0
Н овото българско правителство е в дълг към избирателите: преди повече от четири месеца ние поехме ангажимент да дадем публичен отчет за състоянието, в което поемаме управлението на страната. Две са причините, поради които тази задача ни отне повече време от очакваното и поради което търпим критика.
Първата е конюктурна - политическата ни етика не позволяваше в момент преди избори да започнем да четем на всеослушание едни доста тъмни страници от най-новата история на България. Най-малкото, защото става дума за твърде съществени факти, данни и деяния, които нацията ни, в порива си към оздравяване, ще дискутира години.
Втората причина е същностна - мащабът на безскрупулното грабителство, разкриващо се по пътя към изясняване на истинското състояние на държавата ни. И за да бъдем откровени докрай: всеки нов скандален случай отваря вратите на срамни изненади. Затова решихме да не се опитваме повече да обхванем наведнъж необхватното, а веднага да пристъпим към първия публичен анализ на завареното и на причините за него.
В този смисъл Бяла книга за управлението на ОДС е невъзможно да бъде написана еднократно и изчерпателно. Случилото се обаче трябва без никакво бавене да бъде предоставено на вниманието на българския избирател и гражданин, независимо че той вече два пъти тази година адекватно изрази политическата си оценка за предишното управление на страната.

При изготвянето на нашата програма ние изхождахме от допускането, че нормалното и ефикасно държавно управление предполага спазване на определени приоритети. Сред тези приоритети са навременното изплащане на задълженията на държавата - в това число пенсии, заплати, плащания по социалното осигуряване, здравеопазването и образованието. За съжаление се оказа, че тази наша позиция не е била споделяна от предходното правителство.

Голяма част от систематизираната информация е вече предоставена на обществеността - в програмата на новото правителство и от българските журналисти.
Друга част от информацията не е огласявана до този момент. По много от изложените по-долу случаи материалите са предадени на прокуратурата и са започнати предварителни производства. На прокуратурата ще бъдат изпратени и всички новооткрити случаи, при които има съмнения за извършено престъпление.

По тях ще се произнесе съдът. Този процес няма да е бърз. Но в демократичната държава единствено независимият съд може да решава дали едно деяние е престъпление и кой е неговият извършител. Правителството не може и не бива да бъде съдебна инстанция. То няма да играе дори ролята на обвинител. Но сме длъжни ясно да заявим пред обществото какво сме наследили.

Не всички действия обаче представляват престъпления или закононарушения. Често предишното правителството е действало законосъобразно, но нецелесъобразно. Не е незаконно в последния месец на управление да се предвидят разходи за 300 000 000 лева и незабавно да се изразходват 178 000 000 от тях. Нецелесъобразността на това действие е очевидна, когато системата на здравеопазването, образованието, общините и НОИ са в огромен дефицит. Не е незаконно да се изгради сграда с цена 3600 лева на кв. метър. Но е подчертано нецелесъобразно. Недопустимо е да бъдат приемани закони, без те да бъдат осигурени финансово и с това да се създават скрити дефицити - тоест, да харчим пари, които нямаме. Могат да се дадат и много други подобни примери.

Новото правителство иска ясно да декларира, че то има други, различни възприятия за понятия като "целесъобразност", "професионализъм" и "почтеност", когато става дума за доходите на българското семейство.

Така започва Бялата книга, представена от правителството с нарочна декларация, в която се обявява създаването и на "Бяла комисия". (Повече...)Първата "глава" в книгата е посветена на изяждането на приватизацията, а следващите се спират на "доизяждането на държавата" и "минирането на бюджета", както и на "обещания стандарт на живот", въпроса "Защо увеличихме цените на тока?", понятието "прозрачност" и представата за работещата администрация.

В главата "Доизяждане на държавата" са посочени три широкоизвестни начина за източване на държавния сектор през последните години: чрез допълнително задлъжняване на държавните предприятия, вместо оздравяване на перспективните и ликвидиране на безперспективните, чрез неоправдано високи и често изкуствени разходи от държавния бюджет или чрез подаряване.

Като примери за първия "метод" на източване Министерството на икономиката посочва "Ален мак" АД (Пловдив), "Дунарит" ЕАД (Русе), "ВМЗ" ЕАД (Сопот), "Балканкар Холдинг" ЕАД (София) и "Булгаргеомин" ЕАД (София). За конкретни примери от Министерството на транспорта и съобщенията са послужили състоянието на БТК, преструктурирането на националната компания БДЖ, а от Министерството на земеделието и горите - държавния фонд "Земеделие" и фонд "Тютюн".

Българската икономика е изправена пред риск, предупреждава правителството в главата "Миниране на бюджета". Липсват фактори на растежа: производство, което ще осигури бъдещата стабилност на доходите и икономиката, достатъчно инвестиции, потребление, търговският баланс е отрицателен. Правителството на ОДС е съзнавало ясно, че приходите от приватизация ще спрат, че пред бюджета няма да останат много възможности за финансиране и че преструктурирането е от жизненоважно значение, и нищо не е направило, дори напротив - през първото полугодие на тази година е започнало извършването на нецелесъобразни и неефективни от гледна точка на дългосрочния ръст разходи, се обяснява в Бялата книга.

В главата, посветена на "обещания стандарт на живот", значителна част е отделена на наследеното под шапката на министерството на науката и образованието. Сред останалите теми са пазарът на труда, социалното подпомагане и социалните услуги, общественото осигуряване, здравеопазването.

В заключението, озаглавено "Морал и политика", кабинетът припомня предизборните си обещания за нов морал в политиката. Разчитаме и на вашето чувство за справедливост, за да изградим обществена нетърпимост към корупцията и злоупотребите. В управленската програма декларирахме, че хората са богатството на България. Събирането на информацията за тази т.нар. Бяла книга има за цел единствено да покаже, че правителството възнамерява да работи за повишаването на качеството на живот в страната ни, за да може всеки български гражданин и избирател да остане в България, да възстанови доверието си в институциите и в българската държавност.
Дълбоко убедени сме, че каузата на България не е загубена. Ние сме решени да се справим!
, се заключава в Бялата книга на правителството.

Изтегли пълния текст от Government.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 1 час

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 2 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 3 часа

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

<p>Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли</p>

Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли през 2024 г.

Технологии Преди 3 часа

Един от гигантите в бизнеса за отдаване на коли под наем постепенно ще извади от автопарка си повече електрически коли от планираното по-рано

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Свят Преди 3 часа

При нападението е избухнал пожар

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Технологии Преди 3 часа

Ета Аквариди достигат своя пик

<p>СЗО: Това ще предизвика &quot;кървава баня&quot;</p>

СЗО: Планираната от Израел операция в Рафах ще предизвика "кървава баня"

Свят Преди 3 часа

В момента в граничния град са подслонени над 1,2 млн. души, като много от хората не могат да отидат другаде

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Любопитно Преди 3 часа

Ето как да си го приготвите

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

България Преди 4 часа

Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 11 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Свят Преди 12 часа

Захарова обеща "съкрушителен удар на възмездието", ако атакуват Кримския мост

Мрачни данни на Евростат за България

Мрачни данни на Евростат за България

България Преди 12 часа

Все пак сме сред държавите, където показателят е нараснал най-силно

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 13 часа

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 15 часа

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 15 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти