0

Т ъжна вест съобщават днес вестниците. Намериха Сергей Антонов мъртъв, пише "Труд", като му посвещава цяла страница, озаглавена "Сергей си отиде в мълчание", с мнението: "Той изгоря в Студената война".

Всъщност това е разказ за обвинението му за атентата срещу също покойния папа Йоан Павел Втори от 1981 г. "Труд" прави ясен паралел.

Смъртта на Антонов дойде седмица след връщането на сестрите. Те прекараха 3087 дни в либийския затвор "Джудейда", Антонов - 1222 в римския "Ребибия".

Антонов се прибира в България оправдан. Но физически и психически съсипан. "24 часа" също отсъжда: "Сергей Антонов си отиде самотен и забравен".

Дано тази съдба не сполети и българските медици, осъдени на доживотен затвор от Либия и помилвани от България. Поне засега не ги забравят, дори напротив. "24 часа" разказва "Тайната история на случая "Либия" в поредица.
Днес вестникът публикува и интервю с Кристияна Вълчева, озаглавено: "Влизам в магазин и непознати ме целуват". Кристияна се радва на сърдечността на хората и уверява, че не обръща внимание на неприятните неща, които се говорят за нея и колежките й.

Не помни разговора с френския президент Саркози в самолета, който върна медиците в София. Споделя, че дори и в затвора имало хора, които им помагат.

Философски обобщава - хората в цял свят се делят на добри и лоши. И дори на по-добри и по-лоши. Категорична е, че няма да съди мъчителите си, защото не е необходимо - държавата го прави в момента.

Иначе "Дума", а и много от останалите вестници, цитират интервюто на сина на либийския лидер Сейф ал Ислам за в. "Монд", в което той признава, че: "Свободата на медиците е обвързана с "Локърби".

"Сега" се пита: "България ли натежа, Либия ли олекна?". Линията на размисъл е, че Триполи не успя да събере антибългарски фронт, но и не бе сигурно, че го иска.

И още едно мнение - на Българската асоциация за външна политика, публикувано в "Дневник" под заглавието: "Фанфарите по либийския казус са нелепи". Твърдението - връщането на българските медици не е краят на "либийския казус".

Проблемът със свободата е решен, но остава проблемът в двустранните отношения и "битката" за световното или поне за общественото мнение в арабските страни.

Остана конфликтът за версиите - едната на либийската страна, която неизменно ще защитава тезата за умишленото заразяване, за да оправдае политиката си през последните осем години.

Основен аргумент е произнесената присъда. В този коментар в "Дневник" се настоява, че либийското дело не е завършено, докато остава в сила присъдата на либийския съд и няма международно разследване и съд, който да осъди реалните виновни.

На първата си страница "24 часа" пише, че заради липсата на шеф на агенцията по горите няма кой да нареди кога да бъде открит ловният сезон. Новата структура все още няма председател, а министърът на земеделието вече не отговаря за горите.

СДС прегръща ГЕРБ в битката за София, пише "Сега" и анализира, че опитът на ДСБ да обедини десните партии за местния вот в София е пред провал.

Вчера новият лидер на СДС Пламен Юруков обяви след среща със столичния кмет Бойко Борисов, че вероятността да предпочете ГЕРБ и да подкрепи Борисов за нов мандат е повече от 50%.

Очаквайте приятни изненади от СДС на изборите, е заявил още Юруков след срещата, цитиран от "Дума". "Бойко Борисов приласка СДС" е заглавието по темата в "Новинар", "СДС се даде на Борисов" - на "Стандарт", "СДС зад Борисов с около 51%", пише "Монитор".

ДСБ няма да стане васал на Борисов, ние сме обещали на избирателите да предложим алтернатива, коментира депутатът Атанас Атанасов.

Мечтая да се изправя срещу Иван Костов на местния вот, казва Бойко Борисов, цитиран от "Труд".

"24 часа" допълва, че Политическият съвет на НДСВ не е обсъждал евентуална подкрепа за Бойко Борисов за кмет на София.

БСП не харесва Боян Саръев за Кърджали, посочва "Сега". След заседанието на Изпълнителното бюро на социалистите стана ясно, че партията е срещу издигането на свещеника за кмет на Кърджали от името на инициативен комитет на базата на анти-ДПС коалиция.

"Кандидатурата на Саръев в сегашния си вид е напълно неприемлива. Ако се стремим към общо послание, трябва да направим съответната доза компромиси и да намерим общи гледни точки. Не виждам подобно нещо в кандидатурата на отеца", е заявил секретарят на соцръководството Антон Кутев.

"Труд" допълва с позициите на Варненския митрополит Кирил и Русенския владика Неофит, които са единодушни, че ако някой свещеник иска да става кмет или да влиза в политиката, трябва да хвърли расото.

Още месец дилеми в БСП за кмет на Бургас и Кърджали, коментира "24 часа" по думите на Антон Кутев, че до септември позицията на соцръководството за кметския вот в Кърджали няма да бъде уточнена.

"Дума" допълва, че ИБ на партията обяви подкрепата си за сега действащите леви кметове в Пазарджик, Разград, Ловеч, Севлиево, Търговище и Попово.

Папка "Гоце" свалена в архив на историческия 4 февруари 1997 г., съобщава "Сега", като се позовава на съобщение на комисията по досиетата. Изданието припомня, че на 4 февруари 1997 г. Николай Добрев върна мандата на БСП за съставяне на правителство.

Според съобщението на комисията в дело 15397 "Комитата" се съдържат доказателства за дейността на Георги Първанов като секретен сътрудник единствено по редактиране на част от книгата "Габеро" от Методи Димов.

БСП готова да направи държавата осигурител, пише в заглавие "Сега" и допълва, че все повече гласове в партията се изказват в подкрепа на идеята държавата да поеме 1/3 от осигуровките за пенсия.

Имахме разговори в парламентарната група и решихме да предложим идеята да се приеме най-сетне тази година, е заявил зам.- председателят на социалната комисия Петър Мръцков от БСП.

Без доплащане здравната реформа няма да тръгне, казва в интервю за "Сега" депутатът от НДСВ и зам.- председател на здравната комисия доц. Атанас Щерев. Според него трябва да се приватизират лечебните дейности, а не болниците.

"Прокуратура или адвокатура?", пита в заглавие анализ на "Сега", в който се разсъждава върху въпроса дали прокуратурата изпълнява възложената й функция на държавно обвинение, или е своеобразна нова адвокатура.

Магистратите отказаха да повдигнат обвинение на уличения за трафик на деца Хасан Ахмед и да образуват дело срещу служители, издавали фалшиви паспорти на хора от Земунския клан, отбелязва изданието.

"Новинар" прави интервю с наблюдаващия прокурор по делото "Топлофикация" Божидар Джамбазов. Той посочва, че общо 30 фирми са източили 10 милиона лева от "Топлофикация".

Над 40 души са задържани до момента заради бушуващите през юли пожари у нас, отбелязва "Сега". Разкрити са и виновниците за най-големия пожар в страната, бушувал в продължение на седмица.

Окръжната прокуратура в Стара Загора е повдигнала обвинение срещу три непълнолетни момчета, че поради непредпазливост са причинили пожар, нанесъл значителни материални щети.

Докато детето навърши три години, родителите му ще могат да наемат от бюрата по труда бавачки, които да го гледат, казва в интервю за "Стандарт" министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Няма да позволя да се порежат най-бедните, казва тя във връзка с въвеждането на плоския данък.

Децата ще започнат училище на 15 септември независимо, че е събота, съобщава "24 часа. Денят ще е работен - тогава ще се компенсира почивката, дадена допълнително за 6 септември, обяснява министърът на образованието Даниел Вълчев.

На първа страница "Сега" помества снимка от посещението на посланика на Япония у нас Коичиро Фукуи в тракийската гробница край хасковското село Александрово. Япония ще отпусне безвъзмездна помощ от 2,86 млн. щатски долара за създаване в селото на Музеен център за тракийското изкуство в Източните Родопи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 7 минути

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 32 минути

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 2 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 2 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 2 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 3 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 3 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 3 часа

Той е бил установен в хотел в центъра на София

<p>Бивш директор на НСО с коментар за покушението срещу Фицо</p>

Бивш директор на НСО за покушението срещу Фицо: Реакцията на Словакия не беше на нужното ниво

Свят Преди 3 часа

Покушението срещу Роналд Рейгън е пример как охранител е застанал на пътя на опасността, каза ген. Красимир Станчев за NOVA NEWS

<p>&quot;Европейският съюз действа лицемерно&quot;&nbsp;</p>

Кремъл с коментар за забраната на четири руски медии: ЕС действа лицемерно

Свят Преди 4 часа

Русия твърди, че Западът е въвлечен в хибридна война срещу нея

<p>Емблематична сграда в София ще бъде осветена, ето защо</p>

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

България Преди 4 часа

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 4 часа

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност</p>

Зеленски: Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност

Свят Преди 5 часа

На среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна