на Ерусалим Фуад Туал, който ръководи тържествената литургия във Витлеем, също призова за световен мир и заяви, че тишината на коледната нощ надвива тътена на оръжията, съобщават агенциите.

Главата на Римокатолическата църква в Светите земи призова за прекратяване на кръвопролитията, жестокостите и униженията. Духовникът говори на родния си арабски език преди да преведе собствените си думи на френски.

Мирът е право на всички хора и решение на всички конфликти и различия

Войната няма да донесе мир, затворите няма да донесат стабилност, а стените, независимо колко високи са, няма да донесат сигурност, допълни той.

Коментарът му очевидно се отнасяше за стената, която Израел изгради, за да се отдели от Западния бряг от съображения за сигурност, отбелязва ДПА.

Макар че хиляди туристи и поклонници от цял свят се стекоха във Витлеем, само няколкостотин с покани и билети успяха да посетят литургията в базиликата "Рождество Христово", която има ограничени места. Сред тях бяха и палестинският президент Махмуд Абас, премиерът Салам Фаяд, външният министър на ОАЕ, други палестински представители и чуждестранни дипломати.

Главата на Англиканската църква призова в своето коледно слово хората да не търсят герой, а сами да се опитат да променят към по-добро своята част на света, съобщава Асошиейтед прес.

Архиепископът на Кентърбъри Роуан Уилямс, оглавяващ общност от 77 млн. англикани, даде проекти в Близкия изток и Зимбабве като пример за това как християните трябва да отвърнат на идването на Иисус.

"Евангелието ни казва нещо, което няма да ни хареса да чуем -

няма да има един единствен харизматичен лидер, нито една отдадена политическа кампания, нито една единствена война, която да сложи край на всички войни и да донесе златна епоха", заяви Уилямс в разпространеното предварително послание.

"Много често отговорът се крие в малките жестове на местно ниво - онази уникална промяна към по-добро в някое кътче на света. Това е начинът, по който ние виждаме факта, че историята не само продължава, но и може да бъде променяна със състрадание и надежда", каза още архиепископът на Кентърбъри.

Духовният лидер на 4,2 млн. католици в Англия и Уелс пък критикува в коледното си слово практиките на пазарната икономика, лишена от морални принципи. Играчите в пазарната икономика имат задължение да насърчават с действията си общото благо, заяви кардинал Кормак Мърфи-О'Конър в литургия в катедралата в Уестминстър.

Макар да отбеляза, че бедните са тежко засегнати от кризата, той призова да не се забравят онези, които са в много по-тежко положение, особено в Африка.

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама призова в празнично обръщение американския народ да положи усилия, за да "обърне колелото на историята" и да преодолее икономическата криза, предаде Франс прес.

В разпространеното по радиото и по интернет послание Обама отбеляза саможертвата на американските военнослужещи, които са на мисия в чужбина, докато децата им се радват на коледните подаръци у дома.

Обама каза, че "сезонът на даряването" трябва да бъде време, когато американците се обединяват към обща национална цел. Според него те трябва да си помагат един на друг, да търсят нови идеи и да поставят начало на нова глава в историята на своята страна. Този дух ще ръководи моето правителство през новата година, заяви бъдещият президент на САЩ.

Краят на посланието на Обама носеше оптимистична нотка. Той припомни как по време на войната за независимост ген. Джордж Вашингтон изненадващо прекосява река Делауер на 25 декември 1776 г.

"Много време измина от тази първа американска Коледа. Ние прекосихме много реки като нация. Но поуките, които ни проводиха, са същите, които ни ръководят всеки ден - надеждата надделява и раждането на нов мир винаги е възможно", заключи Обама.

В Полша премиерът Доналд Туск, съпругата и дъщеря му раздадоха храна на стотици бездомни и бедни хора от родния им град Гданск.

В Португалия министърът на правосъдието Алберто Коста по традиция вечеря на Бъдни вечер с около 20 затворници, които в момента са включени в програма за дезинтоксикация в затвора Леириа. Той ги помоли да се подготвят за "живот на свобода без престъпления".

В Белгия щастливецът, спечелил джакпота от последния тираж на лотарията "Евромилиони" направи коледен подарък от 3,75 млн. евро - половината от спечелената сума, на семейства в затруднено положение.

В Пекин католическата църква Сишъку е била посетена от толкава много хора, че се наложило да бъдат установени контролни пунктове, пише в. "Чайна Дейли", като уточнява, че много от хората не били вярващи, а просто дошли заради атмосферата.

В Австралия войната и международната финансова криза бяха в центъра на коледните послания и хиляди хора отидоха на плажа, за да празнуват Коледа под лъчите на лятното слънце. "Ние мислим за нашите войници в Ирак, Афганистан и Тимур", заяви премиерът на страната Кевин Руд в телевизионното си обръщение.

В Северна Америка 11 души загинаха заради лошите атмосферни условия, а много полети бяха отменени. В Канада една жена прекара три дни, затрупана от снега, преди да се върне при семейството си.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 5 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 7 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 9 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 10 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 11 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 11 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 11 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 12 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 12 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 12 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 13 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 13 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 13 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете