0

"Станишев: Не сме се самозабравили", цитира "Труд" думите на премиера Сергей Станишев. Така той се обърна към хората, дошли по призива на социалистите да празнуват Деня на труда 1 май в Борисовата градина в София.

Пред около 3000 души Станишев обеща: "Аз и другите ваши представители във властта ще положим всички усилия, ще дадем всичко от себе си, за да постигнем по-бързо това, което очаквате от нас. За да имате самочувствието, че сте гласували за социалистите и че сме свършили неща, които са добри за нашата страна."

"Тази коалиция да си ходи по-скоро", призовава в интервю за "24 часа" столичният кмет Бойко Борисов.

"С тази си политика аз не виждам те с какво допринасят за благото на държавата, за да стоят. Това правителство очевидно е пагубно за държавата. Дори да ни приемат в ЕС, а те ще ни приемат, защото това е политическо решение, но ако ни сложат предпазни клаузи, това е все едно, че не са ни приели.

Това правителство, в единния си вид, помпа огромен финансов ресурс през фирмите, обръчите и кръгчетата, с които работи. Нищо добро за държавата не се случва.

Управляващите нямат вече ресурс. След година, ако общественото одобрение върви по този начин, ще се срине. За доброто на България по-добре е тази коалиция да си ходи по-скоро", заявява Борисов.

"Закон с "двойно дъно" ще бори перачите на пари", е коментарът в "Сега".

Вниманието се фокусира върху подготвените поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари и свързаната с това подмяна на концепцията за финансовото разузнаване.

В противоречие с името на закона новият проект свежда мерките само до "превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари".

"Действащият закон изисква мерките да водят не само до предотвратяване, но и до разкриване на действия по изпирането на пари. Излиза, че и в бъдеще евроекспертите и посланиците на водещи световни сили ще виждат изпраните пари, опредметени в луксозни сгради, движимо имущество и фирми", предупреждава авторът.

"Прокуратурата: Внасяме нови обвинителни актове до месец", пише "Пари".

До началото на тази година в съда са внесени 9 обвинителни акта за пране на пари и по тях са образувани съдебни производства. За 2006 г. се очакват нови обвинителни актове за такива престъпления.

Делата за пране на пари са трудни, най-бавно приключват във времето поради необходимостта от проследяване на движението на паричните средства и преобразуването на имуществото, разяснява вестникът.

"Вече няма наплив за работа в чужбина", посочва социалният министър Емилия Масларова.

В интервю за "Стандарт" тя прави следната оценка: "Ние разточително пилеем социални средства за хора, които не би трябвало да разчитат на тях, а на себе си.

Ако успеем там да направим по-добрия контрол, то за хората, които са в пенсионна възраст, ще има значително повече. Ние трябва да дадем само на тези, които нямат и не могат.

Другите сами да си правят сметката. Ненормално звучи 16 години след промените да казваме, че държавата трябва да ми намери работа. В България има работа", категорична е Масларова.

"Пенсиите на Масларова водят към уравниловка", смята депутатът от НДСВ и бивш социален министър Христина Христова.

В интервю за "Сега" тя излага своята социална философия:

"При всички случаи съм за целенасочена социална политика и за либерализъм в социалната политика, чието основно качество е, че се разпределя по-малко, но по-целенасочено.

Ние сме за повече ред, който поражда справедливост. И да се държи сметка за икономическия растеж, за да не се окаже, че разпределителният процес засяга репродуктивните и креативни хора за сметка на онези, които само чакат от държавата."

"Образованието - истинската предпазна клауза", е коментарът в "Дневник".

Анализира се Националната програма за развитие на училищното образование. Според автора българският парламент трябва категорично да я отхвърли с препоръката, че тя трябва да стане предмет на реално всенародно обсъждане. Освен това тя подсказвала някои реални проблеми, но не казвала нищо за решаването им и с това прилича повече на диагноза, отколкото на програма.

"Левите проспаха времето за референдум", е коментарът в "Труд".

Посочва се, че историята си "поигра" достатъчно с БСП, като я изправи преди време пред единствения възможен избор "за" НАТО, а сега с един неин подпис се дава зелена светлина на американското военно присъствие у нас.

Няма съмнение, че БСП продължава да е раздирана от идейни противоречия. Чуждите бази у нас са удобен терен за провокиране на нови разногласия.

В "Коалиция за България" вече ясно се очертават три крила: социалдемократическото (около Станишев и екипа му), социалистическото (около Янаки Стоилов) и крайноляво (комунистическо около Александър Паунов). Според автора крилата имат все по-малко допирни точки и тяхното разделение може да очакваме през есента.


"Позитано" мие лицето на Първанов предизборно", е анализът в "Монитор".

За да прелее доверие към президента, БСП реши чувствително да повиши пенсиите до 90 лв. и да съкрати разходите за социални помощи. Така социалистите трябва да ударят по болното за много хора място - огромна част от циганите превърнаха социалното осигуряване в средство за препитание, обричайки системата на банкрут.

Пенсионерите, които винаги са подкрепяли БСП, пък трябва да бъдат възнаградени. Освен това левицата се опитва за всички неудачи и неизпълнени обещания да обвини предходното управление на НДСВ.

От своя страна Георги Първанов трябва да си отговори: "Ще си позволи ли да рискува политическата стабилност на страната, дискредитирайки втория по големина партньор в коалицията?"

"Волен и сценариите срещу него", разнищва "24 часа". Припомня се, че когато в "Атака" има проблеми Волен Сидеров ги обяснява със заговор, постановка, активно мероприятие, сделка.

В критични ситуации Сидеров винаги вади арсенала от конспиративна лексика, за да се разграничи от поредния скандал. Историята с катастрофата на магистрала "Тракия" със сигурност ще коства имунитета на Волен Сидеров.

Противниците му са сигурни, че това е краят на "Атака". Сподвижниците му - че така само ще укрепне новата сила.

"Бизнесът най-доволен от щатските бази", отбелязва "Стандарт" като се позовава на изследване на агенция АФИС, проведено в края на април сред 1000 пълнолетни български граждани.

Най-високо одобрение се наблюдава в София и в големите градове - 37%, а в малките градове и селата хората остават негативно настроени.

Ромите показват най-високо неодобрение - 61%. Българите са тези, които подкрепят най-много идеята, а сред българските турци се наблюдава по-голямо колебание.

53% от предприемачите одобряват разполагането на американски бази у нас, 32% са против и само 15% се колебаят.

Висока степен на неодобрение изразяват привърженици на "Атака" - 83%, при гласуващите за БСП процентът е 68, а при СДС - 52%.

"Първанов откри гара в Първомай", съобщава "Труд".

На празника на града президентът Георги Първанов откри обновената жп гара. В речта си пред препълнения с народ градски площад президентът припомни, че около 40% от българските семейства трудно покриват всекидневните си разходи, условията на труд в България са далеч от европейските изисквания, а заплащането на труда е на едно от последните места в Европа.

Първанов подчерта, че е необходима много по-енергична нова икономическа и социална политика.

"Бих предложил, когато се променя българската конституция, въпросът с референдума да бъде решен по друг начин", заяви още Първанов. И за пореден път намекна, че държавният глава трябва да има възможност да насрочва референдуми.

"Печелим трохи от културния туризъм", е анализът в "24 часа". Посочва се, че културно-историческият туризъм осигурява от 30 до 40% от доходите от туризма в страните със силно развита туристическа индустрия.

В България този дял е 1-2%, при положение че у нас има регистрирани 38 хил. недвижими паметници на културата и 236 музея, съхраняващи над 5 млн. движими паметници.

Поставя се въпросът какво ни пречи да печелим и първият отговор е - въпросът със собствеността. Паметниците са държавна собственост, но са отдадени за стопанисване на общини и ведомства. От своя страна те не са заинтересовани да инвестират в поддържането, консервацията и реставрирането.

Според автора всички въпроси биха могли да бъдат решени в рамките на една държавна стратегия.

"Сами не можем да градим бетонни диги", казва в интервю за "Труд" кметът на Видин д-р Иван Ценов.

"Необходимо е да предприемем превантивни мерки срещу заплахи от наводнения през следващите години.

Нужно е да се изготви план-стратегия с разпределение на отговорностите между държава, община и застрахователни компании, за да осигурим защитата на хората.

Предстои ни да изградим алтернативни пътища към селата, които са в заливната територия на Дунав. Не на последно място е изграждането на канализационната система на града и т. н. Реката отстъпва, но това не означава, че оттук нататък ще бездействаме", уверява той.

"146,75 лв. месечно за живот в бедност", отбелязва "Труд".

КНСБ направи изследване колко лева са необходими за издръжката на най-бедните хора. В голямата потребителска кошница, която съдържа близо 200 стоки и услуги, експертите оставиха 77 жизнено важни продукта.

Оказа се, че месечно на човек вече са му необходими 146,75 лв., за да оцелее. КНСБ алармира, че близо 35% от домакинствата у нас преживяват месечно със средства под споменатата граница на нищетата.

"България почете паметта на героите", информира "Дума".

Президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев участваха снощи в кулминацията на тържествата по повод 130-ата годишнина от Априлското въстание.

Двамата откриха паметник на Райна Княгиня в Панагюрище и присъстваха на тържествения митинг-заря. Стотици граждани и гости на града поднесоха цветя и се поклониха пред героите от Априлската епопея на националния мемориален комплекс.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 36 минути

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 3 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите