0

Ш естнайсет години след като стана независима, на 1 януари Словения пое от Португалия председателството на ЕС (EU2008.si) с намерението да се превърне в мост към Балканите.

Някога тя бе част от Югославия, чието разпадане през 90-те години предизвика войни, геноцид, омраза и страдания. Като ротационен председател на съюза сега Словения ще иска да стане гарант, че тези времена са отминали завинаги, коментира ДПА.

Ние вярваме, че е крайно време югославската криза да приключи, заяви Димитрий Рупел пред журналисти в Брюксел миналата седмица.

До края на своето председателство Словения ще се стреми да реши косовската криза и да ускори присъединяването на други бивши югославски републики в 27-членния съюз, добави Рупел.

Словения стана член на ЕС през 2004 г. Всички други бивши югославски републики и тяхната съседка Албания сключиха споразумения за стабилизиране и асоцииране с ЕС.

Хърватия се очаква да стане член на ЕС до 2010 г. , останалите вероятно ще я последват след четири или пет години.

Словения би искала да спомогне за ускоряването този процес на присъединяване, заяви Рупел.

Ако има импулс, нещата може да се придвижат много по-бързо, особено ако Сърбия и Хърватия напредват с по-големи темпове, каза още словенският външен министър.

Освен за изпълнение на балканските си амбиции като председател на ЕС Словения ще работи за бързо ратифициране на Договора от Лисабон за реформиране на европейските институции, добави той.

През 1999 г. губернаторът на Тексас Джордж У. Буш публично обърка Словения със Словакия в момент, когато и двете страни принадлежаха към група бивши комунистически държави от Източна Европа, борещи се за присъединяване към ЕС.

Оттогава Буш стана президент на САЩ, а Словения се присъедини към ЕС и НАТО, въведе еврото и влезе в свободната от паспортни проверки Шенгенска зона, коментира агенция Ройтерс.

През януари 2008 г. алпийската република с двумилионно население, сгушена под Австрия на източното рамо на Италия, поема шестмесечното председателство на ЕС.

Но за външния свят тя остава до голяма степен непозната.

"Словения е по един или друг начин изолирана от векове подобно на един континентален остров в Европа и някои от нейните политици изглежда са съгласни да запазят това положение. Но председателството на ЕС ще подобри профила й на глобалния политически пазар", заяви дипломат от ЕС с широки познания за региона.

Чистата и благоденстваща провинция на Словения, която става атрактивна за туристи, прилича повече на Швейцария, отколкото на комунистическа Югославия, която Любляна напусна през 1991 г. след кратка война с доминираната от сърбите федерална армия.

Словенците се смятаха за трудолюбиви, процъфтяващи и западно-ориентирани. Сърбите, хърватите и босненските мюсюлмани в Югославия мислеха за тях, че са надути, непостоянни и не притежават безгрижното очарование на останалите балкански славяни. Циниците наричаха Словения "Австрия за бедняците".

Въпреки икономическите и политическите успехи на Словения (тя е най-богатата източноевропейска държава с БВП на глава от населението в размер на 14 800 евро, близък до равнищата в ЕС), критиците побързаха да отбележат, че нейният образцов имидж не е толкова перфектен.

Последният истински успех на Словения беше безпроблемното въвеждане на еврото през януари, заяви политическият анализатор в Загреб Давор Генеро, който пише за хърватски и словенски вестници.

След това ние видяхме некомпетентността на администрацията при борбата с инфлацията, позорните конфликти с президента и управителя на централната банка, опитите за контрол над медиите и бавната приватизация, добавя той.

Щедрите социални грижи, неподвижният пазар на труда, високото ниво на протекционизъм и държавният контрол над бизнеса помогнаха да се достигне инфлация, достойна за първите страници на вестниците - 5,8% през ноември, най-високата в евро зоната.

Последните данни, особено инфлацията, показват, че Словения губи част от предимството, което имаше над другите нови страни членки в ЕС, заяви политическият анализатор Мета Роглич в ежедневника "Дневник".

Свободата на медиите и човешките права - въпроси, които никога не са подривали словенската кампания за членство в ЕС, също излязоха на преден плат през изминалата година.

Близо 600 журналисти подписаха петиция през октомври, с която обвиниха консервативния премиер Янез Янша, бивш антикомунистически журналист в последните дни на Югославия, в цензура и ограничаване на свободата на медиите.

"През 2006 г. това правителство замени редакторите на 80% от словенските медии, тъй като пряко или непряко ги притежаваше. То промени медиините закони, за да си осигури контрол над по-голямата част от изданията", заявява пред Ройтерс Блаз Згага, един от двамата автори на петицията.

Той използва същите думи преди една година, когато медиите съобщиха за тежкото положение на голямо ромско семейство, изгонено от дома си в централна Словения след конфликт с разгневени местни жители. Случаят накара ЕС да осъди "расисткото поведение".

Също миналата година десетки защитници на човешките права пътуваха с автобус до Брюксел, за да защитават каузата на близо 18 000 несловенски граждани, които не могат да получат словенски документи за самоличност след обявяване на независимостта. Около 4000 души все още нямат паспорти.

Споровете на Янша с популярния ляв президент Янез Дърновшек оставиха Словения без управител на централната банка за два месеца по-рано тази година, опорочавайки плавното приемане на еврото.

Последното вълнение беше през ноември, когато Янша заплаши да си подаде оставката, след като подкрепен от опозицията кандидат спечели президентските избори.

Янша възстанови политическото си хладнокръвие, като свика гласуване на вот на доверие за своето правителство, което спечели. Данило Тюрк положи клетва като президент на 22 декември 2007 г.

Отношенията със съседните държави също бяха проблем. Неспособността да бъде постигнато споразумение с Хърватия за границите и съвместно експлоатираната АЕЦ Кръшко и да бъде сложен край на 16-годишните спорове стана обект на подигравки.

Все пак за любопитните западноевропейци живописната Словения и нейната столица Любляна оформят една привлекателна картина на живота в новата Европа и точно нея ще видят европейските чиновници, които пристигнат на посещение.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Свят Преди 1 минута

Захарова обеща "съкрушителен удар на възмездието", ако атакуват Кримския мост

Мрачни данни на Евростат за България

Мрачни данни на Евростат за България

България Преди 11 минути

Все пак сме сред държавите, където показателят е нараснал най-силно

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 4 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 6 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 6 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 7 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 7 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 8 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 8 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 9 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 9 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 9 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 10 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 10 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 11 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 11 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден