0

Голямото "Плейбой" интервю в родния майски брой е с един от създателите на списанието и негов издател и в момента Мартин Захариев. Той разказва за първите дни от живота на "Плейбой" в България и анализира цялостната медийна и политическа ситуация в страната.

- Спомняш ли си как се чувстваше преди 50 месеца, Мартине?

- За щастие все още нямам амнезия. Спомням си еуфорията най-вече и всичко радостно около факта, че пускаш на пазара първото за България световно списание, след близо 12 години свободна преса.

"Плейбой" влезе в България на персийски килим, защото аз и екипът ми се готвехме усърдно за това цели три години, считано от първия ми контакт с централата в САЩ. Направихме представяне, каквото това списание заслужаваше от най-високо професионално ниво.

- Даваш интервю за списанието, сред чиито създатели и издатели си. Не мислиш ли, че това повече отива на 80-годишни мъже като Хю Хефнър?

- Случаят на Хефнър е извън всякакви стандарти, защото се случва в страната на неограничените възможности. През 1953-а той е бил на точното място и време. Вероятно възрастта му е била около моята, когато е празнувал първите 50 броя на списанието си.

Нямам самочувствие да се съизмервам с него по никакъв начин, но бих бил щастлив да го докарам дотам, когато и аз съм на 80, а българския "Плейбой" продължава да е на пазара. Ако искаш обаче да отложим това интервю за след 41 г. , когато ще навърша и аз 80.

- Съгласен съм.... Мартин Захариев четири години след старта на българския "Плейбой". Какво те изненадва в сегашния ти статус и какво в него си успял да прогнозираш навремето?

- Общо взето си мисля, че имам дългосрочна визия за този бизнес и ситуацията от днешна дата беше предвидима още тогава. "Плейбой" продължава да бъде водещото мъжко списание в България и аз да съм негов издател. В това има ли нещо чудно?

До две-три години очаквам силна конкуренция от други международни марки в мъжкия сегмент на списанията. Професионално дали ще остана издател зависи от посоката на моите бизнес интереси. Стига ми, че съм първият издател на "Плейбой" в тази страна.

- Имал ли си някакво голямо разочарование, провал или нереализирана амбиция през тези 50 месеца?

- Тъй като целите са ми реалистични, такова разочарование нямам. Има някои пропуснати бизнесшансове за издателството, но те са по-скоро функция на нездравата и неразвита пазарна среда наоколо, отколкото на лоши управленски решения.

- Поправи ме ако греша, но за нищо друго не си обект на такава завист, както за "Плейбой". Как си го обясняваш?

- Не съм убеден в това. Има и други проекти, с които съм свързан, които ми доставят не по-малко удовлетворение. Завистта обаче като характерна българска черта не ме е подминавала - предимно от мъже, чиято малоценност предполага да имат шанса да бъдат в компанията на тези хубави жени, които показваме, само през страниците на "Плейбой". За това са си виновни само те, да се сърдят на себе си.

- Ако го нямаше това списание, за какво според теб щяха да ти завиждат най-много?

- Има далеч по-важни неща, за които това чувство може да се развихри. Например страхотното ми семейство, съпругата ми, синовете ми, приятелите ми, стандарта на живот, музикалната ми колекция, пътуванията ми. Животът ми е като филм. За "Плейбой" биха ми завиждали само комплексирани мъже, за които нашите красавици са само образ от поредната мастурбация. Знаеш, че най-страшното при мастурбацията е да загубиш образ... (смее се - б.а.)

- Така е. А ти на кого най-много завиждаш и защо?

- А ти защо толкова се вълнуваш от завистта, нима тя е водещото начало в живота ни? Завистта не ме мъчи по принцип и в този смисъл няма конкретен субект, на който така да завиждам, че чак да е заслужил да го легитимирам в това интервю.

- Добре тогава. Кой от 49-те броя на "Плейбой" България, подредени един до друг в кабинета ти, ти е най-скъп и защо? Само не казвай че всичките са ти еднакво скъпи.

- Не оценявам по този критерий периодиката на списанието. За мен то е поредният бизнеспроект. Но все пак имам особен сантимент към първия брой, който отдавна е библиографска рядкост. Първо, защото той беше роден след близо едногодишна бременност, на принципа "опит-грешка", второ, защото с него разбихме всички канони в издателската индустрия на България - безпрецедентно висок тираж, незабравимата сесия на Лили Иванова и феноменалната Юлиана Кънчева. Вдигнахме много летвата, но този филм съм го гледал в края на 90-те с друго мое списание - "Егоист".

- Преди две години в Любляна, когато с теб бяхме на международния "Плейбой" семинар, твоят мобилен телефон беше даден за пример като слушалката с най-много номера на хубави жени в света. Каква марка gsm използваш в момента? Достатъчно голям ли е телефонният указател?

- Отдавна номерата в мобилния ми телефон надхвърлиха 2000. По-важен е не техният брой, а директният достъп, който те ми осигуряват до различни важни и интересни хора. Защото зад деветте цифри всъщност стои респектиращ човешки контакт. Обикновено не ми се налага да се представям пред когото и да било в тази държава. Нямам отделен фолдер за красавиците. Използвам няколко различни телефонни апарата.

- На коя от всичките ни корици си звънял най-много през последните четири години и защо?

- По-скоро те ми звънят. За мен активността приключва до излизането на броя и коректното изплащане на хонорара. "Плейбой" е добър инструмент за достигане на бърза публичност в обществото и го знам по себе си.

За умните жени той може да се превърне в капитал, ако знаят как да си изиграят картите. Някои от сниманите модели пропуснаха шансовете си, защото желязото се кове докато е горещо. Други направиха забележителна капитализация. В този последващ цикъл "Плейбой" би могъл при желание да даде добавена стойност. Най-вече за това ме търсят - когато са го разбрали.

- Изброй няколко звезди, които може да имаме на корицата си в следващите 50 месеца.

- Това е твърде дълъг срок. Повечето от тях сигурно са под 18 години в момента. "Плейбой" е такава машина, че имената тук са без значение. Никоя от сниманите до момента не е по-голяма от списанието. То може без всяка от тях, защото винаги има други.

Българското издание наред с още някой други източноевропейски и бразилското например, е привилегировано да се случва в страни с много красиви жени. Така че само нашият рефлекс към тях е гаранция за правилния им подбор. Нека не забравяме, че "Плейбой" избира жените, а не те него.

- Кой е най-блаженият ти момент като издател на "Плейбой" досега? Мигът, в който си си казал - мамка му, ето, в момента съм дяволски щастлив?

- Мамка му, за мен щастието е малко по-различна категория, но по отношение на "Плейбой" без съмнение върхов момент представлява партито за старта на списанието, на което имаше над 2000 души, както и двата годишни конкурса за Рlaymate на годината през 2004-та и 2005-а.

Сещам се и за един път, когато извиках Васил Къркеланов да ми направи снимка за друго списание, на която бях поканил една дузина наши модели от 2003 г. Срещата беше в лобито на един хотел. По случайност там имаше и група здравеняци с квадратни глави и черни очила. Тогава наистина усетих какво означава да инкасираш злоба, но от женската красота наоколо и апетитния външен вид на дамите им бяха омекнали колената.

Понякога женската красота обезоръжава мъжкия примитивизъм и нагон. Снимката стана добре. Моята роля там беше като грозното пате. Ето тогава си казах, мамка му, това само "Плейбой" може да ти даде.

- А кой момент ти е бил най-труден, имал ли си въобще мигове на отчаяние или обезверение?

- Имал съм разни критични моменти, но нито един от тях не е донесъл отчаяние или безверие. Те са ми неприсъщи. "Плейбой" се роди и съществува в едно сложно българо-гръцко партньорство. С годините отношенията ми към гръцките партньори стопиха мнителността. Много научих от тях и смятам, че водят издателството ни по правилния път като истинска голяма структура.

Първоначалните съмнения отдавам днес на тогавашната си неопитност и незнание за това как функционира международният бизнесмодел. Сега съм спокоен, че "Атика Медия"-България"е и ще бъде едно от големите български издателства.

- Най-голямата лъжа, която си чул за себе си?

- Кредитен милионер е една от тях. За целия си бизнес нямам една стотинка кредит, което днес отчитам като слабост, но тогава през 90-те такива бяха условията.

Другата дебела лъжа е, че избирам девойките на кожения диван в кабинета си. Само да уточня, че целият ми кабинет е от стъкло и би било неприлично пред останалите ми колеги. Никога не съм смесвал бизнеса с емоциите, макар някои от дамите, които сме снимали да представляват истинска провокация за въображението.

- Понеже за разлика от тебе аз все още съм щастлив ерген, не мога да не те попитам: ти как съвместяваш плейбойския живот с грижите за семейството си?

- Този въпрос вече го приемам като риторичен, тъй като ми е задаван неколкостотин пъти и отговорът е три реда по-нагоре. По-важно обаче е че съвместяването е функция на собствената ти интелигентност. Липсата й е гаранция за провал на едното и другото, което засега не ми се е случвало. Между другото, заповядай в клуба на женените, няма само аз да съм щастлив, я... Е тогава ще разбереш какво е "щастлив ерген" в четвъртък вечер...

- Последен патетичен въпрос и обещавам да спра с тях. На какви уроци те научи животът под знака на заека с щръкналите уши?

- От всичките ти патетични въпроси този най-много ми харесва. По-скоро историята ми с това списание препотвърди някои мои наблюдения, които съм формирал и преди това като например, че за да си успешен в работата, тя трябва да ти доставя удоволствие. Друго такова е, че животът е по-приятен в компанията на хубави и умни жени, отколкото на грозни и тъпи...

- Кои са 10-те компактдиска, които най-често слушаш напоследък?

Black Crowes & Jimmy Page - Live At the Greek - 2 CD, 2000
White Stripes - Get Beyond Me Satan, 2005
Acoustic Alchemy - American/English, 2005
Белослава - Слушай Ме , 2005
Franz Ferdinand - You could have it so much better, 2005
Les Paul & Friends - American Made World Played, 2005
Verve Remixed - Verve Remixed 3, 2005
Electro Jazz At Club Blue Note , 2004
Saint Germain Des Pres Café - Vol 7 , 2005
Queen + Paul Rogers - Return Of The Champions - Live In Shefield , 2005

- Доста разнообразна подборка... Как се развива българската музикална сцена според теб? Какво ти харесва и какво те дразни в нея?

- Българската музикална сцена се развива по два диаметрално различни модела. От едната страна е суперуспешният пример на попфолка, а на другия полюс са мъчителният напън и отчаяното меценатство в българската попкултура.

И двата модела дават добри чисто музикални и визуални продукти, но като икономика единият е организиран като завод на "Ягуар", а другият понякога изглежда като трабанта на Соломон Паси.

Особено се впечатлих от церемонията на тазгодишните награди на "БГ радио" преди един месец. Наистина добра продукция. Това ми връща надеждата, е бумът от 2001-02 в българската попкултура постепенно се завръща. Като контрапункт стои тазгодишната церемония за "Евровизия". Пълно фиаско отново. На Мариана Попова й стискам палци в Гърция.

Концертният афиш тази година също е обещаващ за меломаните.
Имаме няколко имена, които са на световно ниво - "Те", "Д_2", "КариZма", Белослава, Мария Илиева. Грешката им е, че са се родили в България и са станали музиканти. Cest La Vie.

Същата грешка имат Глория, Десислава, Ивана, Преслава, Камелия. Някои от тях спокойно могат да конкурират Виктория Силвърстед, Джени Маккарти и Кармен Електра... Но ти нали за музика ме питаше...

- Хаха, да. А медийната ни индустрия на какво дередже е? Питам те не само като собственик на проспериращо радио и на няколко елитни списания, а и като потребител.

- Медийната индустрия колега е в нерадостно дередже. Образът побеждава словото и това е необратимо. Съгласен съм да е така, ако не е за сметка на умното слово, което става дефицит.

Има крещящ дефицит на идеи като цяло. Таблоидите победиха сериозния печат - трайно и задълго. Реалити форматите са новият хит на деня за сметка на утвърдените телевизионни форми. Ефирът е задръстен от словоблудство, песни в такт 2/4 и музикален профанизъм. Всичко това доминира рейтингите с оправданието, че това харесват хората и медиите им дават това, което искат. Хак да им е...

Има и хубави неща обаче, не съм чак такъв песимист. Медиите се технологизират, програмното съдържание се умножава, потребителят има и реализира исконното си право на избор. Дългосрочно големият победител ще се казва интернет. Той ще надвие конвенционалната преса, музиката и нейната дистрибуция, дори формите на традиционно образование. Сигурно е, че първите десетилетия на този век ще бъдат все по-зависими от телевизията, с която светът заприличва на едно голямо село.

- Коя е най-голямата заблуда за българските медии днес - и печатни, и електронни?

- Че са голям бизнес. Ала-бала! Един от структуроопределящите фактори - обема на рекламния пазар, въпреки че регистрира стабилен ръст от 20%- 23%, през последните години се измерва едва на 127-8 млн. евро нет за 2005 г., срещу 103 млн. евро нет за 2004 г. Оптимистично за издателите е, че ръстът при списанията е най-висок - около 28%, веднага след интернет рекламата, където е 85%.

От друга страна виж ни пазара - под 8 млн. души, колкото една голяма европейска столица. Приходите от дистрибуция са смешни. Четящите пагубно намаляват за сметка на гледащо-дремещите.Такава си е нашата кочинка...

- Кои са журналистите, които най-много уважаваш? Кои са имената, които би искал да работят за теб, в твоите собствени медии?

- Като цяло съм доволен от екипите на медиите, в които участвам, въпреки че бих искал още и още. Но това е ресурсът на пазара днес. Журналистите, от които съм се възхищавал през годините, са Кеворк Кеворкян, Тома Томов, Димитри Иванов от старата школа.

От по-новото уважавам Кирил Вълчев, Иво Инджев, Петьо Волгин, Асен Григоров, Йово Николов, Христо Христов, Миролюба Бенатова, Мартин Карбовски. Има и други пишещи умни хора, без да са журналисти непременно. Харесвам персонифицираната журналистика и журналистите с физиономия и позиция.

- Какви списания ще имаш върху бюрото си след още четири години?

- Надявам се да са тези осем, в чието издаване участвам днес, както и още толкова - живот и здраве...

- Кое световноизвестно списание според теб никога не би имало успех в България и защо?

- "Ню йоркър" - списанието на нюйоркската бохема и артистичен и интелектуален елит. Ако се замислиш, и Ню Йорк е град, който не може да се случи никъде другаде по света.

- Кои тв канали и предавания гледаш най-често, когато си вкъщи?

- Гледам и трите национални ефирни канала, както и избрани неща от Диемите, ТВ7, Европа, Fox Life, HBO, TV 1000. Всичко това предимно вечер, защото времето не стига. Денем в офисите ми си пускам Си Ен Ен, Блумбърг или Би Би Си Уърлд, или понякога пускам да ми чурулика някоя музикална тв, най-често VH-1. Харесвам късната вечерна линия на Ен Би Си с Джей Лено и Конън О"Браиън.

- Кога за последен път си влизал в ожесточен спор с някого и на каква тема?

- Споря често с колегите си за работата, с приятелите, защото в спора се ражда истината, но само между приятели, както знаеш... Много повече обаче се смеем и бъзикаме с това-онова. Аман от дърдорковци и нарциси. Сега се сещам - наскоро спорих със Сашо Грънчаров, шефа на "Карлсберг", за една топка - дали е аут или черта на тенис корта.

- Кажи само с едно изречение мнението си за политическата ситуация у нас I am pissed off - с едно изречение.

- Сериозно ако ме питаш - мирише ми на затишие пред буря. В очакване сме на доклада но Европейската комисия за членството ни в Европа и той ще бъде определящ за коалицията на власт.

Предстоят президентски избори тази година и те също са предпоставка за ново политическо групиране. Дясното е във вакуум, "Атака" - втора политическа сила, егати... В пейзажа се намърда и ГЕРБ... егати.

На авансцената е задръстено от нови маргинали и стари овехтели муцуни, провинциални като мислене службогонци, дребни души, хора които не различават Рузвелт от Линкълн или Стамболов от Стамболийски.

Аз съм претенциозен човек и ми липсва отсъствието на изявени политически лидери и държавници. В политическата ни система има SYSTEM ERROR и дано следващото поколение политически елит поправи грешката.

- Кое е най-оптимистичното и приятно нещо, което можеш да съобщиш на "Плейбой" аудиторията у нас 50 месеца след нейното конституиране като такава?

- Мисията е ясна. Ще повторя това, което Хю Хефнър каза в поздравителното си писмо до българския брой през април 2002 г. "Плейбой" е списание призвано да забавлява мъже, продава се в 111 държави, публикува се на 19 езика и България днес е част от това.

Американската попкултурна легенда прекрачи границите на новия век като водещото мъжко списание в света. Нямам и капка съмнение, че българският "Плейбой" е водещото мъжко списание и в България. Така че - да се настаним удобно и да продължим заедно забавлението, че животът е много кратък...

Кариерата на Мартин Захариев в месеци и дати

3 юли 1967 г. - роден в град София

1994 г. - завършва право в Софийския университет

1993-1995 г. - издател и продуцент на Дони и Момчил, "Акага", Васил Петров и Милена, автор, продуцент и водещ на Music Guide - 4-часова програма в ефира на радио "Витоша"/VOA Europe (1996-1998 - в мрежата на "Дарик радио")

1995 г. - продуцент, автор и водещ на месечната музикална класация "Топ Видео" по Канал 1

от 1995 г. - издател на Union Media, месечно списание за музика, кино, видео и hi-fi

1996 г. - водещ на "Всяка неделя" по Ефир 2

от 1996 г. - издател и първи главен редактор на "Егоист" - първото луксозно лайфстайл списание в България, президент на Union Media Ltd.

1997 г. - автор и водещ на шоуто "Звезди в ефира" по Ефир 2

1998-2000 г. - главен секретар на Държавната комисия по далекосъобщенията

от 2001 г. - издател и партньор в Attica Media Bulgaria Ltd - лицензиант на "Плейбой" за България

от 2001 г. - управляващ директор на националната радио-мрежа "Ретро радио", излъчваща в 9-те най-големи български града

от 2002 г. - издател на музикалното списание "Ритъм"

от 2003 г. - издател на сп. "България Ер"

от 2004 г. - издател на списание "Motor Show"

от 2004 г. - член на борда на директорите на Българската федерация по тенис

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 11 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер