0

С тарозагорските общини Раднево и Гълъбово са в бедствено положение след три дни дъжд. Наводнени са трите рудника на "Мини Марица-Изток".

Наводнени къщи и улици има и в София, и в Пловдив.

На отделни места в страната обстановката продължава да е усложнена, но е под контрол, съобщи Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА).

В засегнатите райони се работи по отводняване на дворове и мазета, по възстановяване на прекъснато електрозахранване и по надграждане на диги, отбелязват от министерството.

Следобед от МДПБА съобщиха, че бедствено положение е обявено в Костинброд, Софийска област, както и в старозагорската община Опан. По-късно бедствено положение бе обявено и в Симеоновград и в черноморската община Царево.

Спасителните екипи на министерството работят по отводняването на над 100 къщи, селскостопански постройки и дворове в селата Трояново, Любеново, Константиновец, Тополяне, Знаменосец, Тихомирово, Елиново, Стрелец, Кирилово, Могила и др.

Работи се по възстановяване на скъсаната дига на река Тъжа, за да не се наводни село Търничене, община Павел Баня.

На около 70 сигнала са се отзовали аварийните групи в столичните квартали "Връбница", "Надежда", "Люлин", "Западен парк", "Драгалевци", "Бенковски", "Овча Купел" и "Обеля".

Ситуацията в Старозагорска област след дъждовете, е тежка, каза за БТА директорът на областната дирекция "Гражданска защита" Веселин Кузманов като уточни, че най-тежка е ситуацията в Източномаришкия комплекс.

Наводнени са трите рудника на "Мини Марица-Изток". През нощта е спряно въглеподаването към ТЕЦ"Марица-Изток 2", ТЕЦ"Марица-Изток Енел" и "Брикел", съобщиха от пресцентъра на дружеството. Обявено е извънредно положение в комплекса. По данни на "Гражданска защита" падналите валежи в комплекса са стигнали до 165 литра на квадратен метър.

В община Раднево са наводнени къщи и дворове в 11 села, както и в квартала около жп гарата в града. В пет-шест села в община Гълъбово също има наводнени къщи, както и в села около Стара Загора.

Затворен е пътят Стара Загора-Казанлък през с. Тулово заради наводнения около село Ягода. Движението е пренасочено през селата Ръжена, Кънчево и Ръжево.

10 къщи са наводнени в димитровградския квартал Изток, 27 души са извадени от пожарникари от къщите и са настанени при близки, съобщиха от Областна администрация Хасково. Има наводнени дворове на къщи в симеоновградското село Калугерово.

Заради падналите обилни дъждове през уикенда без вода са осем селища в Пловдивска област, съобщиха от ВиК - Пловдив. В община Асеновград без вода, поради прекъснато електрозахранване на помпената станция, са селата Патриарх Евтимово и Златовръх. По същата причина е спряна водата и в карловските села Богдан и Каравелово.

Десетки улици бяха наводнени и в Пловдив, аварийни екипи са се отзовали на над 100 повиквания, съобщи БТА. Наводнени остават подлезите на кв. Коматево, Голямо Конарско шосе, Пазарджишко шосе, бул. "Марица", улиците около УХТ, района от Централна до Сточна гара, Автогара "Родопи" и до Семинарията.

Пътят Павел баня - Брезово - Раковски - Пловдив е затворен заради пропадане на моста над р. Стряма, между селата Калековец и Стряма. По данни на Областното пътно управление, вследствие на падналите през последните три дни дъждове, около 13.30 ч. в понеделник е пропаднал първият стълб на съоръжението.

Мостът е стоманобетонов, с обща дължина 62 м и е в експлоатация от 1928 г. Движението на автомобилите от Брезово за Пловдив и обратно е през Раковски, Шишманци и близките села.

18-годишният Антон Костадинов Стоянов бе повлечен от р. Марица в Свиленград. Младежът влязъл в реката, за да се опита да стигне до остров, на който отглеждал коне, съобщи БГНЕС.

Животните били "спънати" и му се искало да ги освободи, за да не ги отнесе реката. Водата обаче го повлякла и той успял да се хване за дърво.

Случайни хора го видели и сигнализирали в пожарната. Двама пожарникари влезли в реката и успели да го извадят.

Младежът е с преохлаждане. Откаран е с линейка в болница.

10 къщи са наводнени от излязлата от коритото си река в хасковското село Сусам. Причина за разлива е непочистеното корито на реката, за последните години това е четвъртото преливане, съобщи БГНЕС.

В село Баня, община Разлог, реката, преминаваща през селото, е излязла от коритото си и е заляла дворове и мазета.

Властите в северногръцката област Еврос са в състояние на повишена готовност, тъй като очакват приливна вълна от язовирите на българска територия да причини наводнения по поречието на граничните реки заради
неспирните дъждове през последните дни в района, съобщават гръцките медии.

Подразделения на гръцката Гражданска защита са призовали жителите на Еврос да не се приближават до дигите и да отстранят животни и интентар от опасните райони край р. Арда, тъй като се опасяват от наводнения.

Гръцките власти в неделя са открили един загинал в района на Атика. В много райони бе обявено бедствено положение. В гръцката област Родопи падналите през последните дни проливни дъждове са унищожили около 50 хил. декара обработваеми площи, а в пожарната са постъпили стотици обаждания за наводнени къщи.

Валията на турския окръг Одрин Нусрет Мироглу заяви, че е необходимо да бъдат опразнени къщите и съоръженията по поречието на реките Марица и Тунджа заради увеличаването на дебитите на реките и наводненията, които се очакват, съобщи турският телевизионен канал Си Ен Ен-Тюрк.

Дебитът на реките е повишен в резултат на отварянето на шлюзовете на язовир в България заради проливните валежи там, отбелязва Си Ен Ен-Тюрк.

Дебитът на р. Марица се е повишил от 529 куб. м в сек. на 727 куб. м в секунда, дебитът на р. Тунджа се е увеличил от 36 куб.м в сек. на 71 куб.
м., а на Арда - от 350 на 600 куб. м в секунда.

Продължилите три денонощия обилни валежи в Кърджалийско рязко повишиха нивата на реките и големите язовири. Рекордни 203 л на кв. метра са се изсипали над крумовградското село Токачка, съобщиха от областната дирекция "Гражданска защита".

Валежите в Кирково са достигнали 195 л на кв.м, в Крумовград - 156 л на кв. м, а в Кърджали - 129 л на кв. м. Екипи на "Гражданска защита" са отводнили 19 обекта в областния град и са изтеглили три закъсали автомобила. В община Крумовград без ток са 11 села.

В община Гоце Делчев валежите са разрушили моста, свързващ двете части на село Господинци. Наводнени са и четири жилищни сгради.

Тетевен и с. Рибарица са без питейна вода от неделя, тъй като придошлите води на р. Бели Вит са разрушили частично водохващането за питейна вода над Рибарица. Водохващането беше разрушено само преди месец, също от придошлата река.

Снощи нивото на реката се е покачило с над 2 метра. Наводнени са шест къщи в с. Рибарица. Наводнен е и пътят към Тетевен.

Заради скъсана дига на река Марица, е затворен пътят Ветрен - Септември.

Затворен е пътят Е-79 в Перник и екипи на "Гражданска защита" продължават отводняването му. Движението е пренасочено по обходен маршрут.

Заради силния вятър със скорост 15 м в секунда бе затворено пристанището в Бургас. Работата на кея в пристанище е спряна заради опасност от инциденти, съобщиха от порта. Забранени са маневрите в акваторията за всякакви плавателни съдове. Вълнението на морето е четири бала.

Падналият дъжд предизвика задръствания по улиците на Бургас в понеделник сутрин като най-сериозен беше проблемът в жилищен комплекс "Меден рудник", където заради запушени шахти бе наводнено уличното платно.

В областта труднопроходим е пътят към село Синеморец. Изхвърлен от морето пясък е запушил устието на река Велека, която е покрила с вода пътя и това затруднява движението.

Навсякъде в област Монтана вали сняг, но пътищата са проходими. В прохода Петрохан снегът е шест см. Там е наложено ограничението всички автомобили да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Сняг вали и на връх Шипка и в община Габрово. Старопланинският проход е отворен за всички моторни превозни средства без ограничения.
Температурата на връх Шипка е минус 4 градуса.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 51 минути

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 2 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 2 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 3 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 3 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 3 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 3 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 4 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие