0

А лън Грийнспан, 82-годишният бивш председател на Федералния резерв, каза, че не е преживявал по-страшна криза през живота си.

Повод за това откровение стана най-големият дневен спад (от 15 септември) на основния индекс на Нюйоркската фондова борса (с 504 пункта) след терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

Излиза, че според Грийнспан в момента финансовите пазари преживяват най-тежките си дни от Голямата депресия насам. Случващото се е толкова непознато, че нито централните банки, нито компаниите, нито инвеститорите успяват да преценят как трябва да реагират. Заради паниката, точно както в дните около Черния вторник на 29 октомври 1929 г., дори и добрите новини имат стряскащо краткотраен ефект.

В един спокоен неделен следобед

Преди една седмица нищо не вещаеше, че финансовите пазари ще преживеят катаклизми. Федералният резерв точно беше национализирал ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac и по този начин беше дал да се разбере, че няма да допусне имотния сектор да се срине напълно.

Въпреки борсовите спадове брокерите се оттеглиха спокойно за почивка през уикенда. В понеделник хаосът беше невъобразим.

В неделя Bank of America (BoA) купи Merrill Lynch за 50 млрд. долара, почти двойно повече, отколкото беше пазарната й капитализация към момента (около 26 млрд.). Така още една от големите пет американски инвестиционни банки загуби независимостта си (след Bear Stearns преди половин година), но поне успя да си гарантира стабилност.

Със същото не успя да се похвали конкурентът й Lehman Brothers - преговорите с различни местни и чужди финансови институции удариха на камък. Сред тях бяха BoA, Корейската банка за развитие и британската Barclays.

Причината да не се стигне до сделка е била цената и за разлика от случката с Bear Stearns този път Фед отказа да помогне, като доплати. Тогава на Lehman Brothers не остана друг изход, освен да обяви фалит, при това още на следващия ден.

Помощ беше отказана и на AIG, която включваше и временен заем за закърпване на ликвидността й. Всички тези новини се натрупаха като черни облаци и очаквано отприщиха

Паниката на пазара

Първоначално Фед остана твърд на позицията си, че вече всеки ще се спасява сам, и дори запази основния си лихвен процент непроменен въпреки очакванията за корекция надолу, която да стимулира пазарите.

Всички инвеститори реагираха единодушно и започнаха масово да разпродават. Съвсем естествено почти не остана борса, която да не рухне, а някои от тях, като руската например, дори спряха търговията, докато ситуацията се поуспокои.

Така още преди американският пазар да отвори, вече се знаеше, че там ще последват драматични мигове.

Верижната реакция от падащите пазари стигна до почти всички централни банки. От опасения за проблеми с техните местни капитали трезорите започнаха масово да наливат пари в системата (виж таблицата) с една-единствена цел - да подобрят ликвидността.

Само за два дни (вторник и сряда) централните банки изсипаха общо над 300 млрд. долара, като 180 млрд. от тях Фед предостави на другите банки, за да подобри ликвидността на американската валута.

Така всяка търговска банка, която изпитва някакви краткосрочни затруднения, можеше да намери нужния капитал на междубанковия пазар. Това обаче също не беше достатъчно за повече от час оптимизъм.

Липсата на ликвидност и доверие между банките блокира почти напълно кредитирането помежду им. Лихвите на междубанковите пазари скочиха с по няколко процентни пункта.

Особено се изостри недоверието между банките от различните страни на Атлантическия океан. Разликата между лихвите по тримесечния LIBOR (междубанковия курс в Лондон) и тримесечните облигации на американското правителство (treasury bills) се покачи с 3% над рекордното си ниво от японската криза през 1987 г.

Дори решението на Фед все пак да спаси AIG не даде особено спокойствие и акциите на застрахователя продължиха да падат. Междувременно пазарите продължаваха да следят кой кого ще спасява.

Слуховете и "източниците, близки до сделката", пращаха през минута шефовете на втората по големина инвестиционна банка Morgan Stanley на срещи с мениджмънта ту на Citigroup, ту на Wachovia.

Най-голямата спестовна банка Washington Mutual беше обявена за продан. А британските власти дори задействаха промени в законодателството, за да разрешат поглъщането на основната местна ипотечна банка HBOS от Lloyds TSB за 22 млрд. долара.

Повсеместно влияние

Шокът обаче далеч не се ограничи до пазарите на акции. Инвеститорите изгубиха доверие в почти всички активи и започнаха да купуват само книжа, които се възприемат като сигурни. В резултат доходността на едномесечните treasury bills достигна до 0.4%, а тримесечните облигации потънаха до 0.03% - най-ниските нива от 1941 г.

Опасенията от глобално икономическо забавяне смъкнаха и цената на петрола под 90 долара за барел. Чак в четвъртък цената на черното злато отново пое нагоре и затвори на 95.19 долара. Цените на металите и на храните също бяха под натиск.

Единствено цената на традиционното убежище по време на криза - златото, потегли нагоре и от началото на седмицата добави 8.5% към стойността си до 843.35 долара за тройунция.

И ако хаосът на финансовите пазари не е достатъчен, кризата се пренесе и на политическия пазар. Около месец преди изборите за президент в САЩ проблемите на пазарите се превърнаха в нова арена на диспута между кандидатите на демократите и на републиканците Барак Обама и Джон Маккейн.

Маккейн обяви, че кризата на Уолстрийт се е задълбочила заради слабия контрол над банките, които са ставали все по-алчни. Той обяви план за нов контролен орган, който да следи ипотечните и финансовите компании.

Страстите на Маккейн дори стигнаха дотам да нападне съпартиеца си Кристофър Кокс, председател на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC), като заяви, че ако зависеше от него, би го уволнил.

Кандидатът на демократите Барак Обама също призова за по-строг контрол над финансовите групи и обяви, че ще отпусне финансова помощ на закъсалите семейства и регионални правителства. Щабът на Обама предвижда и данъчни съкращения за средната класа, с които да стимулира икономиката.

Какво предстои оттук нататък никой не знае. Във всички случаи ще гледаме един продължителен филм и дано той да е просто екшън, а не на ужасите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 17 минути

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 42 минути

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 55 минути

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 1 час

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 1 час

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

Свят Преди 1 час

52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 1 час

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 1 час

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 1 час

Поне така смятат някои експерти

Остров Груинард

Островът на смъртта или мястото, на което Англия тества бомба от антракс

Любопитно Преди 1 час

Много от младите поколения не са и чували за остров Груинард... едно от най-зловещите места в Европа

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Свят Преди 1 час

Кристи Ноем застреляла козата, защото била "гадна и злобна" и миришела "отвратително"

Дънки

Еднократното носене на дънки убива околната среда

Любопитно Преди 2 часа

Ще повярвате ли, че е равносилно на изминаването на 6,4 км. с бензинов автомобил?!

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

България Преди 2 часа

Нарушителят е установен и е задържан за срок до 24 часа

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

България Преди 2 часа

Мястото е оградено с полицейска лента и се охранява непрекъснато от служители на РУ-Кирково

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 2 часа

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа