0

В ъзможността Европейската комисия да лиши България от финансиране с около 500 млн. евро следващата седмица е основната тема в днешните броеве на вестниците.

Прогнозата направи вчера Ройтерс, позовавайки се на източник от комисията. Според агенцията най- вероятно замразените пари по трите предприсъединителни програми ФАР, САПАРД и ИСПА, където бяха установени злоупотреби от службата за борба с измамите ОЛАФ, ще бъдат спрени окончателно. По груби сметки те са около 300 млн. евро.

По- късно от ЕК нарекоха информацията "поредната спекулация", посочва "Труд". Гилотината е заради предстоящия доклад за напредъка на България и Румъния, който се очаква на 23 юли. В него двете страни се критикуват заради проблемите с престъпността и корупцията.

Източник от Брюксел потвърдил пред "Труд", че заедно с редовния доклад ще бъде разгледан още един - за управлението на еврофондовете в двете държави. Замразените вече пари са окончателно загубени, има опасност да бъде спрян достъпът на страната ни до еврофондовете, отбелязва "Сега".

Още по- тревожна за София вероятно ще бъде заплахата с отнемане на финанси в бъдеще, допълва "24 часа". България трябва да получи около 11 млрд. евро субсидии за земеделието и регионалното развитие до 2013 г.

"Новинар" посочва, че за да изиска правителството обратно отпуснатите пари, Брюксел трябва да отнеме акредитациите на разплащателните агенции у нас, които следят усвояването и изпълнението на одобрените проекти.

Страната ни най- вероятно ще е на еврокаишка най- малко до 2013 г., пише "Стандарт". Постоянното наблюдение под лупа за всеки евроцент ще продължи, докато ЕС не се убеди, че България не злоупотребява със средствата.

Държавен фонд "Земеделие" ще обсъди с банките варианти да поръчителства кредитите за проекти по САПАРД, чието финансиране е спряно, съобщава "Класа".

По този начин България може "да заобиколи" забраната на Брюксел да разплаща проектите и от националния бюджет. "Дневник" и "Земя" цитират новия изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев, който призова фермерите да съдят фонда, ако не получат парите си в срок.

В разгара на лятото нов скандал разтресе властта, коментира "Труд" във връзка с разгласения доклад за нарушенията в усвояване на парите по САПАРД на ОЛАФ. СДС, ДСБ и БНД искат президентът Георги Първанов да бъде отстранен или да си подаде оставката заради скандалния си спонсор Людмил Стойков, посочен в доклада на ОЛАФ като ръководител на "криминална мрежа от компании" за злоупотреби по програма САПАРД.

Председателят на Парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов настоя вицепремиерът Меглена Плугчиева незабавно да бъде повикана и изслушана в пленарната зала и да предостави скандалните разкрития на ОЛАФ и на депутатите. "Шамари от Европа", пише в заглавие "Новинар", "Обръчът около Първанов се затяга" - "Дневник".

"24 часа" допълва, че на въпрос дали ГЕРБ ще се присъедини към исканата оставка на президента, председателят на партията Цветан Цветанов е отговорил - "Разбира се".

"Президентът не се разграничи от спонсора си", прави извод "Сега" от отказа на Първанов и на пресцентъра на "Дондуков" 2 за всякакъв коментар. "Класа" посочва, че НДСВ ще питат днес на Консултативния съвет по национална сигурност президента за връзката му с бизнесмена Стойков.

Властта набеляза виновни, но не и мерки срещу критиките на ОЛАФ, коментира "Сега". Нарочените за конфуза са медиите, ВСС, от който изтече документът, и самата европейска служба за борба с измамите.

"Смут във властта - кой предаде ОЛАФ", отбелязва "Труд" в заглавие. Главният прокурор Борис Велчев изрази изненада, че докладът е станал медийно достояние, а във ВСС издирваха под сурдинка дали "предателят" е някой от тях, пише изданието.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева също остана неприятно изненадана и дълбоко възмутена, че докладът, който е бил предназначен за прокуратурата, е бил предаден на пресата.

В публикувано в "Дума" интервю Плугчиева казва, че е недопустимо вместо по- бързо да се почнат проверки по поставените проблеми, да се търси публичност.

"Брюксел гневен за разгласения доклад", посочва "24 часа". "Изтичането на информация за доклада на ОЛАФ вреди на усилията за справяне с организираната престъпност и корупцията в България", е заявил вчера говорителят на ЕК Марк Грей.

В доклада се говори за укорими връзки на лица от правителството с групата на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, заподозрян в източването на еврофондовете, както и за опити да се влияе върху разследването. Премиерът Станишев и вътрешният министър Михаил Миков отхвърлиха обвинението на ОЛАФ за политически чадър над корупцията. "Твърдението за "политически чадър" над корупцията е "политически извод". Не е добре никоя администрация или служба да се опитва да внушава политически зводи", подчерта министър Миков.

"Докладът за Стойков разцепи властта", анализира "Стандарт". "Людмил Стойков поредният VIP клиент на Темида" - е озаглавен материал за бизнесмена в "Сега". Изненадан съм от доклада. Той сякаш е написан по извадки от жълти вестници през последната година и половина, казва обвиняемият Марио Николов, цитиран от "24 часа" и "Труд".

"Монитор" научил, че български антимафиоти са разкрили цялата схема, по която Стойко и Николов са източвали САПАРД. Според информацията на изданието върху службата обаче бил оказан натиск и е прекратено разследването срещу Стойков, тъй като той е един от основните спонсори на Георги Първанов.

До няколко дни девет души ще бъдат съдени по аферата САПАРД, обявява "24 часа". Прокурорът Андрей Андреев внася обвинителния акт в Софийския градски съд до дни. Изданието пояснява, че на съд отиват шуменският бизнесмен Марио Николов, съпругата му Марияна, собственикът на птицекланица "Чубра" Иван Иванов.

На подсъдимата скамейка застават и Григор Главев, Валентин Ангелов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Ана Шаркова и Лазарина Георгиева. Те са подавали документите за възстановяване на субсидии - оферти, договори, фактури.

"ДПС отстъпи за подслушването след намесата на Станишев", коментира в заглавие "Труд". Драмата в тройната коалиция да има ли агенция по подслушването и проследяването бе решена вчера след среща на представители на БСП, НДСВ и ДПС с премиера Сергей Станишев.

След сбирката хората на Ахмед Доган се отказаха да водят битката. Изданието посочва, че те единствени ден по-рано настояваха да има такава агенция в МВР, но шефът й да се назначава от премиера за 5 години и да подлежи на парламентарен контрол.

Депутатите приеха половината промени в Закона за МВР окончателно вчера, информира още "Труд" и допълва, че част от депутатите изобщо не са били в залата. "Затворете вратите, 60 души сме тук, това е несериозно, гласуваме изключително важен закон", възмутил се е зам.- председателят на парламента Любен Корнезов.

"Станишев убеди ДПС да отстъпи за агенцията за СРС", отбелязва и "Сега",

"ДОТИ и ДОИ останаха за Михаил Миков" - "Класа".

"8000 служители в МВР трябва да бъдат съкратени", казва в интервю за "Монитор" депутатът от БНС Борислав Българинов. Според него ако не се извърши сериозна промяна в дознанието, след година няма да имаме разследващи органи.

На първата си страница "24 часа" разказва за пътен инцидент между независимият депутат Владимир Кузов и бившия главен секретар на МВР Валентин Петров.

Според разказа на Кузов сребристо ауди със синя лампа го е притиснало агресивно в лявата лента на автомагистрала "Хемус" до Горни Богров. Във водача на луксозния автомобил той разпознал Петров. Пълни измислици, отрича бившият главен секретар.

Обвинителният акт срещу бившия генерален секретар на МВР Илия Илиев ще бъде внесен до седмица в съда, съобщил за "Монитор" наблюдаващия прокурор Илиян Георгиев. Илиев е обвинен в злоупотреба с власт.

Дадох на прокурор далавери с тока, казва пред "24 часа" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той уточнява, че те са били трупани с години по времето, когато кметът на София Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР.

"Юруков е невинен до доказване на противното", казва в интервю за "Труд" депутатът от СДС Надежда Михайлова. Най- важното в момента е СДС да предложи алтернативна политика на тази, която прави тройната коалиция, смята Михайлова.

Ще се включи ли България в американската противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, ако Полша откаже да участва в проекта. Този въпрос отправила руската страна към София ден след визитата на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс у нас, предава "Труд".

Въпросното ни участие в ПРО било обсъдено по време на посещението на зам.- министъра на външните работи Милен Керемедчиев в Москва.

"София успокоява Москва за ПРО", пише "Сега" и уточнява, че българският посланик в руската столица Пламен Грозданов е успокоил, че такъв въпрос не е бил обсъждан.

Цената на билета за маршрутките в София може да стане колкото тази за градския транспорт - 1 лв., отбелязват всекидневниците. Вчера транспортната комисия към общинския съвет единодушно реши да възложи на администрацията да направи анализ на цената на билета за маршрутките и дали е целесъобразно тя да е по- висока от тази в общинския транспорт.

Германия отвори пазара на труда за наши висшисти поради остър глад от квалифицирани кадри, съобщава "Труд" и уточнява, че решението е на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 12 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 17 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 50 минути

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 55 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 1 час

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 2 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати