0

Средната избирателна активност, въз основа на данните, получени от всички Районни избирателни комисии (РИК) е 5,48%, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Най-висока избирателна активност към 10 ч. е регистрирана в Силистра - 13%. Най-ниска към този час се наблюдава в 24 РИК в София и Смолян - 3%.

Секция на територията на Стара Загора преустанови работа заради счупен печат. Номерът на секцията е 96, съобщи пред репортер на БТА Таня Белчева, председател на РИК.

До 10 часа няма регистрирани сериозни нарушения. Избирателната активност на територията на област Стара Загора е 4,84 процента.

В Ловешка област тя е 8,59 на сто. От имащите право на глас 131 244 граждани в областта своя вот са упражнили 11 276 души.

Най-голям процент гласували има в община Ябланица - 12,43%, най-малко - в община Луковит, 6%. В Ловеч са гласували 9,2% от избирателите.

Само един сигнал за нарушение е бил получен тази сутрин в комисията - за разпространени агитационни материали около една от секциите, но те са били отстранени.

8,44% е избирателната активност в Разградска област към 10,00 ч., съобщиха от РИК. Гласували са 10 153-ма от общо 120 237 избиратели по списък. До момента няма постъпили жалби и сигнали за нарушения.

До 10 ч. в област Монтана са гласували 8791 избиратели, което е 6,2% имащите право на глас 141 632 души, съобщиха от РИК.

Най-висока активност е регистрирана в община Георги Дамяново - 12%, в Якимово са гласували 11,4%, в Чипровци - 11%, Вършец - 10,3%, Медковец - 8,3%, Бойчиновци - 7,2%, Брусарци - 7,1%, Берковица - 6,6%, Вълчедръм - 6,2%, Лом - 5,1%, Монтана - 4,5%.

От началото на изборния ден в региона няма нарушения на обществения ред, съобщиха от областната дирекция на полицията в Монтана.

Избирателната активност в Добричка област стигна 7,48% според обобщените данни към 10 ч. в РИК.

Най-много гласоподаватели вече са пуснали бюлетина в община Крушари - 10,77%. Най-малко избиратели са упражнили своя вот в община Добрич - 6,11%. Избирателната активност в Шабла е 9,86%, в Каварна - 9,51%, в община Добричка - 9,75%. В

В община Каварна избирателната активност към 10 ч. е 9,5%, съобщи секретарят на кметската администрация Дарина Колишева.

Повече хора предиобед гласуват в селата - средно 12,3%, докато в Каварна те са 8,45%. Най-висока е била активността в избирателната секция в ЦДГ "Здравец"; там от 724 избиратели са осъществили вота си 100. Броят на избирателите в общината е 13 473, каза Колишева.

До 10 ч. в 31-ви Ямболски избирателен район са гласували около 6% от избирателите, като най-голяма активност - 20%, е отбелязана в община Болярово, съобщи председателят на РИК-Ямбол, Михаил Михайлов.

В Хасковска област до 10 ч. са гласували 10 793 души, което представлява 4,67% от общия брой избиратели в региона - 231 519, съобщи говорителката на РИК-Хасково Смиляна Нитова.

Най-висока избирателна активност е регистрирана в община Симеоновград, където правото си на вот са упражнили 8,67% от гласоподавателите.

Най-ниска избирателна активност до този час има в община Харманли - 3,24%, допълни Нитова. В община Хасково са гласували 4,54% от избирателите.

До сега в РИК няма подадени жалби и сигнали за нарушения в изборния ден, каза Нитова.

Към 10 ч. избирателната активност в 19-и Русенски избирателен район е между 8 и 10%, съобщи председателят на РИК Милена Хинкова.

"Честа грешка днес се явява пускането на бюлетината в урната с един печат, тъй като някои от избирателите бързат и не изчакват поставянето на втория печат. Това прави бюлетината недействителна", каза Хинкова.

Избирателната активност в област Търговище към 10 ч. е 7,74%, съобщиха от областната управа. В сутрешните часове са гласували 8751 от регистрираните 113 174 избиратели в района.

Най-висока е активността в община Антоново, където до 10 ч. са гласували 12,46% от избирателите. В община Омуртаг са гласували 11,5%, в община Опака - 11,28%, в община Търговище - 6,86%.

В Пернишка област до 10 ч. са гласували 4,4% от избирателите, съобщи председателят на РИК Малин Стоилов. Най-висока е активността в община Трън, където са упражнили вота си 10,16% от гласоподавателите. Най-ниска е в Перник - 3,8%.

Избирателната активност в Бургаска област към 10 ч. е 5,28%, съобщи председателят на РИК в морския град Евгени Мосинов. Най-ниска е тя в Бургас - 3,45%. Най-висока е активността към 10 часа в община Малко Търново, 11 %.

Другите общини с висок процент на активност са Руен - 9,7% и Сунгурларе - 9%.

До момента активността във Варненска област е 4,59%, съобщи за БТА говорителят на РИК в морския град Снежана Пъшева. В морската ни столица пред урните са застанали 3,38% от избирателите; активността в 11-те по-малки общини в региона е 7,63%.

В ЦИК вече е постъпила една жалба. Тя е подадена от Български народен съюз. Жалбата е, че в училище "Елин Пелин" във Варна в секциите се е говорело на турски език и се е агитирало за определен кандидат.

Извършена е проверка по случая, обяви Пъшева. Според нея не са констатирани никакви нарушения.

До 10 ч. днес правото си на глас в изборите за президент и вицепрезидент са упражнили 13 862, или 5,05% от общия брой избиратели - 274 648, в Благоевградския избирателен район, съобщи председателят на РИК Незабравка Стоева.

До 11 ч. не са констатирани никакви нарушения. Има постъпила жалба за незаконна агитация в кв. "Струмско" в Благоевград, която се проверява.

Имало е жалби от Сандански за три секции, където са закъснели председатели или заместник-председатели на секционни комисии, но и тези секции са били отворени навреме, каза председателят на РИК.

От всички 14 общини в областта най-нисък е процентът  - 3.23%, на гласувалите до 10 ч. в община Благоевград, която е и най-голямата. Най-висока е избирателната активност в по-малките общини като Струмяни 8,75%, Хаджидимово 8%, Белица 7,02%, показват данните на РИК.

В община Гоце Делчев са гласували 4,25% от избирателите, в Банско - 4,87%, Сандански - 5,88%, Разлог и Петрич - по 5,50%.

Към 10 ч. избирателната активност във Видинска област е 6,33%, съобщи Росенка Денова, председател на РИК. Най-висока е избирателната активност в община Макреш, където са гласували 20% от избирателите.

Най-ниска активност е регистрирана в община Видин - 4%.

Досега в РИК-Видин са подадени три жалби за нарушения.

От структурата на ДСБ в Кърджали е внесена жалба в РИК за изборни нарушения в Крумовград и села от общината, предаде БТА. Жалбата е, че председатели на секционни избирателни комисии са подавали на избиратели предварително сгънати бюлетини, без членове на комисията да могат да видят дали те не са предварително зачертани.

Такива нарушения според жалбоподавателите са констатирани в трета и четвърта секции в Крумовград, в 23-та в село Лещарка, в 26-та в село Бук, 52-ра в Голямо Каменяне и 69-та в село Звънарка.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 25 минути

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 30 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 1 час

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 1 час

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 12 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.