0

"Десницата на кръстопът между Борисов и Беронов", отбелязва "Сега". Вместо да се обедини около кандидатурата на Неделчо Беронов за президент, десницата се разедини. Част от нея вече преговаря с ГЕРБ на Бойко Борисов.

Вчера земеделците на Анастасия Мозер заявиха, че няма да участват в днешната среща на десните. На нея трябва да се реши кой застава зад кандидатурата на Беронов. ВМРО и "Гергьовден", по примера на ССД, най-вероятно и днес ще се въздържат от категорична позиция.

"Не ни лъжете за бъдещия президент", призовава от страниците на "Труд" социологът проф. Георги Фотев.

"От сутрин до вечер систематично се налага въпросът какво ще стане след няколко месеца. Така непрекъснато се измества центърът на вниманието върху бъдещето, като се въвличат и социолози. Това са спекулации. Ние можем към днешна дата да отчетем някакви резултати кой какъв рейтинг има, но тези неща ще са значими, когато сме влезли в предизборен процес.

Вместо това днес от сутрин до вечер слушам мощния глас на хора, които не са чули какво казва Беронов, но те вече имат мнение за него. Систематичната манипулация е да повтарят, че той няма да бъде избран, че еди-кой си ще бъде избран. Целият този дебат, ако това изобщо е дебат, е спекулиране с бъдещето", категоричен е Фотев.

"Спрете с възрастовата дискриминация", призовава анализът в "24 часа". Повод за размишленията са коментарите за възрастта на Неделчо Беронов и позоваването на нея като основен аргумент срещу неговата кандидатура.

Обръща се внимание върху дискриминацията по възрастова принадлежност. В България тя е много по-опасна и широко разпространена, отколкото етническата нетърпимост. За разлика от последната за възрастовата дискриминация не се говори.

"Колкото до политиката, в последните години България бе докарана до най-голямата си катастрофа при управлението на 35-годишния Виденов. Видяхме какво могат и младите царски юпита - да строят хотели. Но не политиката е най-важното. У нас има масова "загриженост" за пенсионерите и масово презрение към тях", пише авторът.

"Костов и Стоянов си измиха ръцете с Неделчо Беронов", казва в интервю за "Дневник" Стефан Софиянски, лидер на ССД. Той отбелязва, че нито от един от двамата не е чул нито един сериозен аргумент в полза на Беронов, освен че е председател на Конституционния съд.

"Искам да чуя какво ще правим през следващите пет години. Като свърши президентската кампания и Беронов стане президент, ще работи ли за предсрочни парламентарни избори? Ако да - начинът, по който ще работи за това. Като обединител на десните партии какво става след това с тях или искаме да изберем един президент, да го оставим да си върши работата и да се върнем пак на изходна позиция. Смисълът на общата кандидатура е началото на общи действия в опозиция", смята Софиянски.

"Беронов сам ще си каже вицето", пише "Труд". До седмица десницата може да предложи на кандидат-президента си няколко имена, сред които той да си избере вице. Това каза вчера във Видин депутатът от ДСБ Иван Иванов. От позицията на партията на Георги Пинчев зависело дали седем или осем ще са десните партии, които днес се очаква да издигнат шефа на Конституционния съд за свой кандидат.

"НДСВ търси жена за вице", отбелязва "24 часа". Три дамски имена се обсъждат в НДСВ за подгласничка на Николай Свинаров в кандидатпрезидентската двойка на партията - на Христина Христова, Антония Първанова и Анелия Мингова. И тази седмица няма да има решение на царската партия за президентския вот.

"Марин пак в двойка с Първанов", посочва същото издание. Това обяви вчера в Пловдив зам.-председателят на ВС на БСП и началник на левия предизборен щаб Ивелин Николов. Двойката Георги Първанов - Ангел Марин щяла да бъде регистрирана в началото на септември.

"ГЕРБ срещу партийните кандидатури за президент", отбелязва "Монитор". Те ограничават избирателите и подценяват потенциала на гражданското общество" каза зам.-шефът на формацията Цветан Цветанов. Според него партийните кандидати на БСП и ДСБ са зависими от политическите централи и това може да им изиграе лоша шега по време на предизборната кампания.

"Ловецът Борисов", е коментарът в "Стандарт". Посочва се, че генералът обърка и леви и десни с изявлението за собствен кандидат на ГЕРБ на предстоящите президентски избори. Първата мълва беше, че кандидатът на Борисов е някой от независимите кметове, участник в ГЕРБ. Споменава се името на Йордан Лечков,  "но сливенският кмет има проблеми с две неща - мощността и размаха. Амбициите на Лечков и за мощни действия, и за развитие на града с размах се сблъскват със закостенелия и упорит общински съвет, с него Лечков все още не може да се пребори."

В образа се вписва и Кирил Йорданов, продължава "Стандарт". Но градоначалникът на Варна е тясно свързан с БСП. Идеално на схемата пасва и д-р Иван Чомаков. Носи марката СДС, но не отдаде душата си на ГЕРБ, а лавира с Иван Костов. Кметският вариант за кандидат-президент на Борисов е интересен, но не издържа, пише в заключение авторът.

"Сезират Борис Велчев за 12 висши магистрати", е водещо заглавие в "Земя". Сигнали за поне 12 висши магистрати ще внесат в петък при главния прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев представители на Гражданския общински съвет - София. Това заяви вчера арх. Димитър Димитров, председател на съвета. За магистратите ще бъдат представени материали, които ги уличават в зависимост или конфликт на интереси.

"Законът за лобирането - трети опит", е анализът в "Монитор". "Проблемът не е във финансирането на политическите партии като такова - тук решенията са ясни. Проблемът е в онова, което правят тези партии, особено когато са на власт. Т.е. проблемът не е 3-4 млн. лева, които те имат като субсидия за отделна партия, не е дори и в 60 млн. частни и държавни средства, които те харчат за парламентарни избори. Проблемът е в начина, по който се преразпределят 18 млрз. правителствени разходи (ако вземем за пример 2006 г.), във влиянието им върху този процес и в ефективността на харченето. Това е действителният ресурс, за който се съревновават политическите партии."

Авторът посочва, че в нито един от известните опити да се напише закон за лобирането не се взема предвид сложността на обстоятелствата, в която се предлага въпросното законодателство.

"За година време много стъпки направихме", отчита в интервю за "Дума" социалният министър Емилия Масларова. На въпрос за плановете по отношение на политиката на заетостта тя отговаря:

"Не можем да бъдем недоволни. Коефициентът на заетост се увеличи с над 2%. Има региони в страната, за които мога да кажа, че само, който го мързи, е безработен. Разбира се, има и региони, в които безработицата все още е висока и за това хората нямат вина. Затова именно там насочваме усилията си за приоритетно развиване на програми за заетост, за обучение, квалификация и преквалификация. Същественото е, че тези програми са за пълен работен ден."

"Ще бъда в това правителство до края на мандата му", заявява пред "Монитор" Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката. "Мандатът на правителството изтича през 2009 г. и то ще го изкара до края. И аз ще бъда в това правителство. Тази схема (използване на компромати, бел. ред.), която в момента се гради, не е предназначена само за мен, а за всеки член на кабинета - бил той социалист или не. Но битката не е за мен лично, а затова дали БСП и българското правителство са отхвърлили манипулативните схеми, които изглеждат сега толкова вездесъщи."

"До половин година ще има нова десница", прогнозира Валентин Василев, един от създателите на СДС. "Аз винаги съм бил за по-голяма свобода на хората в СДС и против гоненето на хора от СДС, бил съм за различно мислещите. Предложих нова формула за десницата в България, защото тези малки десни партии не могат да се съберат като коалиция, а дори събрани, 2/3 от дясноориентираните в България не подкрепят нашите партии. Ако се говори за ново обединение, то не може да стане без тях", смята Василев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Говорят психолозите, убедили бившия полицай от Пловдив да се предаде&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>

Говорят психолозите, убедили бившия полицай от Пловдив да се предаде

България Преди 5 минути

Какво е казал осъденият за убийство бивш служител на реда

Джейк Съливан

"Хамас" е напуснал преговорите за заложниците с конкретна причина

Свят Преди 28 минути

Вижте какви са мотивите зад това решение

Уличка в Париж, Франция

Тази жилищна улица в Париж, наречена на министъра на правосъдието, може да се похвали с изобилие от красиво боядисани къщи, много саксии с растения и свеж вид.

Къде се намира най-късата улица в България?

България Преди 1 час

У нас има една малка уличка, която е 15 метра

х

Трогателни кадри как коала страда за смъртта на любимата си (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Клипът разплака огромна част от света

<p>Ще станат ли политическите убийства по-чести?</p>

Ще станат ли политическите убийства по-чести?

Свят Преди 2 часа

Либералният ред, който доминира след 1945 г., зависи от навик на мислене, който губим

<p>Грациозни и загадъчни: Жените като котките</p>

Грациозни и загадъчни: Жените като котките

Любопитно Преди 2 часа

Нека се потопим в света на жените и котките, за да разберем какво ги прави толкова подобни и впечатляващи

<p>Стресът&nbsp;в живота ни е&nbsp;свързан&nbsp;с болестта на Алцхаймер</p>

Проучване: Стресовите събития в живота са свързани с болестта на Алцхаймер

Любопитно Преди 2 часа

Стресовите събития в живота, като смъртта на близък човек или разводът, повишават риска от развитие на деменция в по-късна възраст

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Технологии Преди 2 часа

Новата функция улеснява защитата на важна информация

Снимката е илюстративна

Какво време ни очаква в съботния ден?

България Преди 3 часа

Вижте какви температури да очакваме днес

Две двойки са застрашени от отпадане преди финала в “Един за друг”

Две двойки са застрашени от отпадане преди финала в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Половината от участниците не успяха да се справят с екстремното предизвикателство над язовир Въча

Изкуство по време на война: Метални скулптури, които разказват истории

Изкуство по време на война: Метални скулптури, които разказват истории

Свят Преди 10 часа

Скулптурите са вдъхновени от детски драскулки

Граната избухна в университет в Санкт Петербург, има ранени

Граната избухна в университет в Санкт Петербург, има ранени

Свят Преди 11 часа

Експлозията е следствие от избухването на граната от Втората световна война

<p>Искане за ДНК проба от Ален Делон е внесено в съда</p>

"Никога няма да бъдеш мой син": Искане за ДНК проба от Ален Делон е внесено в съда

Любопитно Преди 11 часа

Представителите на 16-годишното момиче обясниха, че молбата е подадена до Първоинстанционния граждански съд в Женева

Чоткин от Hell’s Kitchen: Шкембе чорбата в България е номер 1

Чоткин от Hell’s Kitchen: Шкембе чорбата в България е номер 1

Любопитно Преди 11 часа

Чоткин е големият победител от Hell’s Kitchen сезон 6

<p>Макрон отправи предложение към Зеленски и Путин, ето какво е то&nbsp;</p>

Макрон предложи прекратяване на огъня в Украйна за Олимпийските игри

Свят Преди 11 часа

Москва и преди е изразявала съмнения относно подобна инициатива

<p>&quot;Върнете героите от плен&quot;</p>

"Върнете героите от плен": Разгневени граждани протестират в Украйна

Свят Преди 12 часа

В момента в руски плен се намират около 900 членове от полка "Азов"