0
Не елните вестници във Великобритания отново не пропускат иракската тема. Снимките, за които се твърди, че показват измъчван и унижаван от британски войници иракски пленник са на първа страница в няколко издания, информира Българската редакция на Би Би Си.

"Индипендънт" вече обяви снимките за неподправени и истински. На страниците на "Сънди телеграф" бивш офицер от специалните части нарича поведението на британските войници, измъчвали иракски затворник, "варварско и идиотско".

"Мейл он сънди" обаче пита дали снимките са достоверни и не е ли възможно те са подправени с определена цел. Вестникът се позовава на съмнения относно някои подробности във фотографиите. Според "Мейл" по иракския пленник не се виждат следи от мъчения или кръв и всяка от заснетите сцени изглежда прекалено статична, за да е истинска.

Уилям Хейг пише в "Нюз ъв дъ уърлд", че е грешка да се бърза с изводите и реакциите по повод публикуваните кадри. "Нека не позволяваме греховете на неколцина да опетнят подвизите на толкова много герои", съветва вестникът.

Безспорно другата важна тема е разширяването на ЕС, което от 1 май вече е официален факт. В редакционна статия "Таймс" предлага балансиран анализ на състоящия се вече от 25 държави Европейски съюз. Според вестника има "важни причини за положително отношение към разширяването, но министрите са провокирали съмнения в обществеността на Острова, като са се справили така нескопосано с дебата за имиграцията".

В специален раздел, посветен на първомайското събитие, вестникът пише: "Сега вече Източна Европа знае, че съветската зима е свършила". Според автора на статията в "Таймс" новите членки на ЕС виждат в него гаранция за свободата си.

"Сънди телеграф" също посвещава централна страница и място на новия Европейски съюз и пише: "В петък в полунощ 10 европейски държави влязоха в ЕС. До 1 ч. в съботната нощ в Дувър пристигнаха първите автобуси с радостни източноевропейци".

Авторката на статията цитира източноевропейските гости, които, както се разбира от репортажа й, са латвийци: "В Латвия образованието струва много скъпо. Във Великобритания мога да спечеля бързо много пари", казва един от интервюираните пътници.

Друг от новопристигналите в Дувър латвийски младежи подчертава, че у дома си живее в каравана с още четирима души и се надява сега, когато вече е във Великобритания, да яде много хляб и наденици, както британците.

В противоположна посока е статията на "Обзървър", която авторката Анушка Астана озаглавява "А какво ще стане, ако Великобритания отвори врати и никой не влезе?" Тя съобщава, че е изпратила на летището в една от новите европейски членки първия полет за Великобритания след официалното влизане на 10-те нови страни в ЕС и очакваният порой от имигранти според нея е по-скоро тънка струйка.

От Братислава авторката съобщава, че не е успяла да открие доказателства в потвърждение на излезлите в Западна Европа вестникарски предупреждения, че всички билети за еднопосочни полети на Запад от новите членки отдавна са продадени и че цели цигански селища се готвят да емигрират във Великобритания.

След проведена анкета в Братислава Анушка Астана установила, че няма увеличение в продажбите на еднопосочни билети и много туристически агенции не са направили дори и една резервация за роми.

Вестникът цитира и думите на словашка журналистка, която казва: "Ние знаем много повече за Западна Европа, отколкото нейните жители знаят за нас. Защо биха се втурнали словаците да живеят във Великобритания? Та там не бих могла да излизам сама след 23 ч. Тук, при нас, е безопасно. В Лондон може и да се печели повече, но и животът там е много по-скъп. Признак на невежество е да се допуска, че всеки иска да живее във Великобритания", подчертава словашката журналистка Мартина Нижка на страниците на "Обзървър".

"Сънди телеграф" също насочва поглед към новите членки на съюза и по-точно към една от тях - Чехия. На страниците си за европейски теми вестникът пише за "Неприятен шок за чешките производители на сирене". "Сънди телеграф" припомня за излъчено по радио Би Би Си предаване и обяснява какво е привлякло вниманието на слушателите.

В интервю за програмата чешки производител на сирене и други млечни продукти обяснява, че една от изгодите на присъединяването на страната му към ЕС е, че той сега трябва да осигури възможност на девет инспектори да наблюдават неговите шестима служители по време на трудовия процес в неговата мандра. След тържествата поне са отворили работа на шивашките предприятия, за да изработят сини флагове със златни звезди, новите членки на ЕС с изненада установяват, че не всичко в големия клуб тече по мед и масло.

Само в Чехия 586 хранителни предприятия трябваше да затворят врати, защото не могат да смогнат да изпълнят потопа от правила и хигиенни разпоредби на Брюксел. Вестникът отбелязва и тревогата на кипърските земеделци и рибари, които научават, че сега ще бъдат наблюдавани от спътник, за да се гарантира, че не прибягват към измами относно субсидиите за маслинопроизводство или местата си за риболов.

Вестникът отбелязва и промъкващите се съмнения, че новоприетите държави влизат в клуба като "втора ръка" членки. "Те трябва да изпълнят правила, изброени в 97 000 страници и да започнат да внасят своята лепта в европейския бюджет, но техните граждани нямат право да работят в повечето страни от ЕС и ще получават едва 1/4 от субсидиите, давани на западните фермери, които сега са техни конкуренти", пише "Телеграф".

"Сънди телеграф" открива и друг повод, за да насочи поглед към новодошлите в Брюкселския клуб - инвестициите, но бърза да добави, че въпреки широките възможности и "старата" Европа има какво да предложи на вложителите.

"Таймс" обръща поглед към новоприетите европейски членки в раздела си за отдих и ваканционни почивки. Вестникът призовава читателите си, ако искат да почиват приятно и със стил, да се насочат към Балтика.

В икономическите си анализи "Индипендънт" обръща внимание на Полша като на ключова страна, от която зависи дали разширяването ще има очаквания икономически ефект. "Досега акцентът бе как Западът ще трансформира новодошлите членки на ЕС. Но може би не в това е същината на въпроса", пише вестникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 23 минути

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 1 час

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 2 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 3 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 4 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 5 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 5 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 5 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 5 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 5 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 6 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 6 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Свят Преди 6 часа

Лидерите на Русия и Китай обещаха в четвъртък "нова ера" на своето партньорство между двете страни